Terapija željezom poboljšava memoriju, pažnju i učenje kod mladih

Bez obzira na smanjenje deficita prehrambenih sastojaka diljem svijeta, nedostatak željeza u organizmu i dalje ostaje najčešći nutritivni deficit koji jednako često zahvaća razvijene zemlje Zapada kao i nerazvijene zemlje svijeta.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, procjenjuje se da je trenutno u svijetu 2 milijarde ljudi anemično te dvostruko toliko stanovnika ima deficijenciju (nedostatak) željeza u organizmu, a najosjetljivije skupine su djeca i žene reproduktivne dobi. Kao posljedica nedostatka željeza osim klasičnih simptoma anemije (ovaj tip anemije je sideropenijska anemija, hipokromna mikrocitna) javljaju se i promjene metabolizma energije, imunološkog odgovora, smanjenje kognitivnih funkcija poput memorije, pažnje i učenja, te se registriraju i promjene u ponašanju. Nedavne studije su utvrdile smanjenje kognitivnih funkcija kao posljedicu nedostatka željeza kod žena u Africi tijekom prve godine nakon poroda.

Istraživači iz Sjedinjenih Američkih Država nedavno su proveli istraživanje na ženama generativne dobi (od 18 do 35 godina) kako bi utvrdili kako razina željeza u organizmu utječe na kognitivne funkcije (memoriju, učenje, pažnju), te su ih podijelili u skupinu koja je liječena željezom i na kontrolnu skupinu koja je dobivala palcebo. Rezultati istraživanja ukazuju da su žene sa normalnom razinom željeza imale bolje rezultate testova ispitivanja kognitivnih funkcija. Kod onih sa nedostakom željeza koje su potom liječene preparatima željeza, dolazi do znatnog poboljšanja u učenju, pamćenju i pažnji, čak se registrira poboljšanje od 5-7 puta.

Ako osjetite da imate probleme s pažnjom, pamćenjem i učenjem, posebno ako ste nedavno rodili ili ako roditelji primjete slične tegobe kod svog djeteta te poteškoće u školi, obavezno se javite svom obiteljskom liječniku kako bi analizom iz krvi utvrdio razinu željeza. U slučaju nedostatka željeza u organizmu, preporuča se terapija preparatima željeza ne samo do poboljšanja krvnih nalaza već dok se ne popune rezerve u tijelu.

Terapija:  Fersan Forte  tbl.

Literatura: Am J Clin Nutr 2007;85:778–87. 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika