Opekline od sunca

Ljeti djeca provode velik dio svoga dana u igri na otvorenom. Oštećenja kože zbog izlaganja suncu mogu nastati već nakon 15-ak minuta. Obzirom da ne postoji ništa čime možemo popraviti štetu koja je nastala, cilj liječenja je olakšati djetetu tegobe dok koža sama ne zacijeli. Zbog toga je najbolji pristup prevencija: poduzimanje svih mjera zaštite od sunca.

Kako nastaju i kako izgledaju opekline od sunca?

Opekline od sunca su oštećenja kože nastala prekomjernim izlaganjem UV sunčevom zračenju. Kod blažih opeklina (opekline prvog stupnja) koža je topla, zacrvenjena, bolna, uz osjećaj zatezanja i svrbež. Crvenilo kože se ne mora javiti odmah i najčešće nastaje oko 4 sata nakon izlaganja suncu, pogoršava se idućih 24 sata, a poboljšanje nastupa nakon 48 sati.  Nakon 3-8 dana može doći do ljuštenja površnog sloja kože. Kod ozbiljnijih opeklina (opekline drugog stupnja) pojavljuju se mjehuri na opečenoj koži, a dijete može razviti i opće simptome koji upućuju na toplinsku iscrpljenost (omaglica, slabost, prolazna smetenost, žeđ, vrućica, glavobolja, mučnina, povraćanje, pojačano znojenje, bljedilo, grčevi mišića ruku i nogu, ubrzano disanje i ubrzan rad srca).

Kako možemo pomoći djetetu koje ima opekline od sunca?

Kada uočite opekline od sunca, potrebno je rashladiti dijete mlakom kupkom ili tuširanjem, te primijeniti vlažne obloge sobne temperature. Ne treba dijete tuširati sasvim hladnom vodom jer se može izazvati drhtavica koja može dodatno povisiti temperaturu tijela. U kupku se može dodati cca 50 grama sode bikarbone, a sapun ne treba koristiti na opečenoj koži. Ako je koža bolna, treba dati analgetik (paracetamol ili ibuprofen). Obzirom da su opekline od sunca posljedica upalne reakcije, postoje mišljenja prema kojima ibuprofen ako se daje odmah po izlaganju suncu može smiriti upalnu reakciju i smanjiti opseg oštećenja kože. Kožu treba njegovati hidratantnim losionom za djecu, ev. s aloe verom. Ako se dijete žali na jaku bolnost, svrbež i zatezanje kože, može se primijeniti losion s vrlo niskom koncentracijom kotrikosteroida (kreme s 1% hidrokortizona). Mjehure na koži ne treba prokidati zbog povećanog rizika infekcije. Djetetu treba dati puno tekućine kako bi se spriječila dehidracija, te ga ne izlagati suncu kroz nekoliko dana, dok koža sasvim ne zacijeli.

Kada treba potražiti pomoć liječnika?

Obratite se liječniku ako su opekline teže (pojava mjehura na oštećenoj koži). Dijete treba biti pregledano odmah ako ima bilo koji od simptoma toplinske iscrpljenosti ili dehidracije.

Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti

Svi roditelji danas znaju da je dijete pri odlasku na plažu neophodno zaštititi od sunca. Ipak, djeca su često izložena suncu i tijekom igre na otvorenom, u parku, u šetnji, vožnji biciklom, u igrama na snijegu. Ako nismo pažljivi, opekline se lako dogode i za oblačnog vremena jer oblaci propuštaju 70% UV zračenja. I zimi se moramo štititi od sunca jer snijeg reflektira 80% UV zračenja. Osim opeklina, izlaganje suncu uzrokuje i preuranjeno starenje kože, a najveća opasnost izlaganja suncu je razvoj karcinoma kože i melanoma. Najveći rizik razvoja melanoma imaju svjetloputi ljudi, oni koji imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu za melanom i oni čija je koža pretrpjela opetovana oštećenja od sunca. Adolescente i mlade odrasle treba educirati o štetnosti učestalih boravaka u solariju koji uzrokuju sve promjene na koži koje uzrokuje i izlaganje suncu (opekline, ubrzano starenje kože, maligne promjene kože).

Koje su najvažnije mjere prevencije?

Ljeti izbjegavajte boravak na suncu u srednjem dijelu dana (između 10 i 17 sati), a djecu mlađu od 6 mjeseci ne treba uopće izlagati suncu. Dijete uvijek zaštitite odgovarajućim kremama za zaštitu od sunca, pola sata prije izlaganja suncu i ponovo nakon kupanja / brisanja. Zaštitite veći dio kože djeteta odjećom koja mora biti udobna i prozračna, koristite kape za zaštitu od sunca i sunčane naočale. Djeca ljeti moraju unositi više tekućine nego inače, najbolje obične vode.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika