Akutna upala gušterače

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Akutna upala gušterače, poznata i kao akutni pankreatitis, predstavlja naglo nastalu upalu gušterače koja se očituje jakim bolovima u gornjem dijelu trbuha, a koja može rezultirati ozbiljnim lokalnim i sistemskim komplikacijama. Ova bolest se može kretati od blagog, samoograničavajućeg oblika do teškog, životno ugrožavajućeg stanja. Uzroci akutnog pankreatitisa su mnogobrojni, a najčešći su: žučni kamenci, alkohol, povišene masnoće, lijekovi, infekcije, trauma.

Učestalost akutnog pankreatitisa u Hrvatskoj slijedi globalne trendove. Prema dostupnim podacima, incidencija se kreće oko 30-50 slučajeva na 100,000 stanovnika godišnje. Bolest pogađa ljude svih dobnih skupina, ali je češća kod odraslih, posebice muškaraca, što se pripisuje većoj konzumaciji alkohola. Simptomi akutnog pankreatitisa nastaju naglo, a uključuju intenzivnu bol u središtu gornjeg dijela trhuha koja se vrlo često širi u leđa, mučninu i povraćanje, povišenu tjelesnu temperaturu, ubrzan rad srca, nadutost.

Bolest se uz prisutnu simptomatologiju dijagnosticira laboratorijskom obradom, a u slučaju akutnog pankreatitisa to su povišene vrijednosti gušteračinih enzima u serumu (amilaza i lipaza), ili slikovnim metodama, primarno MSCT-om, kojima se prikazuju promjene karakteristične za akutnu upalu gušterače. Od velikog je značaja u dijagnostici kod upale gušterače i UZV abdomena kojim se također mogu prikazati promjene gušterače koje su specifične za upalu i kojim se može razlučiti radi li se o upali koja je uzrokovana žučnim kamencima ili ne budući da su žučni kamenci drugi najčešći uzročnik akutnog pankreatitisa i u slučaju kojih je potreban specifičan terapijski pristup. Bolest je u prvih 48 do 72h nepredvidivog tijeka zbog čega zahtjeva žurnu posjetu liječniku i liječenje u hospitalnim uvjetima.

Akutna upala gušterače je samoograničavajuća bolest na čiji tijek možemo tek neznatno utjecati terapijskim mjerama. Svim pacijentima je u početku bolesti potrebno intenzivnije praćenje. Liječenje se sastoji u ublažavanju simptoma bolesti. U liječenju je bitna adekvatna analgezija koja će umanjiti intenzivne bolove, hidratacija zbog velikog gubitka tekućine tijekom upale i vrlo čestog povraćanja, te prestanak unosa hrane i tekućine na usta kako bismo spriječili lučenje enzima gušterače i nastavak upalnog procesa. Sve potrebne nutritivne vrijednosti i tekućina se u početku bolesti primjenjuju parenteralno (na venu).

Specifične mjere i terapija uključuju antibiotke koji se primjenjuju isključivo u slučaju potvrđene infekcije, endoskopsku retrogradnu pankreatografiju koja je potrebna ukoliko je uzrok upale gušterače začepljenje žučnog voda kamencem. U teškim slučajevima i kod razvoja komplikacija je ponekad potrebna u kasnijem tijeku liječenja endoskopska intervencija ili operacija. Komplikacije bolesti dijelimo na rane i kasne. Rane komplikacije uključuju nekrozu odnosno smrt dijela gušetrače, razvoj multiorganskog zatajenja, a kasne infekciju nekroze, sepsu, razvoj psudociste. Ovisno o veličini područja koji je bio zahvaćen upalom i težini oštećenja dolazi do gubitka funkcije gušterače odnosno od razvoja šećerne bolesti te neadekvatne razgradnje hrane i apsorpcije hranjivih tvari. Akutna upala gušterače je ozbiljna medicinska hitnost koja zahtijeva promptno prepoznavanje i liječenje.

Uz adekvatnu dijagnostiku i terapiju, većina pacijenata se oporavlja bez dugoročnih posljedica, no teški slučajevi mogu dovesti do značajnih komplikacija i zahtijevati intenzivnu medicinsku skrb. Pravovremena intervencija i multidisciplinarni pristup ključni su za uspješan ishod liječenja.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Bolovi

Bolovi u cijelom tijelu – što da napravim još od pretraga?

Zarazna infekcija dišnih puteva

Prehlada, gripa ili korona – pitanje je sad…

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRazlika između gripe, prehlade i COVID-19 Zima donosi često obolijevanje od sezonskih bolesti poput prehlade, gripe i COVID-19. Iako dijele mnoge simptome, važno je znati prepoznati razlike kako biste na vrijeme reagirali i spriječili komplikacije. Prehlada Prehlada je zarazna infekcija gornjih dišnih puteva koja zahvaća nos, grlo, sinuse i dušnik. Uzrokuje je više od 200 […]

Bol

Osnovni simptomi uroloških bolesti

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePostoji pet temeljnih simptoma uroloških bolesti koji nam, u raznim kombinacijama sugeriraju, da bi se moglo raditi o bolesti urogenitalnog sustava. Na slijedeće simptome treba obratiti osobitu pažnju. To su hematurija (pojava krvi u mokraći), bol, oteklina, temperatura i smetnje mokrenja Treba reći kako su ti simptomi uvijek vrlo jasno izraženi i, ukoliko su značajni, […]

Povraćanje

Putna ljekarna – djeca i kronični bolesnici

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteU prvom dijelu putne ljekarne navedeni su preparati koji mogu pomoći svim dobnim skupinama. Ranjivije su skupine naravno djeca i starije osobe s kroničnim bolestima. Putovanje u Hrvatskoj je za kronične bolesnike postalo jednostavno uvođenjem e-recepta jer se kronična terapija koja je propisana na ponovljivi recept može podići u bilo kojoj ljekarni. Prije samog putovanja […]

Bolovi

Kako se riješiti bolova u desnoj strani vrata?

Vrućica

Njega i kućno liječenje djeteta koje ima vodene kozice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteVodene kozice su uobičajena zarazna bolest dječje dobi koja kod većine djece prolazi uz blage opće simptome i nelagodu. Važno je da roditelji znaju kako djetetu olakšati tegobe i kako na vrijeme prepoznati znakove komplikacija. Kako prepoznati vodene kozice? Vodene kozice su vrlo zarazna virusna bolest, uzrokovana varicela-zoster virusom. Simptomi se javljaju 10-21 dan nakon […]

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Na što ukazuju moji nalazi krvi?

Gastroenterologija

Primjena probiotika uz antibiotike – kako zaštititi crijeva i spriječiti nuspojave

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Gastroenterologija

Probiotici – saveznici zdravlja. Što su, kako djeluju i zašto su važni?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih nekoliko godina probiotici su postali neizostavan dio razgovora o zdravlju probavnog sustava, imunitetu i općem blagostanju. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije i kvasci, koji u odgovarajućim količinama mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje domaćina. Najpoznatije probiotičke bakterije pripadaju rodovima Lactobacillus i Bifidobacterium, dok se kvasci poput Saccharomyces boulardii također koriste u probiotičkim […]

Gastroenterologija

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Gastroenterologija

Disfagija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDisfagija odnosno otežano gutanje označava otežan prolazak hrane i tekućine kroz jednjak do želuca, pri čemu taj simptom, a ne samostalna bolest, zahtijeva detaljno ispitivanje kako bi se otkrio uzrok i odredila adekvatna terapija. Među glavnim uzrocima disfagije su suženja jednjaka koja se mogu pojaviti zbog dugotrajnog vraćanja želučane kiseline iz želuca u jednjak (refluks), […]

Gastroenterologija

Operacija slijepog crijeva – molim Vaše stručno mišljenje

Gastroenterologija

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): Kako prepoznati i liječiti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteGastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je kronično stanje koje nastaje kada se želučani sadržaj vraća u jednjak, uzrokujući neugodne simptome poput žgaravice i regurgitacije. Iako povremeni refluks nije neuobičajen, GERB se dijagnosticira kada simptomi postanu učestali, značajno narušavaju kvalitetu života ili uzrokuju ozbiljne komplikacije, poput ezofagitisa ili Barrettovog jednjaka. GERB se može javiti i bez vidljivih […]

Gastroenterologija

 Gluten i oboljenja vezana uz primjenu glutena

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonzumacija glutena danas se često povezuje s različitim gastrointestinalnim tegobama poput nadutosti, bolova u trbuhu, proljeva, zatvora, mučnine i povraćanja. Gluten je bjelančevina prisutna u pšenici, raži, ječmu, zobi i tritikalu, što znači da se nalazi u brojnim prehrambenim proizvodima kao što su pekarski proizvodi, tijesta, gotova i prerađena hrana (poput kobasica, juha, umaka), pićima […]