Pruritičke urtikarijalne papule i plakovi u trudnoći

U trudoći se pojavljuju određene bolesti kože koje su specifična za to stanje. U to se ubrajaju slijedeće kožne bolesti: Impetigo herpetiformis, Pruritičke urtikarijske papule i plakovi i rurigo gravidarum.

Od njih  je najčešća  PUPPP  što je kratica za  pruritičke urtikarijalne papule i plakovi  u trudnoći, a bolest se naziva i polimorfna reakcija u trudnoći. Ova kožna bolest nastaje  u zadnjem tromjesjećju trudnoće u  1:300 trudnica. Obično nastaje u prvorotki i ne javlja se u slijedećim  trudnoćama.  Kako  jako svrbi i smeta trudnicu u spavanju i obavljanju svakodnevnih aktivnosti  vrlo često je razlog javljanja liječniku.

U ovom osipu  kožne promjene su jako izražene, izrazito  vidljive i zabrinjavaju trudnice   da li postoji opasnost za njezino zdravlje ili zdravlje djeteta. Na sreću, ovaj osip nije opasan za zdravlje majke i djeteta, ali može trajati nekoliko tjedana prije poroda, kao i tjedan i dva nakon poroda nakon čega prolazi.

Uzrok njegovom nastajanju  do sada nije poznat, ali se zna da nije povezan sa preeklampsijom, autoimunim bolestima, hormonskim poremećajima,  nepravilnostima u razvoju fetusa, te drugim bolestima ili uzimanjem lijekova. Postoje mnogobroje  pretpostavke  koje nastoje  odgonetnuti uzrok nastanka. Postoji pretpostavka da je uzrok jako rastezanje trbušne   stijenke koje uzrokuje upalu kože i  posljedičnu upalu i crvenilo. Istraživanja su da   muški spol  djeteta ima važnu ulogu jer  majka reagira crvenilom kože pri kraju trudnoće.Smatra se da  prekomjerno povećanje tjelesne težine koje uzrokuje   vaskularne promjene, blizanačka trudnoća , a da je u podlozi  svega alergijska  reakcija kasnog tipa.

Trudnice najčešće primjećuju crvenilo u strijama  uu predjelu donjeg dijela   trbuha dok je sam pupak pošteđen i koža uokolo pupka ostaje   bez osipa. Time što ne zhvaća kožu okolo pupka razlikuje ga od ostalih osipa u trudnoći. Zatim se osip širi  na stražnjicu, natkoljenice i podlaktice, grudi   te vrlo rijetko na lice. U početku  nastaju  crvene točkice  u strijama  koje se spajaju u veća crvena područja  poput  velikih urtika koje su žarko crvene  boje.

Promjene na koži jako svrbe, a nestaju  do dva  tjedna nakon poroda. Ako se učine osnovni  laboratorijski nalazi su uredni, sama biopsija kože se  vrlo rijetko radi, pa se dijagnoza bolesti postavlja samo na temelju  kliničke slike. Potrebno je razlikovati ovu dermatozu od urtikarije, skabiesa, kontaktnog dermatitisa, alergija na lijekove i  ugriza insekata. Dijagnoza ove bolesti postavlja se na osnovi izgleda osipa, a laboratorijski nalazima se ne može potvrditi ili isključiti ova dijagnoza.

Za smirivanje svrbeža mogu se primjenjivati lokalni kortikosteroidni preparati  u obliku kreme ili losiona koji u početku mogu biti jači, a nakon nekoliko dana može se preći na blaže kortikosteroidne kreme. Uz to se daju antihistaminici u tabletama kako bi se svrbež umanjio, a kod težih slučajeva indicirana je peroralna primjena kortikosteroida.

PUPPP nema nikavih štetnih posljedica za majku niti za dijete i obično se ne ponavlja u slijedećim trudnoćama, ali radi jako izraženih promjena uvijek zahtijeva pregled  kod liječnika. Potrebno je trudnicu umiriti i utješiti da će osip proći  i da se neće pojavljivati u slijedećim trudnoćama.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika