Kako razlikovati prehladu od alergije kod djece

Kihanje, sekrecija iz nosa, kašalj… Radi li se o prehladi ili alergiji?

Prehlada

Prehlada je virusna infekcija gornjih dišnih puteva, uzrokovana jednim od 200-tinjak respiratornih virusa. Bolest je najčešće blagog tijeka i traje do 7 dana. Tipični su simptomi sekrecija iz nosa i neprohodan nos, kihanje, kašalj, ponekad grlobolja i blago povišena temperatura. Prehlade su najučestalije kod djece u ranoj predškolskoj dobi, osobito u hladnijim mjesecima. Djeca predškolske dobi uobičajeno prebole 6 do 10 epizoda prehlade po sezoni.

Alergijski rinitis

Učestalost alergijskog rinitisa kod djece je 15 do 20%. Riječ je o kroničnoj alergijskoj upali nosne sluznice s otokom sluznice i pretjeranom proizvodnjom sluzi. Upala se razvija zbog pretjerane reaktivnosti na različite alergene u kućnom okruženju ili u okolišu (grinje, plijesni, dlake kućnih ljubimaca, pelud trava i drveća). Najčešći su simptomi bistra sekrecija iz nosa, učestalo kihanje, neprohodan nos, te svrbež nosa, nepca, ušiju i očiju. Ponekad djeca imaju osjećaj stalnog slijevanja sekreta niz grlo i potrebu da nakašljavanjem pročiste grlo. Hrkanje, ponavljane glavobolje, te krvarenje iz nosa također su mogući simptomi alergijskog rinitisa.

Kako razlikovati prehladu od alergije?

S obzirom na to da postoji značajna podudarnost simptoma u ova dva stanja, pokušat ćemo naglasiti neke značajke koje mogu roditelju pomoći u njihovom razlikovanju.

1. Pojava povišene temperature roditelju će jasno pokazati da su tegobe uzrokovane infekcijom, a ne alergijom.

2. Iscrpljenost i umor obično također upućuju na infekciju. Neprohodnost nosa i druge tegobe kod alergijskog rinitisa mogu u težim slučajevima djetetu poremetiti kvalitetu sna i uzrokovati umor, ali su ti simptomi znatno izraženiji kod djeteta u akutnoj infekciji.

3. Promjene na očima koje upućuju na alergiju su: crvenkasti podočnjaci, blago otečene donje vjeđe s izraženim kožnim naborima, vodenasta sekrecija iz očiju, svrbež očiju, osjećaj pijeska u očima.

4. Vodenasta, bistra sekrecija iz nosa vidi se u alergiji i u prvim danima prehlade. U idućim danima virusne infekcije sekret u nosu obično postaje gušći, bjelkast, a kasnije i žuto-zelenkast. Takva promjena konzistencije i boje sekreta iz nosa ne očekuje se u alergiji.

5. Dugotrajne tegobe upućuju na alergiju. Tipični simptomi prehlade traju do 7 dana, iako produktivni kašalj nakon prehlade može potrajati i 2 do 3 tjedna.

6. Kod djece s dugotrajnim curenjem nosa često se vidi poprečni nabor na nosu zbog stalnog trljanja nosa prema gore.

7. Alergijski rinitis se rijetko javlja kod djece mlađe od godinu dana. Dakle, pojava sekrecije u nosu, šmrcanje, kihanje i kašljanje kod dojenčeta vjerojatno su uzrokovani virozom, a ne alergijom.

8. Ako postoji podatak o više djece sa sličnim simptomima, a koja su bila u bliskom kontaktu, vjerojatno se radi o infekciji.

9. Sezonska pojava simptoma, te pogoršanje simptoma s izlaganjem alergenu, osobito ako postoji podatak o alergiji u obitelji, upućuju uvjerljivo na alergiju kao uzrok tegoba kod djeteta.

Koje su razlike u liječenju?

Ispiranje nosa slanim otopinama korisno je u oba stanja jer razrjeđuje sluz i poboljšava prirodne mehanizme obrane sluznice nosa. U prehladi se može koristiti paracetamol ili ibuprofen za snižavanje temperature i liječenje boli (glavobolja, bolovi u mišićima…). Alergijski rinitis liječi se antihistaminicima, kortikosteroidima i antagonistima receptora leukotriena. Ponekad nam u razlikovanju prehlade i alergijskog rinitisa može pomoći iterapijski učinak antihistaminika i intranazalnih kortikosteroida: ako na primjenu lijeka dođe do jasnog poboljšanja, tegobe su vrlo vjerojatno uzrokovane alergijom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika