Strah od tlakomjera – molim Vas savjet

Poštovani! Imam 28 godina. 2021.ustanovljen mi je anksiozni poremecaj hipohodrija napadi panike. Obavila sam sve pretrage i sve je bilo uredno. 2022. ostala sam trudna te rodila zdravu djevojcicu. Trudnoca uredna uredan tlak. Dok sam bila u bolnici poslije poroda nisam spavala tjedan dana i nisam znala kakve su posljedice moguce. Vratila sam se iz bolnice i krece horor, tlak 210/100 obavljanje pretraga dijagnoza je da se ne zna od cega tlak dok nisu dosli do zakljucka umor, ne spavanje briga posporodajna depresija. Prepisana mi je Metildipa 2×1 PP. Tlak se poceo spustati par dana nakon odmora i sna. Ja sam i dalje na svoju ruku uzimala lijek. Od kako uzimam lijek imam osjecaj da sam sve deblja. Ne oticem ali se stvara misicna masa. U trudnoci sam dobila 3 kg jer sam se pazila da se ne udebljam jako jer vec imam vise tjelesne mase. Molim Vas recite mi da li je moguce da se debljam od lijekova jer skroz pazim sto unosim u sebe, prije nisam imala masnoce u krvi sada je i to poviseno ne rizicno ali se primjeti. Svaki puta kada popijem tabletu tocno osjetim kada pocne djelovati jer mi vjerojatno nije visok. Imam jako veliki strah od tlakomjera i dobijem napad panike imam sindrom bijele kute i rijetko tko povjeruje u to. Dok je holter dao rezultat prosjek 135/80 danju 130/80 nocu 117/69.
Da li moguce da nemam potrebe piti lijek i na koji nacin da saznam da mi je visak kilograma koji dobivam od lijeka? Hvala Vam

26.6.2023

Odgovara

Martina Kalogjera, dr. med. spec. obiteljske medicine

Poštovana,

Vaš Holter RR-a je uredan uz terapiju, dakle terapija je potrebna. Što se tiče debljanja kao nuspojave ovog lijeka, ona nije navedena.

Srdačan pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika