Nordijska prehrana kao alternativa mediteranskoj prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Dugi niz godina mediteranska prehrana nalazi se na tronu prehrambenih obrazaca koji pružaju brojne povoljne učinke na naše zdravlje.

Dugi niz godina mediteranska prehrana nalazi se na tronu prehrambenih obrazaca koji pružaju brojne povoljne učinke na naše zdravlje. No, prema novom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) po pitanju blagotvornosti uz bok merditeranskoj našla se nordijska prehrana. 

Autori izvještaja  su detaljno analizirali brojne  radove koji su promatrali učinak mediteranske i nordijske prehrane na zdravlje te su zaključili da praćenjem jednog od ova dva prehrambena obrasca pojedinac može značajno smanjiti rizik od brojnih kroničnih nezaraznih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i karcinoma. Ipak,  u izvještaju stoji kako tek 15 zemalja od članica Europske unije nastoji u svoje smjernice unijeti preporuke mediteranske odnosno nordijske prehrane.

Kronične nezarazne bolesti su vodeći svjetski uzrok prijevremene smrti te se procjenjuje da će do 2030 godine biti uzrokom 52 milijuna smrti.  Nepravilna prehrana je jedna od važnijih uzroka porasta ovih bolesti  pa autori izvještaje  pozivaju vlasti da ulože napore u promicanju pravilne prehrane  i uvođenje mediteranske ili nordijske prehrane u nacionalne smjernice.

Mediteranska prehrana je sinonim pravilne prehrane

Tradicionalna mediteranska prehrana veže se, jasno, uz mediteransko podneblje. Iako svaka zemlja ima vlastitu inačicu, u osnovi je mediteranska prehrana bazirana na lokalnoj, sezonskoj i svježoj hrani. Karakterizira je visok unos biljne hrane (voća, povrća, žitarica i orašastih plodova) i maslinovog ulja, umjeren unos ribe i mesa peradi te nizak unos mliječnih proizvoda (prvenstveno jogurta i sira), crvenog mesa, procesiranih namirnica i slastica. Umjeren unos vina, najčešće uz obrok važan je dio mediteranske kulture. Osim samih prehrambenih navika i  sam način života koji se veže uz Mediteran pridonosi svekupnom učinku na zdravlje. Zajednički obroci , relativno dugo objedovanje te popodnevni odmor odnosno „siesta“ predstavljaju važne komponente koje pridonose blagotvornim učincima mediteranskog načina života na zdravlje. 

Brojne znanstvene studije pokazuju da su osobe koje slijede takav način prehrane u manjoj opasnosti od obolijevanja od koronarne bolesti srca.  Osim zaštite od kardiovaskularnih bolesti, utvrđeno je da mediteranska dijeta ima preventivno djelovanje i na druge degenerativne bolesti.  Prema izvještaju, pridržavanje mediteranskoj prehrani može smanjiti rizik od karcinoma, osobito karcinoma dojke, želudca, debelog crijeva i prostate, kognitivnih bolesti poput Alzheimerove bolesti i dijabetesa tip 2.  Pozitivan  učinak pripisuje se bogatstvu hranjivih tvari koje mediteranska prehrana osigurava,  uključujući bogatstvo antioksidansa ali i brojih drugih tvari i navika koje utječu na sniženje masnoća u krvi i krvnog tlaka, te imaju protuupalo, imunostimulirajuće i antikarcinogeno djelovanje.

Do dugovječnosti uz nordijsku prehranu

Nordijska prehrana je također karakteristična po domaće uzgojenoj hrani te gotovo nepostojećoj konzumaciji hrane iz restorana brze hrane. Nordijska prehrana dijeli mnoge sličnosti s mediteranskom prehranom, no ipak uključuje nešto drugačiji izbor namirnica karakterističnih za sjevernu Europu: ribu (osobito plavu ribu hladnih mora bogatu omega-3 masnim kiselinama poput lososa i haringe), kupus, korjenasto povrće, bobičasto voće i voće općenito te cjelovite žitarice poput ječma, zobi i raži. 

Sličnost je ovih prehrambenih obrazaca unos ribe te namirnica bogatih antioksidasima, dok se glavna razlika odnosi na izbor ulja: sunčano podneblje Mediterana omogućuje uzgoj maslina i proizvodnju maslinovog ulja, dok tu ulogu na sjeveru preuzima repičino ulje. Ulje repice može se, inače,  pohvaliti niskim udjelom zasićenih masnih kiselina koji iznosi otprilike 7 % te visokim udjelom nezasićenih masnih kiselina. Značajan je izvor jednostruko nezasićene oleinske kiseline. Naime, oleinska kiselina je jedan od glavnih aduta maslinovog ulja, a sadržaj oleinske masne u repičinom ulju usporediv je s udjelom kojeg nalazimo u maslinovom. Dodatna prednost repičinog ulja je i sadržaj alfa-linolenske masne kiseline (ALA) koja pripada skupini blagotvornih omega-3 masnih kiselina. Usporedbe radi, repičino ulje sadrži 8 puta više ALA od maslinovog ulja. Repica se smatra poželjnim izvorom masti jer zamjena zasićenih masti u prehrani nezasićenim mastima doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi. Repičino ulje iznimno je bogato vitaminom E koji u organizmu djeluje kao antioksidans.

Zbog izvrsne stabilnosti na visokim temperaturama, repičino ulje je pogodno za pečenje, prženje čak i u fritezi, kuhanje, a može se dodavati i u hladna jela poput salata.

Iako je nordijski tip prehrane manje istražen od mediteranskog obrasca brojne studije govore joj u prilog osobito kada je u pitanju smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Dodatno, studija objavljena 2012. godine u časopisu Danish Cancer Society otkrila je snažnu povezanost ovakve tradicionalne sjevernjačke prehrane s produljenjem životnog vijeka.

Nordijsku prehranu zasigurno očekuje uzlazna putanja popularnosti, o čemu svjedoči i  ovaj izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije.

Literatura:

Renzella J. et al. What national and subnational interventions and policies based on Mediterranean and Nordic diets are recommended or implemented in the WHO European Region, and is there evidence of effectiveness in reducing noncommunicable diseases? Health Evidence Network synthesis report 58;2018.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Djeca

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNutricionističko savjetovanje u sportskoj medicini U životu sportaša prehrana je važan čimbenik u učinkovitosti treninga, postizanja sportskih rezultata, bržeg oporavka nakon zahtjevnih tjelesnih opterećenja. Istraživanja su pokazala da su bolje sportske rezultate postizali sportaši koji su se pridržavali preporuka nutricionista. Kod sportaša energetski deficit može uzrokovati loše sportske rezultate, ali i narušiti psihofizičko zdravlje. Može […]

Prehrana

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLoše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Nutricionizam

Bol i nelagoda na lijevoj strani trbuha

Nutricionizam

Proteini sirutke korisni za žene s PCOS

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSindrom policističnih jajnika zahvaća između 6 i 9% žena reproduktivne dobi diljem svijeta, a obilježavaju ga metabolička disfunkcija, hormonski disbalans, pojačana dlakavost, kronična anovulacija, ciste na jajnicima i neplodnost. Također, pojavljuju se i inzulinska rezistencija, poremećaj tolerancije glukoze kao i hiperinzulinemija. Uz pretilost navedena stanja povećavaju rizik od bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa […]

Serotonin

Prehrana i raspoloženje

Nutricionizam

Krije li se ključ prevencije dječjih alergija u zdravome mikrobiomu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePosljednjih desetljeća bilježimo porast broja alergijskih bolesti, a posebno među djecom. U nekim dijelovima svijeta, s alergijom se bori od 20 do 30% djece, dok je u Hrvatskoj prevalencija alergijskih bolesti u dječjoj dobi oko 10-15%. Zašto nam je važno održavati zdravlje mikrobioma? Znanstvena istraživanja su potvrdila da zdrav mikrobiom ima važnu ulogu u održavanju […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]