Behçetova bolest – 5. dio

Periferni artritis (artritis u zglobovima ruke ili noge) ili spondilitis (artritis u zglobovima kralježnice) razvija se u oko 50% bolesnika s Behçetovom bolešću.

Simptomi bolesti


Artritis
Periferni artritis (artritis u zglobovima ruke ili noge) ili spondilitis (artritis u zglobovima kralježnice) razvija se u oko 50% bolesnika s Behçetovom bolešću. Periferni artritis može biti monokartikularan (zahvaća samo jedan zglob) ili poliartikularan (utječe na više zglobova). Artritis uzrokuje bol, oticanje i ukočenost zglobova u koljenu, gležnju, zapešću i laktu. Spondilitis se obično pojavljuje kao sakroilitis (artritis u donjem djelu leđa i zdjelici s boli u donjem dijelu leđa i stražnjici). Bolovi u zglobovima u sklopu Behçetove bolesti obično traju danima i tjednima i ne uzrokuju trajno oštećenje. Periferni artritis obično ne uzroke deformacije zglobova.

Probavni sustav
Zahvaćenost probavnom sustava javlja se u otprilike 25% bolesnika s Behçetovom bolesti. Simptomi se obično pojavljuju godinama nakon pojave ulkusa (ranica) u usnoj šupljini, no mogu se pojaviti u bilo koje vrijeme. Simptomi zahvaćenosti probavnog sustava obično uključuju ulcere u tankom crijevu, ali može biti zahvaćen bilo koji dio probavnog trakta, od usta do anusa. Najčešće manifestacije su anoreksija (nedostatak apetita), bol, povraćanje, proljev i rektalno krvarenje. Čini se da su ulceracije jednjaka češće u američkoj populaciji. Detaljnije pretraga su neophodne kako bi se isključile druge bolesti koje utječu na probavni sustav. Najčešće se koriste kolonoskopija i gastroskopija.

Pluća
Zahvaćenost pluća je rijetka, ali se može pojaviti u Behçetovoj bolesti. Kod zahvaćenosti pluća javljaju se simptomi poput: kašlja, dispneje (kratkog daha), a rijetko i do aneurizme plućnih arterija. Aneurizme (slabost stjenke krvnih žila arterija) plućnih arterija ponekad mogu puknuti i izazvati krvarenje u plućima.

Središnji živčani sustav
Zahvaćenost središnjeg živčanog sustava može biti češća u američkoj i europskoj populaciji, može biti prisutna do čak 30% slučajeva. Bolest ima tendenciju zahvaćanja bijele tvari u mozgu. Neurološki simptomi su promjenjivi i uključuju glavobolju, zbunjenost, moždani udar, promjene osobnosti i gubitak pamćenja. Simptomi središnjeg živčanog sustava u Behçetovoj bolesti mogu biti posljedica meningitisa ili lezija koje dovode do fokalnih promjena u moždanom tkivu.

Ostali simptomi
Vaskulitis (upala) velikih krvnih žila može dovesti do pojave modrica na prsnom košu ili trbuhu.
Zahvaćenost srca i bubrega je obično rijetka.
MAGIC sindrom (mouth and genital ulcers with inflamed cartilage – ulkusi u ustima i genitalijama s upalom hrskavice) se može naći u bolesnika s obilježjima Behçetove bolesti i recidivirajućeg polikondritisa.

 

Ocijenite članak

Ocjena 0.00 (broj glasova: 0)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci