Beta-glukani i njihova moguća uloga u obrani od infekcija

Dolaskom jeseni počinje sezona respiratornih infekcija: šmrcanje, kašljanje, grlobolja, temperatura, a onda izostanci iz škole, izostanci s posla… Roditelji i pedijatri priželjkuju rješenje koje bi pomoglo smanjiti učestalost respiratornih infekcija kod djece. Mogu li beta-glukani biti dio rješenja tog problema?

Što su beta-glukani?

Beta-glukani su polisaharidi (dugački nizovi molekula glukoze), a u prirodi ih nalazimo u žitaricama (zob, ječam), kvascima i nekim vrstama gljiva (shiitake, reishi, maitake). Obzirom na izvor iz kojega su dobiveni, razlikuju se razgranatošću molekule, oblikom i veličinom, zbog čega mogu imati različitu biološku aktivnost. Beta-glukani iz žitarica povezuju se sa smanjenjem razine kolesterola, poboljšanom regulacijom šećerne bolesti tipa 2 i smanjenim kardiovaskularnim rizikom, a beta-glukani iz kvasaca i gljiva pokazuju jaču aktivnost na imunološki sustav. Za čovjeka beta-glukani nisu probavljivi, te uneseni u organizam putem probavnog sustava, dolaze nepromijenjeni u tanko crijevo gdje se susreću sa stanicama koje sudjeluju u imunološkom odgovoru (makrofagi).

Imunost – temeljni pojmovi

Imunološki sustav je kompleksna mreža stanica i molekula čija je uloga obrana našeg organizma od onog što mu je strano (npr. bakterija i virusa). Razlikujemo dvije vrste imunološkog odgovora, urođenu imunost u kojoj sudjeluju stanice tipa makrofaga, neutrofila, NK stanica i drugih, koja je nespecifična i omogućuje imunološki odgovor neposredno nakon prvog kontakta sa stranom tvari. Druga vrsta imunološkog odgovora je stečena imunost koja se razvija neko vrijeme nakon kontakta sa stranom tvari, visoko specifična je i posredovana limfocitima T i B.

Beta glukani i imunost

U tradicionalnoj kineskoj medicini povoljan utjecaj različitih vrsta gljiva na zdravlje čovjeka koristi se već tisućama godina. U modernoj zapadnoj medicini interes za beta-glukane raste od druge polovine dvadesetog stoljeća i do danas je objavljeno više od 20.000 studija koje istražuju njihovo djelovanje. Velika većina tih studija su in vitro studije (laboratorijske studije na kulturama stanica) i one jasno upućuju da beta-glukani djeluju kao nespecifični imunostimulatori, tj. mogu potaknuti aktivnost stanica koje sudjeluju u urođenoj imunosti, čime se poboljšava njihova spremnost da odreagiraju u susretu sa stranim molekulama i tako omoguće učinkovit imunološki odgovor. Postoje i brojne studije na životinjama koje dokazuju da beta-glukani pomažu u obrani od infekcije. Zadnjih godina su dostupni i rezultati kliničkih studija, od kojih mnoge pokazuju pozitivan učinak beta-glukana na zdravlje ljudi i obranu od infekcija. Dokazano je da beta-glukani smanjuju rizik poslijeoperacijske infekcije i poboljšavaju klinički tijek kod kirurških pacijenata i kod onih s ozljedama. Neke studije pokazuju da primjena beta-glukana kroz dulji period u zimskom razdoblju može smanjiti broj infekcija i težinu simptoma prehlade, te poboljšati kvalitetu života.

Zašto su još beta-glukani korisni?

Prehrana bogata beta-glukanima iz žitarica dokazano smanjuje razinu ukupnog i ‘lošeg’ (LDL) kolesterola, stabilizira vrijednost glukoze u krvi nakon obroka, te smanjuje rizik kardiovaskularnih bolesti. Žitarice najbogatije beta-glukanima su zob i ječam. Pročišćeni beta-glukani (npr. lentinan iz shiitake gljiva) u nekim su državama registrirani za intravensku primjenu kao potporna terapija u liječenju malignih bolesti.

Kontroverze vezane uz primjenu beta-glukana za poboljšanje imunosti

Unatoč tisućljetnoj tradiciji primjene u istočnjačkoj medicini i brojnim laboratorijskim dokazima za imunostimulacijsku ulogu beta-glukana, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA – European Food Safety Authority) nije prihvatila dokaze o učinku beta-glukana na imunitet, jer je procijenjeno da postojeće kliničke studije ne mogu dokazati uzročno-posljedičnu vezu između primjene beta-glukana i registriranog učinka na ljudima. Također, preparati dostupni na tržištu sadrže beta-glukane različitog porijekla, strukture i biološke aktivnosti, te se razlikuju po načinu ekstrakcije, čistoći supstance i koncetraciji. Zbog toga postoje različite preporuke vezano za dozu i način primjene.

Zaključno

Obzirom na do sada prikupljene laboratorijske dokaze, dostupnost i neškodljivost (Američka agencija za hranu i lijekove i Europska agencija za sigurnost hrane procijenili su beta-glukane sigurnima za primjenu), beta-glukani se široko primjenjuju za različite svrhe kod djece i kod odraslih, između ostalog i za poticanje imunološkog sustava u borbi protiv infekcije. Za djecu se primjenjuju u dozi od 10 mg/5 kg, što za djecu predškolske i rane školske dobi iznosi oko 20-60 mg dnevno.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika