Bolujem od lupusa ertametodesa već punih 19 god, bolest je genetska i za sada su to koža i zglobovi…

Bolujem od lupusa ertametodesa već punih 19 god, bolest je genetska i za sada su to koža i zglobovi vrlo malo, ali već 2 god zaredom u ovom periodu se pojavljuju mjehurići na nogama koji strašno svrbe te nakon toga ostaju ranice i trajni ožiljci, ili iz tih mjehurića iscuri tekućina. Što mi preporučujete u liječenju ove bolesti?

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

Kao što Vam je sigurno poznato, Lupus eritematodes je autoimuna sistemska bolest karakterizirana taloženjem imunih kompleksa u tkivima. Promjene se javljaju na koži, sluznicama i ostalim organima.

Karakteristične promjene na koži se javljaju u obliku simetričnog crvenila na licu i na fotoeksponiranim područjima (prsa, leđa, šake) u obliku leptira, koje se mogu površinski ljuštiti.

Po koži trupa i udova može se javiti osip u razini kože, ali i u obliku mjehurića. Različite promjene se mogu javiti  i na prstima, noktima, u vlasištu, na usnama i sluznicama.

U liječenju ove bolesti koriste se kortikosteroidi te ostala simptomatska terapija, koja može uključivati lijekove protiv bolova, svrbeža i dr. Izlaganje suncu se ne preporuča.

Posavjetujte se sa svojim dermatologom koji će Vam preporučiti neki od lijekova koji će ublažiti Vaše tegobe. Neke od lijekova naći ćete i u Belupovoj paleti proizvoda.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika