Smokve – najslađe ljetno voće

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Smokve povoljno djeluju na zdravlje cijelog organizma, uključujući očuvanje zdravlja probavnog sustava, srca i krvnih žila te pomažu u regulaciji razine šećera u krvi.

Ove male kraljice Mediterana, latinskog naziva Ficus carica, prave su riznice prehrambenih vlakana, vitamina, minerala, polifenola i antioksidansa. Jedinstvenog je oblika poput suze, a može biti različitih boja kore, od žute i zelene, tamno ljubičaste ili crvene. Meso joj je jarke ružičaste boje, a kada su na vrhuncu sezone izuzetno su slatke i sočne. Sezona im je nažalost iznimno kratka i prilično su osjetljive, a najukusnije su netom nakon branja. Stoga ove godine na godišnjem odmoru krenite u potragu za ovim malim sočnim plodovima.

Nutritivni profil smokava
Plod svježe i suhe smokve obiluje cijelim nizom nutrijenata, poput kalcija, magnezija, bakra, kalija, vitamina B skupine te vitamina K. Smokve su iznimno bogat izvor prehrambenih vlakana, posebno onih topljivih u vodi koje povoljno utječu na regulaciju probave te razinu glukoze i kolesterola u krvi. Bogate su i polifenolima, sterolima te brojnim fitokemikalijama zbog čega su svježe smokve idealan ljetni međuobrok. Uz plod smokve, njezin list također obiluje nutrijentima koji imaju potencijalne blagotvorne učinke na zdravlje.

Zdravstvene blagodati smokava
Smokve povoljno djeluju na zdravlje cijelog organizma, uključujući očuvanje zdravlja probavnog sustava, srca i krvnih žila te pomažu u regulaciji razine šećera u krvi.
Od davnina su smokve dio „kućne ljekarne“ kada govorimo o rješavanju problema konstipacije. S obzirom na bogati sadržaj vlakana, smokve omekšavaju stolicu te olakšavaju njen prolaz kroz probavnu cijev što opravdava njihovu ulogu u rješavanju problema zatvora.

Smokve djeluju pozitivno i na krvni tlak te razine masnoće u krvi, što znači da redovita konzumacija smokvi smanjuje rizik od razvoja različitih kardiovaskularih bolesti. Naime, one sadrže biljne sterole koji se vežu na molekule kolesterola u crijevima te na taj način ometaju njegovu apsorpciju. Također, sadrže brojne polifenole koji imaju snažno antioksidativno djelovanje te djeluju povoljno na prevenciju pojave aterosklerotskog plaka na krvnim žilama. Obilje kalija koje smokva sadrži djeluje povoljno na regulaciju krvnog tlaka, a prethodno spomenuta topljiva prehrambena vlakna djeluju povoljno i na razinu kolesterola u krvi.

Isto tako, istraživanja su pokazala da su u smokvama pronađeni i spojevi koji mogu imati potencijalno antikarcinogeno djelovanje, a posebno blagotvorno djeluju na stanice karcinoma debelog crijeva, jetre, prostate i kože.
Istraživanja su pokazala i blagotvorne učinke konzumacije smokava na zdravlje kože, posebno kod ljudi s osjetljivom i suhom kožom te pojedincima koji imaju atopijski dermatitis.

Postoje li negativne strane konzumacije smokava?
Uz sve navedene blagodati, postoje pojedina stanja u kojima se ne preporuča prekomjerna konzumacija smokava. Kao što je prethodno navedeno, smokve se koriste za liječenje zatvora, pa konzumacija velikih količina smokava može uzrokovati proljev ili druge probavne tegobe. Isto tako, smokve su relativno bogate vitaminom K, koji ulazi u interakciju s pojedinim lijekovima kao što su antikoagulansi, odnosno lijekovi koji smanjuju sposobnost zgrušavanja krvi. Stoga osobe koje su na antikoagulantnoj terapiji trebaju ograničiti unos smokava, ali i ostalih namirnica bogatih vitaminom K.

Smokve u kuhinji
Kao što je prethodno spomenuto, smokve su prave kraljice ljetne kuhinje. Najukusnije su svježe ubrane ili tek kratko ohlađene u hladnjaku, a možete ih uvrstiti u svoj slatki, pa čak i slani ljetni jelovnik. Tako napravite domaći voćni jogurt sa komadićima svježih smokava, dodajte ih u zobenu kašu ili napravite domaći sladoled od smokvi i skute. Osim u slatkim kombinacijama, isprobajte ih u slanim varijantama. Dodajte ih salatama ili sendvičima, a probajte ih i u kombinaciji s kriškom pršuta.

Uz svježu smokvu, njezina suha inačica može biti prisutna na vašem jelovniku tijekom cijele godine. Suha smokva odličan je izvor antioksidansa i prehrambenih vlakana, a idealna je nutritivno bogata grickalica za sve generacije. U kombinaciji s orašastim voćem odličan je međuobrok, a možete ju dodati i različitim slasticama, domaćoj granoli, jogurtu ili chia pudingu.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]