Zanima me da li moja dijagnoza zahtijeva terapiju i što podrazumijeva “ekstremni dipper”?

Poštovani, nakon nošenja holtera za tlak, dg je “nezadovoljavajuća vrijednost arterijskog tlaka tijekom dana. Prisutan fiziološki pad sis. i estremni pad dis. arterijskog tlaka noću. Tlak pulsa uredan. Nema patološkog etekta bijele kute ni porasta art. tlaka nakon buđenja.”
Prosjek mjerenja po danu 136/94
po noći 110/73
prosječnsrčana frek. 86/min
tlak pulsa 41mmHg
postotak povišenog
sis. tlaka je 30%
dia. tlaka je 60%
dipper za sistolu
ekstremni dipper za dijastolu
Zanima me da li moja dijagnoza zahtijeva terapiju i što podrazumijeva “ekstremni dipper”?
Hvala na odgovoru i l. p.

17.11.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

Potrebno je vidjeti da li ste tijekom dana bili aktivni i da li su te vrijednosti arterijskog tlaka bile u skladu s vašim aktivnostima.

Dijastolički tlak je kod vas u većini mjerenja iznad ciljnih vrijednosti, a noću značajnije pada (više od 20%) i zato piše da ste  za njega ektremni dipper. Normalan fiziološki pad tlaka noću je za 10 do 20% u odnosu na prosječne dnevne vrijednosti. Prema prosječnim vrijednostima dijastoličkog tlaka noću kod vas su izmjerene 73mmHg što je u gr.normale. Preporučujem da napravite dodatno nefrološku i endokrinološku obradu na koju vas treba uputiti vaš liječnik. Za sada češće kontrolirajte tlak, pridržavajte se zdravih životnih navika koje uključuju redovitu tjelesnu aktivnost, mediteranski tip ishrene i sol u ishrani reducirati na 5-6 gr/dnevno, ukoliko pušite treba prestati pušiti i tjelesnu težinu održavati u granicama normale. Ukoliko i dalje vrijednosti tlaka budu povišene, liječnik će uključiti lijek za njegovu regulaciju.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika