Zaštita od sunca za djecu

Svi za život trebamo sunčevu svjetlost, ali previše sunca može biti opasno, čak smrtonosno. Srećom, ozbiljne bolesti uzrokovane štetnim UV zračenjem, kao melanomi i druge promjene kože, te oštećenja oka, mogu biti gotovo u cijelosti spriječeni jednostavnim mjerama zaštite od sunca…

Svi za život trebamo sunčevu svjetlost, ali previše sunca može biti opasno, čak smrtonosno. Srećom, ozbiljne bolesti uzrokovane štetnim UV zračenjem, kao melanomi i druge promjene kože, te oštećenja oka, mogu biti gotovo u cijelosti spriječeni jednostavnim mjerama zaštite od sunca.

U ljetnim mjesecima osobito moramo biti svjesni koliko je važno zaštititi dijete od sunca. Unatrag 50 godina učestalost melanoma porasla je za više od 80%, a poznato je da je oko 90% melanoma uzrokovano UV zračenjem. Obzirom da se najveći dio ukupne izloženosti suncu kroz život događa prije 18. godine, ne iznenađuje podatak da redovno korištenje zaštitnih krema do 18. godine života smanjuje rizik od raka kože za više od 75%.

Zaštita novorođenčadi i male dojenčadi

Djeca mlađa od 6 mjeseci ne smiju se izlagati direktnom suncu. Maleno dijete uvijek zaštitite slojem odjeće i sjenilom za kolica, te svakako izbjegavajte izlazak iz kuće sredinom dana. Kod djece mlađe od 6 mjeseci ne preporuča se korištenje zaštitnih krema za sunce zbog rizika iritacije kože i alergijskih reakcija.

Zaštita djece od 6-12 mjeseci

Djeca mlađa od godinu dana ne smiju se izlagati direktnom jarkom suncu. Dijete mora biti zaštićeno slojem odjeće i šeširom širokog oboda, a sve izložene dijelove kože treba zaštititi kremama koje sadrže mineralne filtre za zaštitu od UV zračenja (titanov dioksid i cinkov oksid). Takve se kreme teže razmazuju i ispiru, te ostavljaju vidljivi bijeli trag, ali to je i korisno jer ćete tako znati ako ste propustili namazati neko područje djetetove kože.

Zaštita djece starije od godinu dana

Izbjegavajte boravak djeteta na direktnom suncu u vrijeme najjačeg sunčevog zračenja, od 10-17 h dijete mora biti u dubokoj sjeni. Starije dijete naučite da promatra svoju sjenu, te da u vrijeme kada mu je sjena kratka brzo traži zaklon u hladu. Odjeća koja štiti od sunca mora biti gusto tkana, komotna, te po mogućnosti imati oznaku visokog UPF (Ultraviolet Protection Factor). Uvijek zaštitite dijete šeširom širokog oboda koji zaklanja lice, te pokriva uši i vrat. Oči djeteta zaštitite sunčanim naočalama koje štite od UVA i UVB zračenja. Nepokrivenu kožu djeteta zaštitite kremama za sunčanje koje sadrže mineralne ili kemijske filtre. Koristite kremu sa zaštitnim faktorom (SPF – Sun protection factor) 30 i višim. Bitno je nanijeti dovoljnu količinu kreme, kod većeg djeteta to je oko 6-8 čajnih žlica kreme za sunčanje. Primijenite kremu na sve izložene dijelove tijela pola sata prije izlaganja suncu te ju redovito ponovo nanosite svakih sat-dva, osobito nakon kupanja, znojenja, brisanja ručnikom.

Pratite indeks UV zračenja i primjenjujte mjere zaštite kada je indeks UV zračenja veći od 3. Dijete koje je zaigrano na plaži često zaboravi na osjet žeđi. Obratite pažnju na pojačan unos tekućine, najbolje vode, u vrućim ljetnim danima.

Postoje li dobre strane UV zračenja?

Izlaganje UVB zračenju je potrebno kako bi se u koži stvarao vitamin D koji je nužan za normalan razvoj kostiju, uz brojne druge povoljne učinke na organizam. Ali za normalno stvaranje vitamina D dovoljno je minimalno izlaganje suncu lica i ruku u trajanju od desetak minuta. U današnje vrijeme puno je veća opasnost od prekomjernog nego nedovoljnog izlaganja suncu. Rizik za oštećenja kože uzrokovana suncem znatno je veći kod djece nego kod odraslih jer su djeca više izložena suncu, te zbog toga što su koža i imunološki sustav male djece zbog svoje nezrelosti pojačano osjetljivi.

Najjednostavnije pravilo glasi: izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu! Osobito je važno naglasiti da nanošenje zaštitne kreme ne služi kako bi se produljio boravak djeteta na suncu, dapače takav pristup može povećati rizik od opeklina i oštećenja kože. Za optimalnu zaštitu, kombinirajte nanošenje zaštitne kreme s drugim mjerama zaštite od sunca.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika