Molim vas objašnjenje nalaza RTG pluća i srca!

Pozdrav,

Imao sam virozu i po preporuci liječnika napravio RTG pluća i srca pa molim da mi pojasnite nalaz:
Na učinjenim sumacijskim snimkama torakalnih organa nešto izraženiji hilobazalni crtež bez formiranog upalnog infiltrata.
Fc. sinusi slobodni
Srce je uredne veličine i oblika

Sad kad odvrtim film od tegoba povremeno imam osječaj ko da povremeno ne mogu udahnuti koliko želim tj. ko da ne mogu doći do zraka.
54 su mi godine i nisam nikad pušio i bavio sam se sportom u mladosti intenzivno, a nakon toga do prije par godina rekreativno, a sad zbog bolova u koljnima na žalost više ne mogu.
Godinama sam radio u poljoapoteci sa sredstvima za žaštitu bilja, a sad radim u metalskoj industriji. I u jednom i u drugom slučaju ima puno svakojakih čestica u zraku.

20.9.2021

Odgovara

---

Poštovani!

Pojačan bronhovaskularni crtež na Rtg snimci pluća, najčešće je posljedica akutnog respiratornog infekta, kroničnog bronhitisa ili kronične astme. Često je rezultat dugotrajnog pušenja, što je kod Vas isključeno. Međutim, podatak o tome da ste bili izloženi kemikalijama, a sada radite u metalskoj industriji, može biti značajan za razjašnjavanje sadašnjih tegoba s disanjem. Kao rezultat kroničnog unosa različitih stranih tvari dolazi do kompleksnog odgovora različitih vrsta stanica i imunološkog odgovora, što za posljedicu ima pokretanje procesa odlaganja vezivnog tkiva u međuprostoru između alveola, čime se smanjuje plućna funkcija. Predlažem da napravite testiranje plućne funkcije, kako bi se utvrdilo postojanje i stupanj eventualnih promjena u pokazateljima plućne funkcije. Ukoliko tegobe s otežanim disanjem koje ste naveli i dalje budu prisutne, potrebno je svakako posjetiti nadležnog specijalista pulmologa da se isključi mogući pritisak štitnjače na dušnik ili neki drugi proces dušnika i jednjaka.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika