Trudna sam i pijem magnezij, kada trebam prestati?

U 34 tjednu trudnoće sam. Druga trudnoća. Uredna. Zbog grčeva u mišićima nogu uzimam šumeći magnezij 375mg. Do kad smijem piti magnezij, trebam li prestati u zadnjim tjednima prije poroda?

29.3.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

u trećem tromjesečju trudnoće, fetus koristi 5-7,5 mg magnezija dnevno i zbog toga kod trudnice tada dolazi do najvećeg nedostatka magnezija, a samim time i sve većeg umora i bolova u mišićima.Budući da se trudnicama savjetuje uzimanje magnezija u cijeloj  trudnoći, pogotovo u trećem tromjesječju, ne postoji određeni trenutak u kojem je preporučen prestanak uzimanja magnezija. Najvažnije je da se trudnica osjeća zdravo i ugodno, ali treba  obratiti pozornost ako se pojave nove i neobične smetnje.

Kod prijevremenog poroda, koji se događa prije 37. tjedna trudnoće, dolazi do prijevremene aktivnosti maternice, odnosno, do kontrakcija. U terpiji se koristi intravenozna terapije magnezijevog sulfata koji smanjeuje kontrakcije maternice.
S obzirom  na gore navedeno ipak  se preporučuje da se uzimanje magnezija  smanji u zadnjem mjesecu trudnoće  kako ne bi djelovao na odgodu očekivanih trudova.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika