Prehrambena priprema za intervju za posao

Svi znamo da su vremena teška: oglasa za posao ima na kapaljku, a potencijalnih posloprimaca nebrojeno.

Ukoliko idete na intervju za posao, vjerojatno ste i više nego svjesni da imate samo jednu priliku za ostaviti dobar dojam. Iako ste dobro promislili svaki detalj a hrana vam je zadnja na mjestu, adekvatna i dobro tempirana prehrana može pomoći mozguda se učinkovitije prilagodi svakom izazovu koji naporna testiranja i intervju mogu staviti pred vas.
Metabolički gledano, mozak je izrazito aktivan organ što bi značilo da je istodobno i poprilično „gladan“ organ pa stoga, činjenica da hrana, odnosno određene komponente hrane imaju važan utjecaj na moždane aktivnosti ne bi trebala posebno čuditi, niti je u znanstvenim krugovima upitna.

Bez doručka mozak nema gorivo
Nema sumnje da je doručak najbitniji obrok u danu, a ta tvrdnja vrijedi mnogostruko ako taj dan imate intervju za posao. Doručak osigurava prijeko potrebnu energiju za obaveze koje vas očekuju, a mnoštvo je studija koje bolje rezultate što na poslovnom što na akademskom planu pripisuju upravo doručku. No, nije svejedno što se ujutro nalazi na stolu.
U nedavnoj studiji znanstvenici sa Instituta za tehnologiju u Massachusettsu su uspoređivali utjecaj doručka bogatog proteinima odnosno ugljikohidratima na mentalnu spremnost ispitanika. Pokazalo se da su ispitanici koji su doručkovali hranu bogatu ugljikohidratima 2 sata nakon obroka imali 4 puta veću razinu aminokiseline triptofan koja potiče san u usporedbi sa ispitanicima koji su u doručku imali obilje proteina. Stoga je dobra ideja doručku dodati hranu bogatu proteinima poput jaja, nemasnog mlijeka ili čak ribu i meso peradi kako bi mozak mogao proizvesti neurotransmitere potrebne za kvalitetno razmišljanje.
Osim proteina, i neki drugi nutrijenti igraju ulogu u produkciji neurotransmitera. Tu se osobito ističe kolin kojeg nalazimo u žutanjku jajeta, soji, pšenici, lanenim sjemenkama. Dodatno, kolin u suradnji s drugim vitaminima B skupine ima ključnu ulogu u formiranju pamćenja, a pokazalo se i da potiču pozornost u odraslih. Stoga su integralne žitarice ili primjerice prirodni sok od naranče odličan izbor za vrijedne moždane stanice.

Tekućina za britak um
Kava je vjerojatno tekućina prvog izbora za sve one koji žele biti na vrhuncu svojih sposobnosti, no previše kofeina može vas učiniti nervoznima, a takav dojam sigurno ne želite ostaviti na intervjuu. Mudrije je posegnuti za čajem jer istraživanja pokazuju da nas čaj umiruje i pomaže da se bolje koncentriramo na izazov koji je pred nama. Čaj, osobito onaj zeleni, sadrži teanin – aminokiselinu koja povećava aktivnost alfa moždanih valova, a posljedica je mirnije, ali pozornije stanje uma. Mudro je na intervju sa sobom ponijeti i bočicu vode jer dehidracija može dovesti do problema s koncentracijom.

Savjet za kraj
Istraživanja novijeg datuma pokazuju da žvakanje žvakaće gume smanjuje stres i poboljšava mentalnu pozornost, stoga nije loša ideja žvakati žvakaću gumu dok čekate. Ujedno će vam i dah biti svježiji, no nemojte zaboraviti baciti žvakaću kada vas pozovu na testiranje ili intervju.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]

Nutricionizam

Niska razina progesterona – kako si pomoći?

Progesteron je jedan od hormona neophodnih za održavanje ženskog zdravlja, a niske razine ovog hormona doprinose pojavi različitih problema, od povećanja tjelesne mase do poteškoća s plodnošću. Koja je uloga progesterona te kako osigurati njegovu ravnotežu na prirodan način, saznajte u nastavku članka. Što je progesteron i zašto je važan? Progesteron je ženski spolni hormon […]