Voće i povrće sve siromašnije vitaminima i mineralima

Univerzalna preporuka glasi: jedite što više voća i povrća. No, istraživanja pokazuju kako unazad 50 godina voće i povrće gubi na svom nutritivnom bogatstvu…

Univerzalna preporuka za što kvalitetniju prehranu s obiljem nutrijenata glasi: jedite što više voća i povrća. Međutim, istraživanja pokazuju kako unazad 50 godina voće i povrće gubi na svom nutritivnom bogatstvu. Fenomen gubitka nutrijenata trenutno istražuje nekoliko skupina znanstvenika. Za sada se najuvjerljivijim razlogom ovog negativnog trenda smatra masovni uzgoj. Prenapučivanje obradive površine kulturama neminovno dovodi do nižeg udjela nutrijenata u voću i povrću, a rezultati istraživanja pokazuju kako to smanjenje može varirati između 5 i 40%, a vrijedi ponajviše za vitamine, minerale i proteine.

Poljoprivreda kojoj je cilj maksimalni prinos na određenom prostoru jest razlog opadanja nutrijenata u hrani, ali nije jedini. Uzgajanje hrane na jednom području dugi niz godina može u velikoj mjeri iscrpiti tlo zbog čega je i hrana uzgajana na iscrpljenom tlu siromašnija nutrijentima.

Kako maksimalno iskoristiti nutrijente iz voća i povrća

S obzirom da je danas hrana siromašnija nutrijentima, kako bi zadovoljili sve potrebe organizma moramo se truditi iskoristiti maksimum iz naših namirnica, a to možemo učiniti u nekoliko koraka.

Idealno bi bilo kupovati lokalno uzgojene namirnice koje ne prelaze dug put od polja do stola, jer u transportu i samim stajanjem voće i povrće gubi vitamine i minerale.

Konzerviranje smrzavanjem izvrsna je metoda kojom se čuva hrana. Hrana koja se smrzava na vrhnuncu zrelosti i neposredno nakon branja može imati viši udio vitamina i minerala u usporedbi sa svježim namirnicama koje su nekoliko dana čuvane u hladnjaku.

Instinktivno prilikom kupnje biramo velike i sjajne plodove pravilnih oblika, međutim kvrgavo voće i povrće manjih dimenzija može biti itekako nutritivno vrijedno. Primjerice organsko voće i povrće obično je manjih dimenzija u usporedbi s hranom iz konvencionalnog uzgoja, no znamo kako organski uzgojene namirnice sadrže manje pesticida ili ih ne sadrže uopće.

Prilikom kuhanja povrće ne bi trebali sjeckati na jako sitne komade jer se izloženošću zraku i temperaturi gube nutrijenti. Veći komadi povrća primjerice u salati ili varivu sadržavat će veći udio nutrijenata, osim u slučaju češnjaka. Koristan spoj alicin iz češnjaka, za kojeg se vjeruje da ima antikarcinogeno djelovanje, najaktivniji je kada je češnjak sitno usitnjen i takav izložen zraku barem 10 minuta prije konzumacije.

Kuhanje povrća valja smanjiti na minimum, te smanjiti njihov kontakt s vodom. Vitamini i poneki minerali mogu curiti u tekućinu prilikom kuhanja stoga se za pripremu povrća savjetuje kuhanje na pari, kratko blanširanje i kratko pirjanje. Naravno, i tu postoje neke iznimke poput rajčice i mrkve, koje duljim kuhanjem imaju više biološki iskoristivih karotena.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Adaptivni imunitet

Probiotici za imunitet

Iako je pandemija Covid-19 službeno prestala, ova nas je sezona gripe, prehlade i dalje prisutne korone dobro prodrmala. Upravo iz tog razloga dobro je ojačati svoj imunološki sustav. Uz standardne pripravke vitamina i minerala, beta glukana, propolisa, matične mliječi, korisnima su se pokazali probiotici. Imunitet Imunološki sustav je skup stanica, tvari i procesa koji rade […]

Bol u trbuhu

Bol i nelagoda na lijevoj strani trbuha

Koža

Multivitaminski dodaci za kožu tijekom zime

Zima je godišnje doba kada smo uslijed nižih temperatura i boravaka u zatvorenim prostorijama skloniji prehladama i virozama, a manje smo usredotočeni kako očuvati zdravu kožu. Multivitaminski pripravci se tijekom zime najčešće uzimaju kako bi se podigao imunitet i smanjila sklonost virozama, a koža u toj priči ostaje nekako po strani. Je li to uvijek […]

Djeca

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 2. dio

Nutricionističko savjetovanje u sportskoj medicini U životu sportaša prehrana je važan čimbenik u učinkovitosti treninga, postizanja sportskih rezultata, bržeg oporavka nakon zahtjevnih tjelesnih opterećenja. Istraživanja su pokazala da su bolje sportske rezultate postizali sportaši koji su se pridržavali preporuka nutricionista. Kod sportaša energetski deficit može uzrokovati loše sportske rezultate, ali i narušiti psihofizičko zdravlje. Može […]

Nutricionističko savjeto

Prehrana i raspoloženje

kardiovaskularna prevencija

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Loše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Prehrana za zdravlje glasnica

Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i […]

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]