Jesu li sirova jaja vrhunski izvor proteina?

Film Rocky, američka sportska drama iz 1976. godine o boksaču Rockyju Balboi obilježen je brojnim upečatljivim scenama, a jedna od nezaboravnih je i scena u kojoj se Rocky budi u četiri sata ujutro i prije odlaska na trening trčanja po stepenicama, iz hladnjaka izvadi jaja, razbije pet komada u čašu i odjednom ispije čitav sadržaj, zadrhtavši od nelagode. Ova filmska scena pokazuje kako je važnost proteina u prehrani sportaša i tada bila prepoznata međutim, postavlja se pitanje je li ideja o konzumaciji sirovih jaja potekla na temelju znanstvenih činjenica iz tadašnjeg vremena i kakva su stajališta o konzumaciji sirovih jaja u prehrani sportaša danas.

Istraživanja iz kasnih devedesetih godina pokazala su kako organizam iz sirovih jaja može iskoristiti tek 51% prisutnih proteina, dok je kod kuhanih jaja probavljivost proteina i apsorpcija aminokiselina oko 91%. Ova su istraživanja pokazala kako je termička obrada jedan od načina kako povećati probavljivost proteina iz hrane.

Novo istraživanje objavljeno 2022. godine u časopisu The Journal of Nutrition provedeno je s ciljem provjere je li Rocky možda bio u pravu kada je doručkovao sirova jaja s obzirom da do sada nije provedeno istraživanje koje je proučavalo razliku između postprandijalne razine cirkulirajućih aminokiselina kod sirovih i kuhanih jaja. U navedenom istraživanju nizozemskih znanstvenika sudjelovalo je 45 zdravih muškaraca koji se rekreativno bave tjelesnom aktivnošću, točnije, vježbama snage. Ispitanici su bili podijeljeni u tri skupine, a istraživanje je trajalo jedan dan. Na dan ispitivanja, prva je skupina nakon jutarnje tjelesne aktivnosti doručkovala pet sirovih jaja. Druga skupina pojela je pet kuhanih jaja, dok je treća skupina bila kontrolna skupina koja je konzumirala doručak s niskim udjelom proteina: kroasan s maslacem i sokom od naranče. Prije treninga i nakon odmora i doručka uzeti su uzorci krvi i napravljena je biopsija bedrenog mišića.

Rezultati su pokazali kako je unos 30 g proteina, koliko sadrži pet jaja, značajno povećao koncentraciju aminokiselina u plazmi, s tim, da je veći porast zabilježen nakon unosa kuhanih jaja. Unatoč izraženijem porastu aminokiselina u plazmi nakon obroka koji sadrži kuhana jaja, stopa sinteze miofibrilarnih proteina pet sati nakon obroka tijekom oporavka nakon vježbanja bila je ista kod obje vrste jaja.

Iako Rocky nije bio svjestan prednosti kuhanih jaja u odnosu na sirova u kontekstu rasta razine aminokiselina u plazmi, ipak nije ugrozio sintezu proteina u mišićima konzumirajući sirova jaja. Jaja predstavljaju visokokvalitetni izvor proteina koji se temelji na visokom i dobro uravnoteženom sadržaju esencijalnih aminokiselina. Unos jaja značajno povećava stopu sinteze proteina u mišićima nakon vježbanja zbog čega se jaja smatraju vrhunskim obrokom nakon tjelovježbe.

Literatura:

  • Cas J Fuchs, Wesley J H Hermans, Joey S J Smeets, Joan M Senden, Janneau van Kranenburg, Stefan H M Gorissen, Nicholas A Burd, Lex B Verdijk, Luc J C van Loon, Raw Eggs To Support Postexercise Recovery in Healthy Young Men: Did Rocky Get It Right or Wrong?, The Journal of Nutrition, Volume 152, Issue 11, November 2022, Pages 2376–2386, https://doi.org/10.1093/jn/nxac174

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]

Nutricionizam

Inzulinska rezistencija

Nutricionizam

Niska razina progesterona – kako si pomoći?

Progesteron je jedan od hormona neophodnih za održavanje ženskog zdravlja, a niske razine ovog hormona doprinose pojavi različitih problema, od povećanja tjelesne mase do poteškoća s plodnošću. Koja je uloga progesterona te kako osigurati njegovu ravnotežu na prirodan način, saznajte u nastavku članka. Što je progesteron i zašto je važan? Progesteron je ženski spolni hormon […]