Ima li novosti u liječenju smetnji mokrenja?

Poremećaji mokrenja mogu se pojaviti se u svakoj životnoj dobi i u oba spola, a uzroci tih poremećaja su vrlo različiti. Urolozi ipak najčešće susreću bolesnike srednje i starije životne dobi.

Poremećaji mokrenja mogu se pojaviti se u svakoj životnoj dobi i u oba spola, a uzroci tih poremećaja su vrlo različiti. Urolozi ipak najčešće susreću bolesnike srednje i starije životne dobi koji se obraćaju za pomoć za poremećene funkcije mokrenja. Tegobe se intenziviraju proporcionalno godinama i to ne samo u muškaraca nego i u žena.
Ranija kriva vjerovanja kako je uvijek prostata uzrok tegobama s mokrenjem posljednjih godina su napuštena. Fokusiranje na prostatu, kao organ koji je uzrokom svih tegoba s mokrenjem, po definiciji isključuje žene. Važno je naglasiti da starije žene, jednako često kao i muškarci, imaju poteškoće s mokrenje. Načelno, može se reći kako žene prirodno tendiraju iritativnim smetnjama mokrenja i inkontinenciji (gubitku kontrole zadržavanja mokraće) za razliku od muškaraca koji s protokom godina teže retenciji(nemogućnošću izmokravanja) urina ali imaju i iritativne smetnje. Kad govorimo o iritativnim smetnjama mokrenja mislimo na poremećenu funkciju pohrane i zadržavanja urina, dok terminom „opstruktivne smetnje“ označavamo otežan sam akt mokrenja.

Sve više pažnje se poklanja smetnjama mokrenja koje nastaju kao posljedica  poremećene funkcije mokraćnog mjehura. Može se raditi o smetnjama funkcije mokraćnog mjehura kao posljedici uvećane prostate koja dovodi do opstrukcije protoka urina prilikom mokrenja ali i o primarno poremećenoj funkciji mjehura gdje prostata ne djeluje kao opstrukcijski čimbenik. Ukoliko se radi o muškarcu potrebno je anamnezom, kliničkim pregledom i pretragama utvrditi postoji li opstrukcija normalnom mokrenju. Nadalje, ako opstrukcija postoji, potrebno je odrediti njezin uzrok, intenzitet i posljedice.
Uvećana prostata može uzrokovati opstruktivne smetnje mokrenja (ne nužno!) i biti uzrokom jednog dijela iritativnih tegoba (smetnje pohrane urina). Naime, opstrukcija normalnog protoka mokraće uvećanom prostatom posljedično oštećuje strukturu mišićne stjenke mokraćnog mjehura i njegovo normalno funkcioniranje.

Onaj pak dio iritativnih smetnji, koji nastaje zbog drugih uzroka neće nestati niti jednim oblikom liječenja koje je usmjereno na prostatu bilo da se radi o medikamentoznom ili kirurškom liječenju. Štoviše, loše indicirano kirurško liječenje može i pogoršati postojeće iritativne smetnje.
Lucidniji čitatelj će ispravno zaključiti kako je u neko ranije vrijeme, a ipak ne baš tako davno, morala postojati značajna proporcija bolesnika operiranih zbog uvećane prostate kojima su zaostale značajne iritativne smetnje mokrenja i postoperativno ili su se čak i postojeće iritativne smetnje pogoršale. Danas su takve situacije znatno rjeđe zbog sve češće upotrebe medikametozne terapije i posljedičnog pada broja kirurški liječenih bolesnika.
U medikamentoznom liječenju tegoba s mokrenjem postoje tri skupine lijekova i to blokatori alfa-receptora (doksazosin, tamsulosin i sl.), blokatori enzima 5-alfa reduktaze (finasterid, dutasterid i sl.) te antimuskarinski lijekovi (propiverin, solifenacin i sl.). Svakako ne treba izostaviti niti fitoterapiju (npr. serenoa repens) niti dezmopresin u liječenju nekih uzroka noćnog mokrenja. Konačno, nije ni potrebno uvijek medikamentno tretirati baš sve smetnje mokrenja jer u nekih bolesnika one to svojim intenzitetom i ne zahtijevaju!

Unazad desetak godina uočeno je kako se faktori rizika za nastanak smetnji mokrenja (LUTS – engl.,“lower urinary tract symptoms“) kao i razvoj erekcijske disfunkcije (engl., ED – erectile dysfunction) u velikoj mjeri preklapaju. Oba sindroma pojavljuju se u starijoj životnoj dobi, a faktori rizika za smetnje mokrenja vrlo često su istodobno i rizik za nastanak erekcijske disfunkcije. I jedno i drugo stanje značajno smanjuje kvalitetu života starijih osoba a učestalost im je vrlo visoka u rapidno starećoj populaciji osobito u razvijem zemljama zapada. Stoga je i interes za mogućnostima liječenja navedenih tegoba, a time i poboljšanja kvalitete života, vrlo velik.
Epidemiološki podaci ukazuju kako postoji uzročna povezanost nastanka LUTS i ED, a u pozadini nastanka oba stanja kriju se četiri uzročna čimbenika:

  1. promjene u metabolizmu dušičnog oksida kao glavnog regulatora relaksacije glatke muskulature u kavernoznim tijelima penisa, što je preduvjet za nastanak erekcije. Lijekovi namijenjeni za liječenje ED direktno utječu na metabolizam dušičnog oksida inhibicijom izoenzima fosfodiesteraze 5 (inhibitori PDE5), a taj se u funkcionalnim količinama nalazi i u prostati, mokraćnom mjehuru i stjenci mokraćne cijevi. Stoga ne čudi opažanje kako inhibitori alfa-receptora ali i inhibitori PDE5 dovode do približno iste stope smanjenja neinhibiranih kontrakcija mokraćnog mjehura i tako do smanjenja učestalosti mokrenja.
  2. povećan tonus simpatikusa viđa se kao sastavna komponenta metaboličkog sindroma (dijabetes tipa 2, hipertenzija, debljina, tjelesna neaktivnost, upotreba beta-blokatora) uz kojeg je učestalost LUTS ali i ED znatno češća. Ovdje treba spomenuti i kasno nastali hipogonadizam (kolokvijalno „andropauza“) koji rezultira promjenama raspoloženja, anksioznošću, disfunkcijskim mokrenjem kao i smanjenjem libida te smetnjama postizanja erekcije.
  3. ateroskleroza krvnih žila zdjelice nastaje u starijoj dobi u oba spola. Rizici za nastanak ED (npr. hipertenzija, pušenja, povišen kolesterol, dijabetes …) također pogoduju nastanku ateroskleroze, a bolesnici s navedenim čimbenicima rizika pokazuju značajno veću učestalost i intenzitet tegoba s mokrenjem (odnosno viši IPSS – International Prostate Symptom Score). Zbog ateroskleroze nastaje smanjen dotok kisika u kavernozna tijela penisa (rezultat – ED) ali i  mokraćni mjehur i prostatu što pak dovodi do smanjene rastezljivosti mjehura (učestalije mokrenje) i povećanog otpora protoku mokraće kroz prostatični segment mokraćne cijevi (otežano mokrenje tankim mlazom).
  4. RhoA – protein kao medijator mišićne kontrakcije neovisne o metabolizmu kalcija i promjene u njegovom metaboličkom ciklusu značajno nadilaze potrebe izlaganja u ovom tekstu.

Iz navedenog postaje jasno da nas ne treba čuditi kako su prve studije iz 2002. i 2006. godine pokazale učinkovitost PDE5 inhibitora (lijekovi za ED) u liječenju tegoba s mokrenjem – LUTS. Neškodljivost i dobra tolerancija tih lijekova, ukoliko se uzimaju redovito dnevno, a ne samo u slučaju potrebe (engl., „on demand“) već je ranije dokazana. Ti lijekovi dokazali su značajno smanjenje intenziteta i učestalosti tegoba s mokrenjem (mjereno smanjenjem IPSS) i taj je učinak usporediv s efektom koji postižu alfa-blokatori. Međutim, niti jedan od navedenih lijekova nije značajno poboljšao protok mokraće (Qmax u nalazu mikciometrije) niti smanjio veličinu prostate ili utjecao na volumen ostatnog urina u mjehuru nakon mokrenja. U kombinaciji s alfa-blokatorima znatno se pojačava učinak navedenih lijekova.

Danas se preporučuju koristiti u bolesnika koji istodobno imaju ED i LUTS, a čak postoje i mišljenja da ih se može koristiti u žena s tegobama mokrenja. Iako ovaj koncept liječenja LUTS predstavlja novost bilo bi pogrešno prihvatiti da u dnevnoj kliničkoj praksi jer on još uvijek predstavlja eksperimentalnu fazu upotrebe PDE5 inhibitora. Za sada je potrebno njihovu rutinsku upotrebu ograničiti na indikaciju ED odnosu plućne hipertenzije. Ovakva istraživačka upotreba PDE5 inhibitora za liječenje LUTS vjerojatno će pridonijeti razjašnjenju nekih uzroka nastanka LUTS u oba spola a time možda u budućnosti i praktično primjenjive nove oblike medikamentoznog liječenja.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Autoimuna bolest

Celijakija kod djece

Celijakija je kronična autoimuna bolest u kojoj se zbog imunološke reakcije organizma na gluten događa upala i oštećenje sluznice tankog crijeva. Do danas nije sa sigurnošću poznato zašto samo neke osobe s genetskom sklonošću za celijakiju zaista obole, te zašto se kod nekih bolest javlja već u dojenačkoj dobi, a kod drugih značajno kasnije. Što […]

Hren

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Crvena riža

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Bol

Kako pomoći dojenčetu s kolikama?

Antacidi

Dispepsija

Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Bol u grlu

Bol u grlu nakon uzimanja tablete bez vode

Iz iste kategorije

Urologija

Oteklina skrotuma

Skrotum (mošnja) je kožna vreća unutar koje su smješteni testisi, a podijeljena je vezivnom pregradom – lat., septum scroti – na lijevi i desni hemiskortum. Tako je svaki testis smješten unutar svoje polovice skrotuma. Testisi su obavijeni ovojnicom (lat., tunica vaginalis) koja ima dva lista. Jedan omata sam testis, a drugi (kao izvrnuti prst rukavice) […]

Urologija

Potkovasti bubreg

Potkovasti bubreg (lat., ren arcuatus) je naziv za jednu od mogućih embrionalnih anomalija fuzije dvije, inače, razdvojene bubrežne mase odnosno dva bubrega. Drugim riječima, rano u fetalnom razdoblju (između četvrtog i osmog tjedna) dolazi do spajanja dvije bubrežne osnove. Tako nastaje potkovasti bubreg gdje dva bubrega čine jednu cjelinu koja je srasla donjim polovima bubrega […]

Urologija

Kamenci u prostati

Prostata je žlijezda s vanjskim izlučivanjem. Upravo suprotno od endokrinih žlijezda, poput štitne žlijezde, hipofize, pankreasa ili nadbubrežne žlijezde. Promatrajući u širem kontekstu, i bubreg je žlijezda s vanjskim izlučivanjem (egzokrina žlijezda), baš kao i npr. žlijezde slinovnice. Sve žlijezde s vanjskim izlučivanjem imaju tendenciju stvaranja kamenaca. Tako se kamenci mogu naći u bubregu (lat., […]

Urologija

Crvenilo na penisu prilikom ejakulacije – molim mišljenje

Urologija

Apsces bubrega

Kad govorimo o apscesu bubrega (lat., – abscessus renis) pričamo o vrsti gnojne upale bubrega koja je obično dobro ograničena, a veličina joj može varirati. Ona može nastati iz samog bubrega ili se u njega proširiti iz okolnog tkiva organa koji su zahvaćeni gnojnim oblikom upale. U svakom slučaju radi se o kompliciranoj infekciji urotrakta. […]

Urologija

Urinokultura ili bakteriološka analiza urina

Dijagnostika mokraćnih infekcija može uključivati različite oblike postupaka – od bazične anamneze i kliničkog pregleda – nadalje. Urinokultura ja zapravo kolokvijalni, i najčeše upotrebljavani, naziv mikrobiološku analizu urina sa ciljem bakteriološke dijagnostike mokraćne (urinarne) infekcije. Još se može upotrebljavati i naziv bakteriološka obrada urina odnosno kauzalna dijagnostika urinarne infekcije. Sličan naziv – koprokultura – koristi […]

Urologija

Blagdanska retencija urina

Već ranije je bilo riječi na ovim stranicama o tome što je retencija urina. Ponovimo! Retencija urina označava nemogućnost potpunog pražnjenja mjehura (tzv. inkompletna retencija) ili pak potpunu nemogućnost mokrenja (kompletna retencija). Pod pojmom „kompletna“ podrazumijevamo da, čak i nakon nekakvog mokrenja, u mokraćnom mjehuru ostaje volumen urina koji zapravo čini njegov pun kapacitet (400-500 […]

Urologija

Je li kapanje urina minutu nakon uriniranja simptom neke bolesti?