Juvenilni idiopatski artritis (1. dio)

JIA obuhvaća skupinu kroničnih upalnih bolesti nepoznatog uzroka, te pogađa djecu do 16. godine života. Juvenilni znači da se javlja do 16. godine života, idiopatski da je nepoznatog uzroka, a artritis da dolazi do upale…

Piše: Ivan Sunara, dr.med.

Što je juvenilni idiopatski artritis (JIA) i kod koga se javlja?
JIA obuhvaća skupinu kroničnih upalnih bolesti nepoznatog uzroka, te pogađa djecu do 16. godine života. Juvenilni znači da se javlja do 16. godine života, idiopatski da je nepoznatog uzroka, a artritis da dolazi do upale jednog ili više zglobova. JIA je kronična bolesti što znači da dugo traje, isto kao i njeno liječenje, te se primarno olakšavaju simptomi i poboljšavaju labaratorijski nalazi bolesti. Stariji naziv ove bolesti je bio juvenilni reumatoidni artritis zbog slične simptomatologije s reumatoidnim artritisom, ali se JIA pojavljuje kod djece, a RA kod odraslih. Bolest je karakterizirana neprekidnom upalom jednog zgloba ili njih nekoliko, te tipičnim simptomima kao što su: bol, oteklina i slabija pokretljivost zgloba, koji traju najmanje 6. mjeseci.
Do danas poznajemo osam osnovnih podskupina bolesti, koje se razlikuju prema broju zahvaćenih zglobova i nastupu bolesti.
Češće se javlja u djevojčica nego u dječaka i to najčešće između 1. i 3. godine života. U prosjeku se javlja kod 80 – 90 djece na njih 100.000 u svim rasama i na svim kontinentima.
Što uzorkuje bolest i kako nastaju promijene u zglobovima?
Uzrok bolesti je nepoznat, ali se zna da se može javiti nakon infekcije ( bakterijske ili virusne ), u sklopu bolesti imunološkog sustava, nakon stresa, a može biti i genetski uvjetovana. Također se vjeruje da je JIA posljedica poremećenog odgovora našeg autoimunog sustava, koji u svom pretjeranom odgovoru na neku infekciju napada i vlastite zglobove, te se zbog toga smatra autoimunom bolešću.  Bolest nije nasljedna, ali postoje neki genetski čimbenici koji utječu na njeno pojavljivanje. No, i kada postoji genetska sklonost, potrebno je još puno drugih, vanjskih čimbenika (npr. infekcija, stres…) da se bolest pojavi.
U samom zglobu dolazi do upalne reakcije. Posljedica toga je da membrana koja obavija zglob (sinovijalna membrana) postaje tanja, dok tekućina unatar zgloba (sinovijalna tekućina) se povećava. Navedene promjene dovode do otekline zgloba i mekih tkiva oko njega, te do pojave boli na dodir i pri pokretu zgloba, a koža iznad zgloba je topla. To dovodi do ukočenosti i ograničene pokretljivosti zgloba, pogotovo ujutro (jutarnja ukočenost). Često dijete zbog boli drži nogicu u zgrčenom položaju. S vremenom još dolazi i do oštećenja zglobne hrskavice i do osteoporoze okolnih kostiju.
Za razliku od reumatoidnog artritisa kod odraslih, JIA prvenstveno zahvaća velike zglobove kao što su: koljena, zapešća i gležnjeve, ali također i ostale zglobove. Djeca puno bolje podnose bolest, imaju više samopouzdanja i želje za postizanjem rezultata nego odrasli.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika