‘Tummy time’ ili potrbušni položaj za dojenčad – zašto je važan?

Aktivnost u potrbušnom položaju jedna je od prvih vježbi koje možemo provoditi s djetetom već od prvog dana po dolasku iz rodilišta. Redovita igra s djetetom u ovom položaju ima brojne povoljne učinke na normalan razvoj djeteta i olakšava usvajanje za dob odgovarajućih motoričkih obrazaca.

Što je ‘tummy time’?

‘Tummy time’ je oblik fizičke aktivnosti koji se preporuča za dojenčad, u kojem se dijete koje je budno i aktivno postavlja u potrbušni položaj na čvrstoj podlozi, za igru pod nadzorom odrasle osobe.

Smije li dijete spavati u položaju na trbuhu?

Nakon što je spavanje na trbuhu prepoznato kao rizični faktor za pojavu iznenadne dojenačke smrti (SIDS – Sudden Infant Death Syndrome), Američka akademija za pedijatriju izdala je 1992. godine smjernice kojima se promovira spavanje dojenčadi isključivo u položaju na leđima. Implementacija ovih preporuka dovela je do čak 40%-tnog smanjenja u broju smrti dojenčadi uzrokovanih SIDSom.

Strah od SIDSa: treba li dijete cijelo vrijeme biti u položaju na leđima?

Daljnjim studijama uočeno je međutim da djeca koju se ne postavlja u potrbušni položaj pokazuju znakove usporenog motoričkog razvoja. Također je nađena veća učestalost položajnih deformacija glavice (plagiocefalija i brahiocefalija ili ‘zaležana glava’) kod djece koja kao dojenčad nisu postavljana u potrbušni položaj. Zbog toga je Američka akademija za pedijatriju 2020. godine objavila preporuke o tome koliko vremena dojenče treba provesti u položaju na trbuhu. Ove se preporuke odnose na vrijeme koje dijete provodi u potrbušnom položaju u budnom, aktivnom stanju. Preporuke o položaju za spavanje isključivo na leđima ostale su iste kao ranije.

Kad započeti i koliko vremena dijete treba provesti u potrbušnom položaju?

Ovaj oblik fizičke aktivnosti preporuča se provoditi od najranije dobi, već u prvim danima života dijete se može postavljati u potrbušni položaj prema preporukama (dijete je budno i pod nadzorom odrasle osobe). U početku dijete vjerojatno neće tolerirati ovaj položaj predugo i igra može trajati svega par minuta, ali s vremenom se može ‘tummy time’ produljivati, pa se preporuča da dijete iza dobi od mjesec dana provede u ovom položaju ukupno najmanje 30 minuta, raspoređeno u više navrata tijekom dana.

Koje su dobrobiti potrbušnog položaja?

Dijete koje je budno u potrbušnom položaju aktivira mišiće vrata, ramenog obruča, leđa i trbuha. Jačanje ove muskulature je ključno za postizanje stabilnosti kod promjena položaja i za usvajanje za dob odgovarajućih motoričkih vještina (okretanje, puzanje, samostalno sjedenje). Ovaj položaj je također važan za razvoj vida (promjena perspektive i drugačiji doživljaj svijeta oko sebe), te za razvoj senzorike (osjet dodira materijala različitih tekstura na obrazima i rukama, doživljaj promjene težišta i položaja tijela, promjene ravnoteže). Dokazano je i da djeca koja provode više aktivnog vremena u potrbušnom položaju imaju manju učestalost položajnih asimetrija glavice.

Što ako dijete negoduje i odbija igru u položaju na trbuhu?

Čim prije se dijete počne postavljati u potrbušni položaj, veća je vjerojatnost da će se naviknuti i zavoljeti ga. Zato je važno započeti ovu vježbu već u prvim danima života. U početku će najugodniji položaj za dijete i roditelja možda biti onaj u kojem roditelj leži na leđima i položi dijete potrbuške sebi na prsima. Blizina lica roditelja, uz osmijehe i gugutanje, pobudit će interes djeteta i imati pozitivan učinak na stvaranje čvrste emotivne povezanosti. Ako dijete trenutno nije raspoloženo za ‘tummy time’, ne treba inzistirati na njemu, već radije pokušati nešto kasnije, kada je dijete naspavano, sito i presvučeno. Vrijeme provedeno u položaju na trbuhu u početku će biti možda svega minutu-dvije, ali će se postupno produljivati, dok se ne dostigne ukupno 30 minuta tijekom dana. Podloga na kojoj se dijete igra treba biti čvrsta, a dijete treba cijelo vrijeme biti pod nadzorom odrasle osobe. Ako dijete zaspi tijekom igre, treba ga za spavanje uvijek položiti na leđa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika