Impetigo

Impetigo je uobičajena ljetna tegoba kod djece. Radi se o bakterijskoj infekciji kože koja se najčešće javlja kod predškolske djece, ali se može vidjeti u svakoj životnoj dobi. Bolest je izrazito zarazna, ali u pravilu nije opasna i lako se liječi.

Što uzrokuje impetigo?

U oko 80% slučajeva uzročnik je bakterija koju nazivamo zlatni stafilokok, Staphylococcus aureus, a ponekad se kao uzročnik vidi beta hemolitički streptokok grupe A (BHS-A). Te se bakterije prenose direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili dodirivanjem predmeta koji su njima zagađeni. Impetigo može nastati na prethodno zdravoj koži, ali češće se javlja na koži koja je oštećena (ogrebotine, rane, dermatitis, ubodi insekata, vodene kozice…). Promjene na koži su izrazito zarazne i bolest se lako i brzo širi na zdrave dijelove kože.

Kako prepoznati impetigo?

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike. Dva su tipična oblika bolesti, impetigo sa stvaranjem mjehura (bulozni impetigo) i bez stvaranja mjehura (ne-bulozni impetigo).

Ne-bulozni impetigo u početku izgleda kao površina prekrivena sasvim malenim mjehurićima koji mogu biti ispunjeni gnojnim sadržajem, a ubrzo pucaju i na cijeloj površini promjene stvaraju se kraste medeno-zlatne boje na crvenkastoj podlozi. Promjene se najčešće vide oko nosa, usta, po rukama ili drugdje ako postoji prethodno oštećenje kože. Promjene se lako šire i često ih ubrzo okružuju nove, a  prljavim se rukama mogu proširiti i na udaljene dijelove tijela. Promjene na koži mogu biti praćene povećanjem regionalnih limfnih čvorova. Bolest u pravilu nije praćena općim simptomima, nema vrućice i dijete je dobrog općeg stanja.

U buloznom impetigu sitni mjehurići se brzo povećavaju u velike mjehure (bule), ispunjene žućkastom gnojnom tekućinom koji nakon što puknu ostavljaju izloženu ranjavu crvenkastu površinu. Ne formiraju se kraste. Ponekad je moguća pojava općih simptoma i vrućice.

Liječenje impetiga

Liječenje se provodi higijenskim mjerama, te antibiotikom u obliku krema i masti. U slučajevima kad su promjene na koži opsežne, daje se antibiotik na usta.

Lokalizirani oblik ne-buloznog impetiga bez komplikacija liječi se antibioticima u obliku krema ili masti (npr. mupirocin, fusidatna kiselina). Krastu treba namočiti sapunom i vodom i nježno odstraniti, posušiti i nanijeti antibiotsku mast. Ako su promjene na koži brojne ili opsežne, te ako se uz kožne promjene pojave povećani limfni čvorovi ili povišena temperatura i drugi sistemski znakovi bolesti, potrebno je uz mast primijeniti i antibiotik u obliku sirupa ili tableta (npr. cefaleksin). Bulozni impetigo liječi se također sistemskom i topičkom primjenom antibiotika.

Važno je dosljedno provoditi higijenske mjere (pranje ruku, posteljine, ručnika, igračaka…). Dijete treba izdvojiti iz kolektiva dok je bolest u akutnoj fazi. Inficirane rane mogu se poviti sterilnim zavojem kako bi se spriječilo raznošenje infekcije rukama. Nokti na rukama trebaju biti skraćeni kako bi se smanjilo oštećenje kože grebanjem.

Što ako se bolest ponovno javi?

Jednom izliječena, bolest se može ponovo javiti kod djece koja imaju oštećenu kožu zbog dermatitisa, te kod djece koja su kliconoše zlatnog stafilokoka. Kliconoštvo zlatnog stafilokoka je u dječjoj dobi često, a najčešći rezervoar je nosna sluznica. U slučaju opetovanih infekcija može se kliconoštvo liječiti primjenom fusidatne kiseline u nosnice. Osim u slučaju komplikacija i dubokih potkožnih infekcija (ektima), impetigo će zacijeliti bez ožiljaka.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Pedijatrija

Celijakija kod djece

Celijakija je kronična autoimuna bolest u kojoj se zbog imunološke reakcije organizma na gluten događa upala i oštećenje sluznice tankog crijeva. Do danas nije sa sigurnošću poznato zašto samo neke osobe s genetskom sklonošću za celijakiju zaista obole, te zašto se kod nekih bolest javlja već u dojenačkoj dobi, a kod drugih značajno kasnije. Što […]

Pedijatrija

Infekcije adenovirusima u dječjoj dobi

Adenovirusi kod ljudi uzrokuju različite kliničke slike u kojima je uglavnom zahvaćen respiratorni sustav, oči, te gastrointestinalni sustav. Većina infekcija ovim virusima je blagog tijeka, ali su ponekad mogući i teži oblici bolesti koji zahvaćaju živčani sustav, srce i druge organe, a najugroženija su novorođenčad i djeca s oslabljenim imunološkim sustavom. Zašto djeca obolijevaju od […]

Pedijatrija

Sumnja na vodene kozice kod djeteta – kako biti siguran?

Pedijatrija

IgA vaskulitis (Henoch–Schönleinova purpura)

IgA vaskulitis je najčešći vaskulitis dječje dobi, a karakteriziran je naglim razvojem tipičnog osipa na nogama. Uz osip se može javiti bolnost i otok zglobova, bolovi u trbuhu i pojava krvi u urinu. Prognoza bolesti je dobra i većina bolesnika se spontano oporavi u roku nekoliko tjedana. Kod neke djece bolest može poprimiti kronični tijek […]

Pedijatrija

Upala pluća kod djece

Sumnja na upalu pluća kod djece postavlja se na temelju kliničke slike vrućice, otežanog i ubrzanog disanja, te kašlja. Obzirom da je klinički i laboratorijski teško diferencirati virusnu od bakterijske upale pluća, većina djece liječi se antibiotikom, uz simptomatske mjere. Upala pluća – podjela Upala pluća (lat. pneumonia) je akutna infekcija tkiva pluća uzrokovana virusima […]

Pedijatrija

Bolan zglob u pedijatrijskoj ambulanti – i djeca mogu imati artritis

Bol u zglobu čest je problem zbog kojega roditelji dovode dijete u primarnu pedijatrijsku ambulantu. Ove su tegobe najčešće uzrokovane benignim stanjima i prolaze spontano, ali ponekad se može raditi i o ozbiljnim bolestima koje mogu imati dugoročne posljedice po funkciju zahvaćenog zgloba, a mogu biti i životno ugrožavajuće ako se ne dijagnosticiraju i ne […]

Pedijatrija

Hripavac – koliko je opasan i kako se zaštititi?

Proteklih tjedana i mjeseci u našoj zemlji svjedočimo pojavi većeg broja oboljelih od hripavca. Oboljela djeca su uglavnom grupirana u sredinama s niskim stopama procijepljenosti. Hripavac je iznimno opasan za novorođenčad i malu dojenčad koja mogu razviti ozbiljne i životno ugrožavajuće komplikacije ove bolesti. Što je hripavac? Hripavac (kukurikavac, magareći kašalj) je vrlo zarazna bolest […]

Pedijatrija

Probiotici, vitamin K i vitamin D za novorođenče i malo dojenče?