ACNES – 3. dio

Liječenje ACNES-a.

ACNES (Sindrom uklještenja prednjeg kožnog živca) se može dijagnosticirati primjenom lokalne injekcije anestetika u kanal u ravnom trbušnom mišiću gdje prolazi zahvaćeni kožni živac.

Injekcija lokalnog anestetika blokira osjet u živcu, ali se pretpostavlja i da smanjuje pritisak u kanalu koji uzrokuje uklještenje živca. Studije su potvrdile pozitivan učinak lokalne injekcije anestetika kod ovog stanja.

Prilikom apliciranja injekcije se prvo napipa udubljenje na bočnom rubu ravnog trbušnog mišića i ono odgovara otvorima kanala za prednje kožne živce. Važno je poznavati građu kanala radi pronalaska točnog mjesta gdje se ubrizgava navedena injekcija. U tome nam može pomoći ultrazvuk. Korištenje ultrazvuka se sve više preporučuje budući da omogućuje apliciranje lokalnog anestetika na točno mjesto.

Injekcija ima dvije svrhe: ublažiti bol i smanjiti pritisak na živac u kanalu. Bolesnici ponekad mogu osjećati slabost nakon primijenjene injekcije i njih treba pustiti da legnu dok se ne osjećaju bolje. Inače je dobro kretati se nakon primljene injekcije.

Ako je injekcija bila učinkovita, bolesnici često kažu kako je bol nestala. Ponekad je potrebno više dana da se može vidjeti učinak. Ako je odgovor osrednji i liječnik posumnja da je razlog tome što injekcija nije precizno aplicirana na pravo mjesto, može se pokušati s drugom injekcijom nakon svega par dana. Kod mnogih bolesnika jedna injekcija daje dugotrajno olakšanje bola. Kada prestane učinak injekcije navedena terapija se može ponoviti, budući da neki bolesnici trebaju više injekcija kako bi bol potpuno nestala.

Rijetko je potrebno više od četiri ili pet injekcija, budući da svaka injekcija dovodi do olakšanja bola sve dulje vrijeme dok bol potpuno nestane.

Uvijek je bitno da liječnik odluči je li ponavljanje injekcija opravdano, tj. ima li bolesnik druga medicinska stanja koja dovode do uklještenja živca (skolioza, ožiljci, povećanje trbuha i slično).

Korištenje kortikosteroidnih injekcija se može pokušati kod ove dijagnoze međutim ponekad korištenje kortikosteroidning lijekova u mišiće može pogoršati bol i dovesti do atrofije mišićnog tkiva.

I neki drugi modaliteti liječenja mogu privremeno ublažiti bol kod ACNES-a, kao na primjer led koji može pomoći djelujući kao lokalni anestetik i smanjujući oteklinu oko živca. Osim toga i primjena elastičnog zavoja može smanjiti pritisak na živac, kao i primjena topline koja može ublažiti grč u mišićima.

Za bolesnike s ACNES-om treba omogućiti multidisciplinarni pristup koji uključuje edukaciju, vježbe istezanja ravnog trbušnog mišića i smanjenje aktivnosti koje uzrokuju bol. Primjena TENS-a (transkutana električna živčana stimulacija) također može biti korisna kod smanjenja bola kod ACNES-a.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 4. dio

Liječenje. Buprenorfin (djelomično se veže za opioidne receptore, a djelomično ih blokira), je korišten kao analgetik, a u kombinaciji s naloksonom (antidot za opioide) pri liječenje ovisnost. Postoji mogućnost da bi i rotacija na ovaj lijek mogla smanjiti bolnu osjetljivost uzrokovanu nekim drugi opioidom, no dugoročni učinci su još uvijek nejasni. Zaključak. Hiperalgezija je pojačan […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 3. dio

Možemo li predvidjeti razvoj ovog stanja? Još ne možemo pouzdano predvidjeti hoće li netko razviti osjetljivost uzrokovanu opioidima ili ne. Postoje genetski i okolišni čimbenici koji igraju bitnu ulogu u razvoju ovog stanja. Kod nekih bolesnika je potrebna dugotrajna izloženost opioidima, dok kod drugih ide jako brzo, čak i kroz nekoliko dana. Za razvoj ovog […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 2. dio

Simptomi Prilikom ozljede tijelo pokušava samo popraviti oštećenje, primjerice zaustaviti krvarenje, spriječiti infekciju i očuvati pokretljivost. U ovoj fazi je bitno pomoći organizmu u oporavku i moderne preporuke ukazuju da su opioidi korisni u akutnoj boli s korištenjem tri do pet dana. Njihov svrha je pomoći tijelu u mobilizaciji nakon ozljede. Osim u pomoći pri […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bol u koljenu – možete li mi očitati MR?

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 1. dio

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? Hiperalgezija je pojačan doživljaj bola u odnosu na podražaj koji inače ne bi izazvao toliku bol. Dakle bolni podražaj koji uzrokuje blagu bol se doživi kao bol visokog inteziteta. Ponekad sami opiodi mogu uzrokovati pojačanu osjetljivost na bol ili hiperalgeziju. Na prvi pogled se čini dosta neobično da opioidi, lijekovi koji […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bol u lopatici – što bi to moglo biti?

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Spinalni hemangiom – 6. dio

Liječenje.  S obzirom da je velika većina hemangioma bez simptoma, tada je liječenje nepotrebno kod većine osoba s hemangiomom. Liječenje je potrebno kod neuroloških poremećaja ili jake boli. Mali i stabilni hemangiomi ne zahtijevaju operaciju samo kontrolne preglede. MR kontrolni pregled može pokazati je li se hemangiom povećao i pritišće li na okolne strukture. U […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Spinalni hemangiom – 5. dio

Dijagnoza bolesti. Kao i kod drugih bolesti i stanja u mišićno – koštanom sustavu prvo je potrebno uzeti anamnezu bolesnika. Razgovor između liječnika i bolesnika se uvijek fokusira na simptome koje bolesnik ima, a učestala pitanja koja nam mogu pomoći u postavljanju dijagnoze su: Nakon anamneze slijedi pregled bolesnika, dakle testovi za određeni dio mišićno […]