Već dulje vrijeme imam zadah iz usta, kako ga riješiti?

Postovani,
Imam zadah iz usta koji traje vec dulje vrijeme. Kod stomatologa sam utvrdila stanje; svi zubi su zdravi. Higijenu odrzavam. Molim Vas gdje se mogu obratiti i koje pretrage ttebam napraviti kako bih nasla uzrok ovom problemu i rijesila ga, hvala Vam

25.4.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana!

Halitoza najčešće nastaje uslijed fermentacije čestica hrane bakterijama u ustima, čime se stvaraju hlapljivi sumporni spojevi, poput vodikovog sulfida i metala merkaptana. Bakterije uzročnici mogu se nalaziti u područjima bolesne gingive ili periodonta, osobito kad postoji ulceracija ili nekroza. One žive duboko u periodontalnim džepovima oko zuba. U bolesnika sa zdravim periodontalnim tkivom, ove se bakterije mogu gomilati na dorzalnoj površini stražnje strane jezika.

Čimbenici koji doprinose prerastanju uzročnih bakterija su smanjeno stvaranje sline, zastoj sline i povišenje pH sline.

Osvrtom na druge organske sustave treba tražiti simptome uzročnih poremećaja, uključujući i iscjedak iz nosa te bol u području lica ili glave (sinusitis, strano tijelo u nosu); produktivni kašalj i vrućicu (plućna infekcija) i regurgitaciju neprobavljene hrane u ležećem položaju ili prilikom saginjanja (Zenkerov divertikul). Potrebno je zabilježiti predisponirajuće čimbenike, poput suhoće usta, suhoće očiju, ili oboje.

U dijagnostičkom postupku izvodi se pretraga mirisa izdahnutog zraka. Općenito, oralni uzroci dovode do jakog, a sistemski uzroci do slabije izraženog neugodnog mirisa. Jači zadah iz usta ukazuje na oralnu etiologiju. Jači zadah iz nosa ukazuje na etiologiju porijekla nosa ili sinusa. Sličan zadah iz usta i iz nosa ukazuje na sistemski ili plućni uzrok. Ako mjesto porijekla zadaha nije jasno, stražnji dio jezika se postruže plasičnom spatulom. Nakon 5 s, spatula se pomiriše na udaljenosti od 5 cm od ispitivačevog nosa.

U bolesnika kod kojih se čini da su simptomi povezani s uzimanjem određenih tvari, a koji nemaju drugih simptoma, dijagnoza se može razjasniti pokušajem izbjegavanja tih tvari.

Ako anamneza i fizikalni pregled ne ukazuju na osnovnu bolest, ne treba poduzimati opsežnu dijagnostičku obradu. Postoje prenosivi detektori sumpora, plinska kromatografija i kemijske pretrage ostružaka jezika, ali ih je najbolje prepustiti istraživanjima i rijetkim stomatološkim ordinacijama koje se bave halitozom.

Ukoliko je potrebno, liječe se osnovne bolesti. Ako je uzrok u usnoj šupljini, bolesnik treba posjetiti stomatologa zbog profesionalnog čišćenja i liječenja bolesti gingive i karijesa. Kućno liječenje obuhvaća pažljivije održavanje oralne higijene, uključujući pomno čišćenje koncem, pranje zuba i četkanje jezika četkicom za zube ili strugalicom. Vodice za usta imaju ograničeni učinak, osim što prekrivaju zadah tijekom oko 20 min.

Svako dobro!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika