Zdravlje iz rajčica

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Rajčice i proizvodi od rajčice su jedna od najčešće konzumiranih vrsta povrća, a predstavljaju značajan izvor prehrambenog likopena.

Rajčice i proizvodi od rajčice su jedna od najčešće konzumiranih vrsta povrća, a predstavljaju značajan izvor prehrambenog likopena. Taj crveni pigment je snažan antioksidans čija se biološka dostupnost povećava kuhanjem i procesiranjem.
Mnogobrojna istraživanja su potvrdila kako konzumacija rajčica smanjuje rizik od pojave određenih vrsta karcinoma, a novija istraživanja dokazuju njena puno šira blagotvorna svojstva na zdravlje. Unos rajčicese povezuje sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, oštećenja kože uslijed štetnog djelovanja UV zraka te se smatra da štiti od kognitivne disfunkcije. Rana istraživanja su blagotvorna svojstva rajčice pripisavala sadržaju likopena i antioksidativnim svojstvima, no novije znanstvene hipoteze prepoznaju prednost cijelog ploda, zbog čega se otkrivaju i drugi pozitivni mehanizmi djelovanja kao što su antitrombotičko i protuupalno djelovanje.

Rajčica: voće ili povrće?

Botanički gledano, voće nastaje od oplođenog cvijeta. U tom kontekstu i brzom vizualnom procjenom može se zaključiti kako je rajčica voće. S druge strane, povrće nema strogu botaničku odrednicu, već se u prehrani ljudi uobičajno određuje na temelju kulturološke i kulinarske tradicije. Povrće se općenito poslužuje u sklopu glavnog jela, dok je voće slatko i obično se konzumira kao desert. Kroz povijest su se rajčice češće klasificirale kao voće. Međutim, u jednom je trenutku nametnut porez na određeno povrće i dvostruki identitet rajčice se pokazao ekonomski važan. Rasprava radi li se o voću ili povrću, u Americi je dospjela do vrhovnog suda na kojem je 1893. godine donešena odluka da je rajčica povrće i od tada se tako klasificira no time se nije promijenila njena botanička definicija.

Moćni antioksidans likopen

Rajčica sadrži jedinstveni nutritivni profil. U njenom se sastavu nalaze vitamin C, vitamin A (u obliku karotenoida), prehrambena vlakna, kalij i antioksidans likopen. Likopen je karotenoidni pigment koji je odgovoran za jarko crvenu boju zrelih rajčica. Molekula likopena se u hrani nalazi u trans konfiguraciji, a kuhanje i procesiranje utječe na pretvorbu trans-likopena u cis-likopen koji se u organizmu lakše apsorbira. Ukoliko se rajčice često konzumiraju u prehrani, likopen se može naći u značajnim količinama userumu i tkivima. No, osim likopena, rajčice sadrže još nekoliko vrsta karotenoida primjerice lutein, fitoen, fitofluen te zeta, gama i beta karoten. I ovi karotenoidi privlače pozornost zbog svojih blagotvornih djelovanja na ljudsko zdravlje.

Jesu li konzervirane rajčice štetne?

Određena struja znanstvenika smatra kako su konzervirane rajčice štetne za zdravlje zbog toga što stijenke metalnih konzervi sadrže bisfenol A koji služi za oblaganje konzervi. Naime, smatra se kako kiselost rajčice izaziva curenje te kemikalije u hranu. Otkriveno je kako bisfenol A ima estrogena svojstva i uzrokuje poremećaje endokrinog sustava. Međutim, relevantna istraživanja nisu uspjela dokazati povećan sadržaj bisfenola u konzerviranim rajčicama. Studija talijanskih znanstvenika iz 2005. godine ispitala je 42 uzorka rajčice iz konzerve. Od ukupnog broja testiranih rajčica, bisfenol A je detektiran u 22 proizvoda međutim pronađena koncentracija bisfenola A je bila puno niža od granice koju je odredila Europska unija. To je i 2010. godine potvrdila i studija kanadskih znanstvenika koja je također zaključila kako je koncentracija bisfenola A u konzerviranim rajčicama u vrlo niskim koncentracijama koje nisu štetne za zdravlje.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Nokat

Najčešći uzroci i faktori rizika za gljivične infekcije noktiju

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Gljivične infekcije noktiju česta su pojava, zahvaćajući oko 10% populacije. Infekcija može zahvatiti jedan ili više noktiju, češće na nogama nego na rukama. Početni simptomi uključuju žućkasto zadebljanje nokta, koji postaje lomljiv i krhak. Nokat može promijeniti boju, odvojiti se od baze nokta, a ponekad može biti i bolan. Infekcija se može proširiti i na […]

Živčane stanice

Možete li mi očitati EEG nalaz na koji sam išla zbog migrena?

Kože

Zdravlje kože i prehrana – kako hrana utječe na vašu kožu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Na kožu, kao na najveći organ, snažno djeluje način na koji se hranimo i što unosimo u svoje tijelo. Užurbani način života često ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu redovitih obroka, a i kvalitetne namirnice sve su skuplje i mnogima nedostižne. Visoko na rang ljestvici omiljenih obroka su slatkiši, prerađena hrana, pekarski proizvodi, alkohol, slatki […]

Depresija

Precizna psihijatrija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Područje psihijatrije doživljava transformativni pomak prema preciznoj medicini, paradigmi koja prilagođava liječenje jedinstvenim karakteristikama pojedinih pacijenata. Ovaj pristup odražava napredak u područjima kao što su onkologija i kardiologija, gdje su precizni alati već revolucionirali skrb za pacijente. Cilj precizne psihijatrije bio bi identificirati podtipove psihijatrijskih poremećaja i prilagoditi tretmane koristeći mjerljive, objektivne podatke. Koristeći funkcionalni […]

Mozak

Zanošenje praćeno mučninom – koji je urok tome?

Moždana mreža

Promjene moždanih struktura u osoba s depresijom

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Studija objavljena u časopisu Nature pokazuje kako moždana je mreža uključena u obradu nagrađivanja i obraćanje pažnje na podražaje znatno povećana kod osoba s depresijom, ostaje stabilna tijekom vremena, na nju ne utječu promjene raspoloženja te da se može otkriti već kod djece prije pojave simptoma depresije. Koristeći novu tehniku ​​mapiranja mozga, istraživači su otkrili […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Inozitol: poboljšava funkciju jajnika i štitnjače, a premalo ga unosimo

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Inozitol, poznat i kao vitamin B8, prvi je put izoliran iz mišićnih stanica. Kasnije je utvrđeno da je po svojoj strukturi šećerni alkohol. Od ukupno 9 oblika inozitola, najrasprostranjeniji u prirodi je mio-inozitol. U hrani se nalazi kao fosfolipid u obliku fitinske kiseline. Glavni izvori mio-inozitola su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, artičoke […]

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]