Što napraviti kada djeca ne podnose putovanje?

Počinju godišnji odmori i mnoge obitelji s djecom planiraju putovanje. Neki mu se unaprijed vesele i očekuju uživanje i pustolovinu, a drugi strahuju od neugodnog iskustva mučnine i povraćanja tijekom puta.

Što je kinetoza ili bolest kretanja?

Orijentacija i kretanje u prostoru nam je omogućeno prikupljanjem informacija u mozgu koje dolaze od nekoliko organa: oka, centra za ravnotežu u unutarnjem uhu, te sustava receptora koji registriraju istezanje i kretanje u mišićima i zglobovima. Ako centar za ravnotežu u unutarnjem uhu osjeća da se naše tijelo giba, ali oko pri tom ne registrira kretanje, može se razviti stanje koje nazivamo kinetoza ili bolest kretanja. Ovo stanje prije ili kasnije iskusi otprilike četvrtina ukupne populacije, a najčešće se javlja kod djece od 1-12 godina. Ne zna se zašto neka djeca imaju mučninu tijekom putovanja, a druga, često unutar iste obitelji, nemaju nikakvih tegoba. Kinetoza se najčešće javlja tijekom putovanja automobilom ili autobusom, te brodom. Otuda i naziv ‘morska bolest’. Kod neke djece tegobe se mogu javiti i za vrijeme vožnje vlakom ili tijekom leta avionom.

Kako spriječiti tegobe?

Korisno je planirati put u vrijeme kada bi dijete inače spavalo. Dijete na put ne treba krenuti gladno, ali obrok prije puta treba biti lagan i lako probavljiv, a treba izbjegavati tešku, masnu i začinjenu hranu. Crtić ili video igra mogu biti zgodna distrakcija koja će djetetu učiniti put kraćim, ali kod djeteta koje je sklono mučnini tijekom putovanja treba izbjegavati čitanje i gledanje ekrana jer će vrlo vjerojatno potaknuti tegobe. Radije za zabavu djetetu pustite omiljene pjesme ili audio priču, te igrajte igre koje uključuju gledanje kroz prozor ispred sebe. Miris ispušnih plinova drugih automobila, miris goriva kod brodskih motora, te osvježivača zraka ili hrane u automobilu mogu lako potaknuti mučninu kod djece. U automobilu treba omogućiti dotok svježeg zraka, otvaranjem prozora ili klima uređajem. Dobro je planirati povremena zaustavljanja kako bi se djeca mogla odmoriti od vožnje i prošetati na svježem zraku.

Koji se lijekovi mogu koristiti za prevenciju bolesti kretanja?

Kod djece starije od 5 godina za prevenciju bolesti kretanja mogu se koristiti bezreceptni lijekovi koji sadrže dimenhidrinat. To je lijek iz skupine antihistaminika koji djeluje kao antiemetik (sprječava povraćanje), a potrebno ga je primijeniti 30 min prije puta. Djeca u dobi 5-6 godina uzimaju 25 mg (1/2 tablete), a djeca u dobi 7-14 godina 25-50 mg (1/2 -1 tableta), najviše 3 puta na dan. Odrasli i djeca starija od 14 godina uzimaju 1-2 tablete, do 4 puta na dan. Uobičajena nuspojava je pospanost, te je za vrijeme uzimanja lijeka zabranjeno upravljanje vozilima i strojevima. Ne smiju ga uzimati djeca koja boluju od epilepsije, a s pojačanim oprezom se daje djeci koja imaju astmu i poremećaje srčanog ritma. Kod neke djece za sprječavanje bolesti kretanja pokazale su se učinkovite akupresurne narukvice. U ljekarnama su dostupni bomboni i lizalice koji sadrže ekstrakt đumbira ili lista paprene metvice. Ponekad mogu pomoći i čaj ili keksi s đumbirom, te listići svježeg đumbira.

Što kada se ipak javi mučnina?

Bolest putovanja započinje mučninom, pojačanim stvaranjem sline u ustima, bljedilom, hladnim  znojem, a potom se javlja glavobolja, osjećaj slabosti, te povraćanje. Malo dijete koje još ne može reći da ima mučninu obično postajenemirno, često zijeva i plače prije povraćanja. Kad dijete javi mučninu u vožnji, preporuča se što prije zaustaviti automobil na sigurnom mjestu, izvesti dijete na svježi zrak i s njim prošetati. Ako je dijete preslabo da bi hodalo, treba mu omogućiti da se opusti ležeći na leđima uz zatvorene oči i hladan oblog na čelu. Dijete treba uputiti da diše mirno i koncentrira se na disanje. Ako nije moguće dijete izvesti iz automobila, treba osigurati dovoljno svježeg zraka otvaranjem prozora.

Što još možemo napraviti?

Koliko se god trudili prevenirati bolest kretanja, neka djeca su toliko osjetljiva da će ipak doći do povraćanja. Dobro je biti pripremljen, s čvrstim vrećicama sa zatvaračem koje treba imati pri ruci u slučaju da nevolja počne. Tako se može spriječiti da miris povraćenog sadržaja učini putovanje neugodnim za cijelu obitelj. Od higijenskih sitnica koje treba imati sa sobom svakako su to nezaobilazne suhe i vlažne maramice, svježa voda i dezinficijens za ruke.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika