Ulje konoplje

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Biljna ulja u svakodnevnom životu imaju široku potrošnju od kuhanja i korištenja u prehrani do upotrebe u kozmetičkim i farmaceutskim proizvodima. Sve veći broj netradicionalnih biljnih ulja privlači pozornost potrošača uključujući ulje konoplje.

Biljna ulja u svakodnevnom životu imaju široku potrošnju od kuhanja i korištenja u prehrani do upotrebe u kozmetičkim i farmaceutskim proizvodima. Sve veći broj netradicionalnih biljnih ulja privlači pozornost potrošača uključujući ulje konoplje. Ulje konoplje ima povoljan nutritivni sastav, a određena istraživanja su pokazala kako blagotvorno djeluje na zdravlje.

Povoljan profil masnih kiselina u konoplji

U svom sastavu ulje konoplje sadrži omega – 6 masne kiseline i to gama – linolensku (GLA) i linolnu masnu kiselinu, a bogato je omega – 3 masnim kiselinama i to alfa – linolenskom. Omjer omega – 6 i omega – 3 masnih kiselina u ulju konoplje iznosi 3:1 što je vrlo povoljno. Naime, pokazalo se kako unos tih masnih kiselina u povoljnom omjeru može smanjiti rizik od ateroskleroze, smanjiti simptome reumatoidnog artritisa i pomoći kod poremećaja raspoloženja. Omega – 6 masne kiseline se u tijelu mogu pretvoriti u protuupalne ili „dobre“ prostaglandine PGE1 ili u arahidonsku kiselinu koja je prekursor za nastajanje upalnih PGE2 prostaglandina. Omega – 3 i omega – 6 masne kiseline se natječu za iste enzime u organizmu pa će količina odlučivati hoće li nastati više upalnih ili protuupalnih spojeva. Primjerice, enzim delta – 5 desaturaza konvertira GLA u arahidonsku kiselinu, a prehrana koja je bogata omega – 3 masnim kiselinama odvlači ovaj enzim na stranu proizvodnje više protuupalnih omega – 3 supstanci, a time se onda GLA pretvara u „dobre“ PGE1.
Ovakav sastav masnih kiselina je zaslužan za smanjenje simptoma atopijskog dermatitisa. Studija objavljena 2005. godine u časopisu  Journal of Dermatological Treatment pokazala je kako unos ulja konoplje smanjuje suhoću kože i svrbež.
Ulje konoplje se može konzumirati primjerice u salati i drugim hladnim jelima, dok ako se dodaje u topla jela treba paziti da temperatura jela ne prelazi 100 0 C.

Sadržaj THC-a u konoplji

Konoplja i marihuana su različiti oblici iste biljke Cannabis sativa i imaju različit sadržaj kanabinoidnih spojeva. Najaktivniji je delta-9-tetrahidrokanabinol ili THC koji se u marihuani nalazi u količini od 2-5 %, no zabilježene su ikoličine od 15-20 %. Industrijski uzgajane vrste konoplje koje se koriste za dobivanje vlakana i sjemenki legalno u Europskoj uniji i Kanadi moraju sadržavati manje od 0,3 % THC-a. Iako industrijska konoplja ima vrlo nizak sadržaj THC-a, SAD i dalje brani njezino uzgajanje, ali je dozvoljen uvoz za komercijalne svrhe.
Najviše THC-a nalazi se u ljusci, a u sjemenkama se nalazi vrlo mala količina, međutim prilikom proizvodnje može doći do kontaminacije, stoga količina THC-a u proizvodima često vrlo varira.
S obzirom da THC ima psihoaktivno djelovanje i da se radi o zabranjenoj supstanci, postavlja se pitanje da li redovita konzumacija sjemenki ili ulja sjemenki konoplje može rezultirati pozitivnim testom na THC. Nekoliko je znanstvenih studija pokazalo kako unos ulja konoplje može dovesti do pozitivnog rezultata testa na THC. Međutim, studija iz 2001. godine je otkrila kako kod prosječnih koncentracija THC-a u ulju konoplje, da bi se prešla granična koncentracija iznad koje je test pozitivan za metabolite marihuane (50 ng/ml), potrebno je unijeti 0,6 mg THC-a što odgovara količini od 125 ml ulja ili 300 g  oljuštenih sjemenki konoplje. Iz toga se može zaključiti da konzumacija ulja konoplje u prehrani vrlo vjerojatno neće dovesti do pozitivnog rezultata testa na THC.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Jetra

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]

Anemija u trudnoći

Anemija u trudnica ili kada je potrebna nadoknada željeza u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePrilagodba hematopoetskog sustava u trudnoći U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi. Volumen krvi počinje rasti već od 6. tjedna trudnoće, a najviši je oko 34. tjedna. Nakon toga ostaje nepromijenjen sve do porođaja. Povećanje iznosi nevjerojatnih 45 do 50 %. Zanimljivo je da je volumen krvi nešto veći u svakoj sljedećoj trudnoći, kao i […]

Askar

Ožiljci kroz život – savjeti magistre farmacije za ljepšu kožu

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Mozak

Možete li mi rastumačiti nalaz MR mozga?

Psihoze

Psihoza uzrokovana supstancama versus primarne psihoze – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNedavna istraživanja o progresiji i liječenju psihoze potiču neke stručnjake na pitanje: Jesu li psihoze izazvane psihoaktivnim supstancama i primarna psihoza u svojoj osnovi različite, a ako jesu, je li to važno? Liječenje prve epizode psihoze kod pacijenata koji također koriste kanabis često je izazov jer je teško razlučiti je li pacijentova konzumacija kanabisa prethodila […]

Koljena

Kako si pomoći kod bolova u koljenima?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]