Ldl kolesterol

Poštovani,

muško sam, imam 23 godine, 182 cm i 66 kg, sportski tip sam cijeli život, u zadnja dva mjeseca skoro pa svakodnevno idem u teretanu jer želim dobiti 10-ak zdravih kila, i u tome mi dobro ide, već sam uspio dobiti 5 kg mišične mase, međutim, jučer sam išao izvaditi krv, i ldl kolesterol koji treba biti do 3, meni je 5.4, unosim velike količine zdrave hrane svakodnevno. Hdl mi je 1.8, trigliceridi su mi 0.6. Moja doktorica mi je savjetovala da izbacim jaja na 3 mjeseca pa da onda odem izvaditi krv (inače jedem svako jutro 4 jaja). Zanima me vaše mišljenje, i da mi preporučite doručak bogatih kalorija, ako je po Vama do jaja. Hvala unaprijed na odgovoru.

10.4.2019

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Postovani,

Moguće da ste pretjerali s jajima.

Evo u nastavku dva prijedloga doručka:

1.Topla zobena kaša s bananom
Sastojci za 1 osobu:
– zobene pahuljice, sitne (50 g, 5 žlica)
– šalica mlijeka, 2,5 dl
– prstohvat cimeta

Priprema:
Prokuhati mlijeko, dodati zobene pahuljice i cimet. Smanjiti vatru na najmanje i kuhati 1 minutu. Izvaditi kašu u zdjelicu, pustiti da se malo ohladi i dodati bananu narezanu na kolutiće.

2. Prepečeni proteinski kruh (2 kriške) s namazom od avokada
Namaz od avokada (Priprema: Pola zrelog avokada narezati na manje komade, zgniječiti vilicom i pomiješati sa žlicom maslinova ulja)

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?