Parkinsonova bolest – neurologija

Moj suprug, 60. godina, prošle je godine u rujnu imao 2 blaža moždana udara s djelomičnom pokretljivošću. Teško je hodao i kretao se. Bio je u toplicama. Budući da ne može hodati po stepenicama ni ikuda ići, fizioterapeut dolazi k njemu kući. Napretka nema. Pozvali smo u kućne posjete privatnu neurologinju koja je dala dijagnozu Parkinsonova bolest. Dobio je Madopar, pije ga tek 2 tjedna 1/4 tablete ujutro i navečer u isto vrijeme. U tih 2 tjedna kao da mu je još lošije. Jedva hoda, večinom leži jer ga grče i koče mišići nogu, stopala i u leđnom pojasnom dijelu. Od sljedečeg tjedna trebao bi povisiti dozu na dvije polovice tablete ujutro i navečer. Mene zanima kada se vremenski mogu očekivati prva poboljšanja? Djeluje li Madopar slično kao antidepresiv, odnosno treba li mu vremena dok se u mozgu stvori određena količina dopamina? Manje doze se pretpostavljam daju da se mozak privikne i izbjegnu neugodne nuspojave. Može li se uz Madopar koristiti još neki lijekovi koji bi poboljšali njegovo sada jako loše stanje? Je li moždani udar bio okidač za Parkinsa, budući da se bolest pojavila odmah nakon udara?
Bila bih Vam zahvalna na odogovoru i stručnom mišljenju.

21.3.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

 

Parkinsonova bolest nastaje kada dopamin, koji djeluje kao moždani neuroprijenosnik, nije prisutan u dovoljnim količinama u središnjem živčanom sustavu.  Madopar je lijek koji sadržava levodopu, koja se koristi kao predlijek koji povisuje razinu dopamina jer može prijeći krvno-moždanu barijeru, što sam dopamin ne može. Kada levodopa uđe u središnji živčani sustav, metabolizira se u dopamin.  Nakon primjene levodopa se metabolizira u dopamin i izvan moždanog tkiva, pa taj periferno proizvedeni dopamin često uzrokuje neželjene učinke. Istodobnom primjenom levodope i benzerazida, smanjuju se ti neželjeni učinci lijeka izvan središnjeg živčanog sustava. 

Liječenje lijekom Madopar treba započeti postupno, a radi postizanja optimalnog učinka doziranje treba titrirati i individualno određivati. Niže navedene upute o doziranju treba smatrati smjernicama, a specijalist neurolog određuje dozu i način liječenja prilagođeno pojedinom bolesniku. U ranim stadijima Parkinsonove bolesti preporučuje se započeti liječenje jednom polovicom Madopar 125 tablete tri ili četiri puta dnevno. Čim se potvrdi da bolesnik podnosi inicijalnu dozu, dozu treba polako povećavati u skladu s njegovom reakcijom. Optimalan se učinak općenito postiže dnevnom dozom lijeka Madopar koja odgovara količini od 300-800 mg levodope + 75-200 mg benzerazida, podijeljenoj u najmanje 3 doze. Za postizanje optimalnog učinka moglo bi biti potrebno 4 do 6 tjedana. Ako se pokaže nužnim daljnje povećavanje ukupne dnevne doze, treba provoditi mjesečno. Prosječna je doza održavanja 1 Madopar 125 tableta 3 do 6 puta dnevno. Radi postizanja optimalnog učinka broj pojedinačnih doza (najmanje 3) i njihova raspodjela tijekom dana moraju se titrirati, tj. postepeno prilagođavati.

Depresija može biti dio kliničke slike bolesnika s Parkinsonovom bolesti i može se također pojaviti u bolesnika liječenih lijekom Madopar. Sve bolesnike treba pažljivo nadzirati zbog mogućih psiholoških promjena i depresije, koja može i ne mora biti praćena suicidalnim mislima.

Radi sustavnog liječenja i praćenja bolesnikovog stanja, obratite se nekom kliničkom specijalistu neurologu koji će propisati pravilnu terapiju te eventualno povremeno korigirati terapiju, možda preporučiti neku terapijsku kombinaciju ili neku drugu opciju liječenja i rehabilitacije.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika