Vodene kozice

Vodene kozice ili varicela su izrazito zarazna bolest koju prepoznajemo po tipičnom osipu…

Vodene kozice ili varicela su izrazito zarazna bolest koju prepoznajemo po tipičnom osipu. U dječjoj dobi bolest najčešće prolazi bez komplikacija, ali može biti opasna za novorođenčad, adolescente i odrasle, trudnice, te osobe s oslabjelim imunitetom.

Kako se bolest prenosi?

Uzročnik vodenih kozica je varicela-zoster virus, a infekcija se prenosi kapljično, slinom i respiratornim sekretom zaražene osobe ili direktnim kontaktom sa zaraženim mjehurićima na koži. Bolest je izrazito zarazna i boravak u istoj prostoriji s osobom koja ima vodene kozice znači vjerojatnost zaraze veću od 80%. Vrijeme od kontakta s virusom do pojave simptoma varira od 10-21 dan (najčešće oko 14 dana). Širenje bolesti teško se kontrolira jer je bolesnik zarazan već 1-2 dana prije pojave osipa, te tijekom izbijanja osipa, dok se svi kožni mjehurići ne pretvore u kruste.

Kako prepoznati vodene kozice?

Kod djece je osip najčešće prvi znak bolesti, ali ponekad dan-dva prije izbijanja osipa dijete ima povišenu temperaturu, curenje nosa, smanjen apetit ili glavobolju. Osip se najprije javlja na trupu i vratu, a potom se brzo širi na cijelo tijelo. Osip zahvaća sve vidljive dijelove kože, vlasište, te sluznice usne šupljine, nosa, oka, spolovila i anusa. U početku osip izgleda kao pojedinačne crvenkaste mrljice koje kroz nekoliko sati postaju uzdignute, potom izgledaju kao mjehurići s uskim okolnim područjem crvenila. Ubrzo se tekućina u mjehurićima zamuti, te oni pucaju pretvarajući se u kruste.

Uz osip je prisutan izraziti svrbež kože. Tijekom idućih 4-5 dana izbijaju nove promjene na koži koje sve prolaze tipičan slijed razvoja od crvenila preko mjehurića do kruste, pa se na tijelu vidi mnoštvo takvih promjena u svim fazama razvoja. U većine djece iza 7. dana od početka osipa sve su promjene na koži u fazi krusti, te nakon toga dijete više nije zarazno. U idućih tjedan-dva sve kruste padnu s kože, ali koža ispod njih bude još dulje vrijeme promijenjene boje.

Koje su moguće komplikacije?

Vodene kozice u dječjoj dobi najčešće su blagog tijeka. Komplikacije bolesti su rijetke, a mogu se razviti zbog djelovanja virusa (upala pluća, srčanog mišića, encefalitis) ili kao posljedica sekundarne bakterijske infekcije kožnih promjena. 

Kod odraslih bolest može poprimiti teži tijek, sa znatno većom učestalošću komplikacija. Visoki rizik za komplicirani tijek bolesti postoji i kod novorođenčadi, trudnica i kod djece koja imaju oslabjeli imunitet zbog kronične bolesti ili nakon transplantacije tkiva ili organa. 

Mogu li se vodene kozice ponovo dobiti?

Bolest ostavlja doživotni imunitet, te osoba koja je preboljela vodene kozice može samo iznimno rijetko ponovo razviti istu kliničku sliku. Virus vodenih kozica ostaje doživotno u organizmu u inaktivnom obliku i može se godinama poslije aktivirati uzrokujući sliku herpes zostera. Herpes zoster karakteriziran je pojavom sličnih promjena na koži, ali ograničenih samo na jednu stranu tijela, najčešće pojasasto na jednoj strani trupa. Kožne promjene u herpes zosteru sadrže živi virus, te mogu uzrokovati razvoj vodenih kozica kod osobe koja ih nije preboljela.

Kako njegovati dijete s vodenim kozicama?

Kako bi se smanjio rizik komplikacija i širenja bolesti, preporuča se da prvi tjedan bolesti dijete boravi u kući. Obzirom da su vodene kozice kod većine djece samoograničavajuća infekcija koja prolazi bez značajnih komplikacija, najčešće se provodi samo simptomatsko liječenje radi olakšanja tegoba. Rijetko je kod djece potrebno provesti liječenje antivirusnim lijekom (aciklovir), taj se lijek preporuča dati djeci starijoj od 12 godina i odraslima, djeci bilo koje dobi s kroničnim bolestima pluća ili kožnim bolestima, te djeci koja imaju oslabjelu imunost bilo zbog bolesti ili zbog lijekova. 

Ako Vaše dijete ima vodene kozice, liječenje možete započeti kod kuće tako da mu:

1. snižavate temperaturu paracetamolom i fizikalnim metodama (NE lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu)

2. ublažite svrbež (antihistaminicima)

3. provodite redovitu higijenu kože tuširanjem, te pripremite kupke s otopinom hipermangana

4. njegujete kožu gotovim pripravcima koji smanjuju svrbež (gelovi, pjene, sprejevi)

5. skratite nokte kako bi se smanjilo ozljeđivanje kože kod grebanja

Može li se bolest spriječiti?

Bolest se može spriječiti cijepljenjem s dvije doze cjepiva od kojih se prva primjenjuje nakon navršenih 12 mjeseci života. Kod djece i odraslih s visokim rizikom komplikacija može se pokušati zaštita tzv. postekspozicijskom profilaksom, primjenom specifičnog imunoglobulina unutar 72 sata od kontakta s oboljelim od vodenih kozica. Zbog ozbiljnijeg tijeka bolesti u odrasloj dobi, preporuča se adolescente koji nisu sa sigurnošću preboljeli vodene kozice testirati, te ukoliko nisu imuni procijepiti protiv vodenih kozica.

Ukoliko sumnjate da Vaše dijete ima vodene kozice, nazovite pedijatra i po potrebi dogovorite pregled. Po dolasku u ambulantu potrebno je osigurati izolaciju djeteta kako bi se spriječio prijenos infekcije na drugu djecu u čekaonici.

Dijete koje ima vodene kozice ili ih je preboljelo unatrag dva tjedna, a koje ponovo dobije visoku temperaturu ili glavobolju, počne povraćati, čudno se ponaša (pretjerano pospano ili iritabilno, agresivno) ili tetura u hodu, treba hitno pregledati liječnik.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika