Fournier gangrena (FG)

Fournier gangrena je oblik nekrotične infekcije, polimikrobni nekrotizirajući fascitis u genitalnoj, perinealnoj i perianalnoj regiji. To je vrlo progresivna bolest koja zahvaća kožu i potkožno tkivo.

FG je ujedno i rijetko oboljenje, ali i oboljenje  sa visokom stopom smrtnosti. Prvi je opisao bolest Baurien 1764. godine, a dobila je ime po  francuskom dermatovenerologu Jeanu Alfredu Fournieru 1883. g. koji je dao detaljan opis kliničke slike oboljenja.

Izvor infekcije u većini slučajeva je: perinealna i genitalna kožna infekcija, anorektalna i urogenitalna trauma, ginekološki pregledi, perinealne ozljede ili intervencije u zdjelici i drugi  uzroci. Najčešće izolirani mikroorganizmi su: Escherichia coli, Enteroccocus i Streptoccocus spp,  Bacteroides,  Klebsiella pneumoniae i  Proteus  mirabilis.

Rizični čimbenici nastanka FG-a su: šećerna  bolest, kronični alkoholizam, različita imunosupresivna stanja, bolesti jetre, maligne bolesti, kronična uporaba kortikosteroida, trauma ili operacije na perigenitalnoj regiji, uretralna ekstravazacija urina,  ozljede uretre, parafimoza i rektalne ozljede.

Urogenitalni uzroci nastanka FG su najčešće: striktura uretre,  trajna kateterizacija,  traumatska kateterizacija, uretralni kamenac,  biopsija prostate,  vazektomija, umetanje proteze penisa, TVT postupak, odgođeno puknuće tankog crijeva neobladder, intrakavernosno ubrizgavanje kokaina,  genitalni piercing. Anorektlni uzroci su: perianalni apsces, rektalna biopsija, analna dilatacija, hemoroidektomija, maligne bolesti rektosigmoida, upala slijepog crijeva i divertikulitis.

Najčešći ginekološki uzrok FG su genitalne ozljede su septički pobačaj,  epiziotomija, coital ozljede, obrezivanje genitalija.

Glavne karkteristike FG-a su velika heterogenost u kliničkoj prezentaciji, suptilni nastanak i usporena progresija, brzi nastanak i fulminantni tijek, javlja u starijih muškaraca; rijetko u žena i djece, a započinje kao cellulitis u blizini  mjesta ulaza. Zatim se javlja intenzivna bol i oteklina sa sistemskim  znakovima infekcije i sepsa sa multiorganskom disfunkcijom. Infekcija se može proširiti  tako da su zahvaćeni skrotum i penis, a može se proširiti na prednji trbušni zid sve do klavikule. Testisi su obično pošteđeni i to  zbog njihove opskrbe krvlju  unutar trbuha, a uključenost testisa sugerira na retroperitonealno porijeklo.

Dijagnoza FG-a postavlja se na osnovu anamneze,  fizikalnog pregleda, laboratorijskih nalaza krvi i urina, UZV-a, MSCT-a, MR-a urogenitalnog i probavnog sustava. Diferencijalno dijagnostički dolazi u obzir i treba misliti na cellulitis, strangulationu kilu, skrotalni apsces, streptokokni nekrotizirajući fascitis, vaskularni sindromi okluzije, herpes simplex, gonokokni balanitis, gangrenozna piodermija, alergijski vaskulitis, polyarteritis nodosa.

Zbog svega toga liječenje mora  biti agresivno i brzo i sastoji se u hemodinamskoj stabilizaciji bolesnika, primjeni antibiotika širokog spektra, kirurškoj intervenciji – opsežne incizije sa kirurškim debridmanom, dodatni kirurški tretman nakon 24 do 48 sati, zatim višekratno dnevno previjanje (rastvor sa vodikovim peroksidom, izotonične i hipertonične otopine NaCl, jodni preparati).  Kod kirurškog liječenja je vrlo važno da su duboki rezovi – incizije sa opsežnom  nekrektomijom  gangrenoznog tkiva do zdravog tkiva i  drenaža zahvaćenog područja.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Urologija

Renovaskularna hipertenzija

Pod pojmom hipertenzija podrazumijevamo povišenje krvnog tlaka. Daleko najčešće se radi o tzv. esencijalnoj ili primarnoj hipertenziji. Drugim riječima, ne znamo joj uzrok. U malom broju slučajeva uzrok se može identificirati, kada govorimo o tzv. sekundarnoj hipertenziji, pa i ciljano liječiti, a u nekim slučajevima takva, sekundarna, hipertenzija se može i trajno izliječiti. Takvi su […]

Urologija

Komplicirane upalne promjene bubrega

Već smo, na ovim stranicama, pisali o apscesu bubrega kao eklatantnom primjeru gnojnog pijelonefritisa odnosno upalne, gnojne promjene bubrega. Takva stanja svakako spadaju u komplicirane infekcije mokraćnog sustava, odnosno bubrega, i nerijetko zahtijevaju kirurško (urološko) liječenje budući da sama konzervativna terapija antibioticima i suportivnim mjerama najčešće nije dovoljna. Situacije, odnosno bolesti bubrega, koje zahtijevaju kiruršku […]

Urologija

Oteklina skrotuma

Skrotum (mošnja) je kožna vreća unutar koje su smješteni testisi, a podijeljena je vezivnom pregradom – lat., septum scroti – na lijevi i desni hemiskortum. Tako je svaki testis smješten unutar svoje polovice skrotuma. Testisi su obavijeni ovojnicom (lat., tunica vaginalis) koja ima dva lista. Jedan omata sam testis, a drugi (kao izvrnuti prst rukavice) […]

Urologija

Promjena boje kože na penisu – molim savjet kako se toga riješiti.

Urologija

Potkovasti bubreg

Potkovasti bubreg (lat., ren arcuatus) je naziv za jednu od mogućih embrionalnih anomalija fuzije dvije, inače, razdvojene bubrežne mase odnosno dva bubrega. Drugim riječima, rano u fetalnom razdoblju (između četvrtog i osmog tjedna) dolazi do spajanja dvije bubrežne osnove. Tako nastaje potkovasti bubreg gdje dva bubrega čine jednu cjelinu koja je srasla donjim polovima bubrega […]

Urologija

Kvržica na penisu koja ne boli – molim savjet!

Urologija

Kamenci u prostati

Prostata je žlijezda s vanjskim izlučivanjem. Upravo suprotno od endokrinih žlijezda, poput štitne žlijezde, hipofize, pankreasa ili nadbubrežne žlijezde. Promatrajući u širem kontekstu, i bubreg je žlijezda s vanjskim izlučivanjem (egzokrina žlijezda), baš kao i npr. žlijezde slinovnice. Sve žlijezde s vanjskim izlučivanjem imaju tendenciju stvaranja kamenaca. Tako se kamenci mogu naći u bubregu (lat., […]

Urologija

Apsces bubrega

Kad govorimo o apscesu bubrega (lat., – abscessus renis) pričamo o vrsti gnojne upale bubrega koja je obično dobro ograničena, a veličina joj može varirati. Ona može nastati iz samog bubrega ili se u njega proširiti iz okolnog tkiva organa koji su zahvaćeni gnojnim oblikom upale. U svakom slučaju radi se o kompliciranoj infekciji urotrakta. […]