Gubitak viška kilograma nakon trudnoće

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Prinova u obitelji je uvijek izvor neizmjerne sreće. Magični ulazak djeteta u vaš život je prekrasno i ispunjujuće iskustvo, no vaše tijelo neminovno pokazuje posljedice trudnoće i poroda.

Naravno da je briga za dijete prioritet u vašem životu,  ali to ne znači da biste trebali imati osjećaj krivnje što želite ponovno tijelo dovesti u formu i skinuti suvišne kilograme koje ste nakupili tijekom trudnoće.

Treba imati na umu da se tijekom poroda uobičajeno izgubi 5,5 do 6,5 kilograma. Time  preostaje, (pod pretpostavkom da je žena tijekom trudnoće ostvarila prosječan prirast na tjelesnoj masi od 11,5 do 16 kg) oko 5,5 do 9,5  kilograma za izgubiti nakon poroda.

Postavite realan cilj

Prvi korak ka vitkoj liniji je postavljanje realnih ciljeva. Kilogrami su se nakupljali tijekom 9 mjeseci trudnoće stoga ih je nemoguće skinuti preko noći, već je nužno strpljenje. Ne ugledajte se na poznate holivudske mame koje ubrzo nakon poroda šeću sa „savršenom“ figurom. Iza njih stoji cijela vojska stručnjaka spremnih da u svakom trenutku pripomognu i najmanjoj potrebi „novopečene“ majke.

Netom nakon poroda nije najbolji trenutak za razmišljanje o suvišnim kilogramima i rigoroznoj tjelesnoj aktivnosti. Vaše tijelo je bilo i još uvijek jest pod velikim naporom i potrebnamu je energija i hranjive tvari za oporavak i nove izazove. I dojenje iziskuje dodatnu energiju. Žena koja doji prosječno proizvede oko 850 ml mlijeka svaki dan. Kako bi se zadovoljile povećane potrebe tijekom laktacije potrebno je prosječno unositi dodatnih 500 kcal svakodnevno. Dobra je vijest da se majčino mlijeko proizvodi iz masnog tkiva i pri tome se troši velika količina energije. Stoga žene koje doje lakše i prije postižu poželjnu tjelesnu masu.

Uravnotežena restriktivna dijeta

Dva do tri mjeseca nakon poroda kada se tijelo oporavi možete započeti s uravnoteženom dijetom koja je restriktivna samo obzirom na unos kalorija, ali ne i hranjivih tvari. Za optimalno zdravlje preporuča se tjedni gubitak od 0,5 kg do najviše 1 kg. To ćete postići tako da smanjite energetski unos za 500 kcal dnevno. Ipak, budite oprezni sa samostalnim propisivanjem redukcijske dijete kako se smanjeni energetski unos ne bi odrazio na produkciju mlijeka.

Tijekom redukcijske dijete birajte hranu u manje masnim varijantama iz svih skupina namirnica – voće, povrće, žitarice, meso i mliječni proizvodi. Hrana pripremajte kuhanjem, kuhanjem na pari, pečenjem na roštilju, odnosno u posuđu koje zahtijeva manje dodavanje masnoće.

Ne preskačite obroke

Novorođenče ne može prepoznati vašu potrebu za gubitkom suvišnih kilograma. Cjelodnevna briga o njemu može otežati redovite obroke, no to je upravo ono što ne smijete zanemariti kako bi borba s kilogramima bila uspješna. Osim što preskakanje obroka i izgladnjivanje dovodi do konzumiranja većih količina hrane nego što biste inače pojeli da imate redovite obroke, ono može i ugroziti zdravlje. Zato uvijek planirajte dovoljno unaprijed te se opskrbite zdravim međuobrocima poput svježeg i suhog voća,orašastih plodova, niskomasnih mliječnih proizvoda i sl. Ako ste u mogućnosti, neka vam partner ili član obitelji pomaže u pripremi jela.

Ne zaboravite na tjelovježbu

Sastavni dio uspješne redukcijske dijete čini i redovita tjelesna aktivnost. Međutim,  započinjanje ili povratak tjelesnoj aktivnosti prebrzo nakon poroda može štetiti vašem zdravlju. To ne znači da trebate samo sjediti kod kuće, već da treba izbjegavati naporno vježbanje prvih nekoliko mjeseci nakon poroda. Laganu šetnju možete prakticirati gotovo odmah nakon povratka kući sa prinovom. Postupno intenziviranje aktivnosti je preporučljivo 2 do 3 mjeseca nakon poroda, ali uz nadzor nadležnog liječnika. Ukoliko nemate vremena za posjete teretani ili sportske aktivnosti, potrudite se barem svakodnevno šetati noseći svoje dijete.  Osim na liniji, ostvarit ćete i pozitivan učinak na emocionalnu vezu s djetetom.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Jetra

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]

Anemija u trudnoći

Anemija u trudnica ili kada je potrebna nadoknada željeza u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePrilagodba hematopoetskog sustava u trudnoći U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi. Volumen krvi počinje rasti već od 6. tjedna trudnoće, a najviši je oko 34. tjedna. Nakon toga ostaje nepromijenjen sve do porođaja. Povećanje iznosi nevjerojatnih 45 do 50 %. Zanimljivo je da je volumen krvi nešto veći u svakoj sljedećoj trudnoći, kao i […]

Mozak

Možete li mi rastumačiti nalaz MR mozga?

Askar

Ožiljci kroz život – savjeti magistre farmacije za ljepšu kožu

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Koljena

Kako si pomoći kod bolova u koljenima?

Psihoze

Psihoza uzrokovana supstancama versus primarne psihoze – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNedavna istraživanja o progresiji i liječenju psihoze potiču neke stručnjake na pitanje: Jesu li psihoze izazvane psihoaktivnim supstancama i primarna psihoza u svojoj osnovi različite, a ako jesu, je li to važno? Liječenje prve epizode psihoze kod pacijenata koji također koriste kanabis često je izazov jer je teško razlučiti je li pacijentova konzumacija kanabisa prethodila […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]