Krvarenje iz nosa kod djece

Pojava krvarenja iz nosa je uobičajena u dječjoj dobi. Krvarenje može izgledati obilno i zbog toga može biti uznemirujuće za dijete i roditelje, ali u pravilu je potaknuto banalnim uzrocima, te se lako rješava kod kuće, bez potrebe za medicinskom intervencijom.

Što uzrokuje krvarenje iz nosa?

Krvarenje iz nosa naziva se još epistaksa. Uzrokuje ga oštećenje malih krvnih žilica u sluznici nosa. Zbog svoje važne uloge u zagrijavanju i vlaženju zraka, sluznica nosa je jako dobro prokrvljena.  Većina krvarenja iz nosa nastaju u području spleta površnih krvnih žilica na prednjem dijelu nosne pregrade, na mjestu koje nazivamo locus Kiesselbachi. Krvarenje iz nosa kod djece obično nastaje traumom uslijed ‘kopanja’ nosa, prečestim i prejakim ispuhivanjem nosa ili kod udarca u nos. Ponekad krvarenje nastaje spontano, obično kod djece koja su prehlađena ili imaju alergijski rinitis (alergijska upala sluznice nosa). Krvarenju iz nosa pogoduje suh i vruć zrak. Kod male djece krvarenje iz nosa može biti uzrokovano stranim tijelom u nosu. Drugi mogući uzroci su napinjanje kod defekacije, primjena nekih lijekova i sprejeva za nos, a iznimno rijetko je krvarenje iz nosa kod djece uzrokovano nekom težom bolešću.

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa?

Prizor krvi iz nosa, te okus krvi u ustima mogu jako uznemiriti dijete. Treba ga pokušati umiriti jer će plakanje samo pojačati krvarenje. Dijete treba posjesti u udoban stolac ili u krilo odrasle osobe, te ga nagnuti blago prema naprijed. Treba ga uputiti da diše mirno na otvorena usta, a na nosnice treba primijeniti pritisak s dva prsta, na mjestu ispod koštanog dijela nosa. Pritisak treba zadržati kroz 10 minuta i ne treba ga prekidati kako bi provjerili je li krvarenje prestalo. Tijekom tih 10 minuta može se dijete umiriti čitanjem priče ili sličnom aktivnošću koja će mu odvratiti pažnju. Treba pokušati izbjeći gutanje krvi jer to može uzrokovati povraćanje, što će opet pogoršati krvarenje iz nosa. Može se djetetu dati da popije malo hladne tekućine ili da si ispere usta. Nakon 10 minuta treba popustiti pritisak i provjeriti je li krvarenje prestalo. Ukoliko je krvarenje još vidljivo, može se ponoviti postupak kroz idućih 10 minuta.

Kako se dijete treba ponašati nakon što je krvarenje zaustavljeno?

Idućih nekoliko sati dijete se treba odmarati i izbjegavati tople napitke i hranu, te tople kupke. Svakako treba spriječiti bilo kakvu traumu nosne sluznice u idućih 24 sata (‘kopanje’ nosa, ispuhivanje nosa).

Što ako se krvarenje ne uspije zaustaviti postupcima prve pomoći kod kuće?

Ako se krvarenje iz nosa ne uspije zaustaviti nakon dva uzastopna postupka pritiska na nosnice u trajanju od 10 minuta, dijete treba odvesti liječniku. Medicinski postupci za zaustavljanje krvarenja iz nosa su tamponada nosa, kauterizacija srebrnim nitratom (‘lapis’) ili elektrokoagulacija, rjeđe drugi kirurški postupci. U slučaju učestalih i produljenih epizoda krvarenja, osobito ako postoji podatak o jačem krvarenju nakon blagih ozljeda i učestaloj pojavi hematoma, potrebno je potražiti pomoć liječnika.

Hoće li se krvarenje iz nosa ponoviti?

Nije neobično da se krvarenje iz nosa ponovo javi, 9% djece ima ponavljane epistakse, ali većinom se krvarenje prestane javljati do adolescentne dobi. Bitno je educirati roditelje i dijete o postupku prve pomoći, jer se većina epizoda krvarenja iz nosa može uspješno riješiti u kućnim uvjetima.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika