Tegobe s ušima

Pozdrav, imam dijagnoze tinitus i hiperakuzija.

Danas sam za vrijeme boravka u dvorištu bila izložena probijanju zvučnog zida (prelet MIG-a), osjetila sam “eksploziju” u ušima/glavi i jako su zatitrala oba bubnjića, baš jako sam osjetila unutra-van.

Inače koristim zaštitu za uši radi hiperakuzije kad sam vani, ali sad slučajno nisam pa je ovo izlaganje bilo prilično izvan moje zone dnevnih zvukova u stanu.

Je li moguće da probijanje zvučnog zida, sonični bum, ošteti sluh ili pojača hiperakuziju?

Trenutno osjećam pečenje i pritisak u oba uha kao neku “”maglicu” preko ušiju, nije zaglušenost, ali nije ni onaj čisti, otvoren osjećaj.

Hvala na mišljenju.

23.9.2019

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Zvuk koji možemo čuti na tlu (često u govoru također nazivan probijanje zvučnog zida) to jest iznenadni prasak (pucanj) zračnih valova koji su nastali na dijelovima zrakoplova prilikom prelaska na nadzvučne brzine. U stvari možemo čuti dva praska: prvi je u trenutku prelaska sa podzvučne na nadzvučnu brzinu, a drugi prilikom povratka sa nadzvučne na podzvučnu brzinu. Promjena tlaka zraka prouzročena zvučnim zidom je zanemarljive veličine što je otprilike jednako tlaku koji bi iskusili ako bi nas lift spustio za dva ili tri kata brže nego obično.

Hiperakuzija je ekstremna osjetljivost pojedinaca na zvučne podražaje u okolini koji drugima ne predstavljaju problem. Osobe s hiperakuzijom, između ostalog, vrlo teško podnose električnu buku i buku strojeva te iznenadnu jaku buku. Neki od primjera bučnih podražaja koja predstavljaju problem za osobe s hiperakuzijom su sljedeći: lajanje psa, smijeh, vikanje i bučna gomila, srisak, zviždanje, grmljavina, pucketanje vatre i vatromet, buka u učionici i školsko zvono, baloni, sirene, primjerice sirena hitne pomoći, glazbeni instrumenti i glasna glazba, telefoni, električni aparati i strojevi, primjerice usisavači, bušilice i kosilice. Pored navedenih, zapravo bilo kakav zvuk može potaknuti reakciju kod ljudi s hiperakuzijom, čak i zvuk njihova vlastitog glasa. Neprirodna i neuobičajena reakcija može se dogoditi odjednom ili se pogoršavati s vremenom.

Potrebno je isključiti svaki zdravstveni problem koji bi mogao prouzročiti hiperakuziju. Liječenje uzroka posljedično bi izlječilo i posljedicu. Ako temeljni uzrok stanja nije posve jasan ili ne postoji utvrđeni oblik liječenja, osoba se može uputiti na vježbovno savjetovanje (TRT-Tinnitus-Retraining-Therapy) ili terapiju zvukom.

Trenutne tegobe kod vas vjerojatno su povezane s hiperakuzijom. Pokušajte po savjetu otorinolaringologa dodatnom dijagnostičkom  obradom možda doći do uzroka ili više uzročnih faktora hiperakuzije kako biste na dulji rok spriječili smetnje sluha. U ovm času možda će vam pomoći neka os opcija simptomatskog liječnja, u čemu vam može pomoći vaš obiteljski liječnik. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika