Ulje konoplje

Biljna ulja u svakodnevnom životu imaju široku potrošnju od kuhanja i korištenja u prehrani do upotrebe u kozmetičkim i farmaceutskim proizvodima. Sve veći broj netradicionalnih biljnih ulja privlači pozornost potrošača uključujući ulje konoplje.

Biljna ulja u svakodnevnom životu imaju široku potrošnju od kuhanja i korištenja u prehrani do upotrebe u kozmetičkim i farmaceutskim proizvodima. Sve veći broj netradicionalnih biljnih ulja privlači pozornost potrošača uključujući ulje konoplje. Ulje konoplje ima povoljan nutritivni sastav, a određena istraživanja su pokazala kako blagotvorno djeluje na zdravlje.

Povoljan profil masnih kiselina u konoplji

U svom sastavu ulje konoplje sadrži omega – 6 masne kiseline i to gama – linolensku (GLA) i linolnu masnu kiselinu, a bogato je omega – 3 masnim kiselinama i to alfa – linolenskom. Omjer omega – 6 i omega – 3 masnih kiselina u ulju konoplje iznosi 3:1 što je vrlo povoljno. Naime, pokazalo se kako unos tih masnih kiselina u povoljnom omjeru može smanjiti rizik od ateroskleroze, smanjiti simptome reumatoidnog artritisa i pomoći kod poremećaja raspoloženja. Omega – 6 masne kiseline se u tijelu mogu pretvoriti u protuupalne ili „dobre“ prostaglandine PGE1 ili u arahidonsku kiselinu koja je prekursor za nastajanje upalnih PGE2 prostaglandina. Omega – 3 i omega – 6 masne kiseline se natječu za iste enzime u organizmu pa će količina odlučivati hoće li nastati više upalnih ili protuupalnih spojeva. Primjerice, enzim delta – 5 desaturaza konvertira GLA u arahidonsku kiselinu, a prehrana koja je bogata omega – 3 masnim kiselinama odvlači ovaj enzim na stranu proizvodnje više protuupalnih omega – 3 supstanci, a time se onda GLA pretvara u „dobre“ PGE1.
Ovakav sastav masnih kiselina je zaslužan za smanjenje simptoma atopijskog dermatitisa. Studija objavljena 2005. godine u časopisu  Journal of Dermatological Treatment pokazala je kako unos ulja konoplje smanjuje suhoću kože i svrbež.
Ulje konoplje se može konzumirati primjerice u salati i drugim hladnim jelima, dok ako se dodaje u topla jela treba paziti da temperatura jela ne prelazi 100 0 C.

Sadržaj THC-a u konoplji

Konoplja i marihuana su različiti oblici iste biljke Cannabis sativa i imaju različit sadržaj kanabinoidnih spojeva. Najaktivniji je delta-9-tetrahidrokanabinol ili THC koji se u marihuani nalazi u količini od 2-5 %, no zabilježene su ikoličine od 15-20 %. Industrijski uzgajane vrste konoplje koje se koriste za dobivanje vlakana i sjemenki legalno u Europskoj uniji i Kanadi moraju sadržavati manje od 0,3 % THC-a. Iako industrijska konoplja ima vrlo nizak sadržaj THC-a, SAD i dalje brani njezino uzgajanje, ali je dozvoljen uvoz za komercijalne svrhe.
Najviše THC-a nalazi se u ljusci, a u sjemenkama se nalazi vrlo mala količina, međutim prilikom proizvodnje može doći do kontaminacije, stoga količina THC-a u proizvodima često vrlo varira.
S obzirom da THC ima psihoaktivno djelovanje i da se radi o zabranjenoj supstanci, postavlja se pitanje da li redovita konzumacija sjemenki ili ulja sjemenki konoplje može rezultirati pozitivnim testom na THC. Nekoliko je znanstvenih studija pokazalo kako unos ulja konoplje može dovesti do pozitivnog rezultata testa na THC. Međutim, studija iz 2001. godine je otkrila kako kod prosječnih koncentracija THC-a u ulju konoplje, da bi se prešla granična koncentracija iznad koje je test pozitivan za metabolite marihuane (50 ng/ml), potrebno je unijeti 0,6 mg THC-a što odgovara količini od 125 ml ulja ili 300 g  oljuštenih sjemenki konoplje. Iz toga se može zaključiti da konzumacija ulja konoplje u prehrani vrlo vjerojatno neće dovesti do pozitivnog rezultata testa na THC.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Asthenozoospermia

Kriptozoospermija i astenozoospermija

Glavobolja

Glavobolja uzrokovana sinusitisom

Sinusitis ili  sinusna infekcija, je upala ili oticanje tkiva koje oblaže sinuse. Ovo stanje može izazvati značajnu nelagodu i dovesti do različitih simptoma, uključujući glavobolje. Sinusa  su zrakom ispunjene šupljine smještene u lubanji oko nosa, čela i očiju. Sinusi proizvode sluz.  Kada se sinusi začepe ili napune tekućinom, bakterije, virusi ili gljivice mogu rasti i […]

Česti padovi

Nestabilan hod

Nesiguran hod, koji se često u neurologiji naziva ataksijom, stanje je koje karakterizira nedostatak koordinacije pokreta mišića, što dovodi do nestabilnosti u hodu. Klinički se može manifestirati kao teturajući hod, poteškoće u održavanju ravnoteže ili često posrtanje. Nestabilan hod može nastati zbog različitih uzroka, od neuroloških poremećaja do problema mišićno-koštanog sustava, i može značajno utjecati […]

Bol

Osteoporoza

Osteoporoza je najčešća metabolička bolest razvijenog svijeta koju karakterizira smanjenje koštane mase i poremećena mikroarhitektura kostiju, s posljedičnom krhkosti i povećanim rizikom za prijelome. Osteoporoza uglavnom zahvaća žene, rjeđe muškarce, a vrlo rijetko djecu. U praksi razlikujemo primarnu od sekundarne osteoporoze. Primarna osteoporoza se javlja zbog ubrzanog gubitka koštane mase kod žena nakon menopauze i […]

Mjehur

Je li opasan nalaz UZV abdomena?

Hemangiom

Spinalni tumori – 3. dio

Spinalni tumori prema lokalizaciji. Primarni tumori kralježnice. Primarni tumori kralježnice su rijetki i čine manje od 10 posto svih tumora kralježnice. Primarni tumori kralježnice nastaju iz kostiju ili struktura mekog tkiva kralježnice uključujući hrskavicu. Primarni tumori kralježnice uključuju osteosarkom, hemangiom itd. Multipli mijelom je sistemska bolest koja pogađa ljude srednje dobi, a karakterizirana je lokalnom […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Inozitol: poboljšava funkciju jajnika i štitnjače, a premalo ga unosimo

Inozitol, poznat i kao vitamin B8, prvi je put izoliran iz mišićnih stanica. Kasnije je utvrđeno da je po svojoj strukturi šećerni alkohol. Od ukupno 9 oblika inozitola, najrasprostranjeniji u prirodi je mio-inozitol. U hrani se nalazi kao fosfolipid u obliku fitinske kiseline. Glavni izvori mio-inozitola su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, artičoke […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Nutricionizam

Prehrana za zdravlje glasnica

Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]