Libido, erekcija, orgazam, ejakulacija ….

Mjesec studeni (Movember – mjesec muškog zdravlja) je baš dobra prilika da razjasnimo ili tek ponovimo neke osnovne definicije iz seksualnog života.

Mjesec studeni (Movember – mjesec muškog zdravlja) je baš dobra prilika da razjasnimo ili tek ponovimo neke osnovne definicije iz seksualnog života. To je tema za koju su svi uvjereni da je dobro poznaju i njome pouzdano vladaju teorijski i praktično. To se jednostavno podrazumijeva i predstavlja aksiom – nešto u što se ne sumnja! Pa ako i nije baš sasvim tako, nitko ne želi o tome raspravljati i postavljati puno pitanja, a osobito ne sami muškarci, jer bi tako doveli u sumnju vlastito seksualno znanje i vještinu. Razotkrivanje neznanja na tom polju svakako bi muškarca diskvalificiralo u svakom pogledu. Da su, ipak, čak i osnovne definicije mnogima nejasne sasvim je jasno iz postavljenih pitanja i razgovora s muškarcima svake životne dobi, a osobito mlađima. Žene su otvorenije, sistematičnije i više analitične od muškaraca i o temama seksualnosti mnogo više pričaju međusobno. Stoga vjerujem da dosta bolje poznaju ovu temu ili barem jasnije vladaju osnovnim definicijama. No, kako god bilo, cilj je ovog teksta jasno i jednostavno definirati osnovne pojmove seksualnosti.

LIBIDO – označava seksualnu želju, potrebu i interes za seksom i spolnošću uopće. Naravno, libido postoji u oba spola. Njegov intenzitet izrazito varira od čovjeka do čovjeka ali i u istog čovjeka u raznim životnim razdobljima. Načelno, u adolescenata i mladih osoba (prirodno – u reproduktivno vrijeme) iznimno je naglašen, u srednjim godinama se nešto smanjuje dok u starijoj, zrelijoj dobi seksualna želja i potreba u pravilu više nisu pri vrhu ljestvice čovjekovih prioriteta. Libido treba shvatiti kao psihičku (mentalnu), a ne kao fizičku (tjelesnu) kategoriju. Nikako ne valja pojam libida miješati sa spolnom moći! Prije bih rekao da je naglašeni libido preduvjet za spolnu moć. Ukoliko nemate seksualne želje (libida) ni osobita spolna moć vam neće trebati. Obrnuto je pak moguće. Očuvan libido uz postojanje erekcijske disfunkcije što većina muškaraca smatra ravno prokletstvu!

EREKCIJA – je tjelesna manifestacija spolne želje i seksualnog uz uzbuđenja u muškarca. Odnosi se na povećanje i ukrućenje penisa različitog intenziteta. U žena erekcije u striktnom smislu te riječi nema nego se, u istim uvjetima seksualnog uzbuđenja, dešava obilnija vaginalna sekrecija zatim čitavo vanjsko spolovilo blago natekne, kao i klitoris (dražica), pod utjecajem pojačanog dotoka krvi u spolne organe. I u muškaraca i u žena to su pripremne promjene spolnih organa kojima se omogućuje sam spolni odnos (koitus) odnosno penetracija. Postizanje, duljina trajanja erekcije i sam intenzitet ukrućenja penisa izrazito mogu varirati i u normalnih muškaraca pa se erekcijskom disfunkcijom (ED) smatraju stanja u kojima se stalno ponavlja neki poremećaj koji onemogućuje normalan spolni život.

ORGAZAM – je završno vrijeme spolnog odnosa, a označava sveukupnost (tjelesnu i psihičku) osjećaja zadovoljstva postignutog podraživanjem spolnih organa tijekom seksualne aktivnost. Bitno je ispravno shvatiti kako pojam orgazam objedinjava istodobno i mentalni i tjelesni osjećaj sreće, zadovoljstva i užitka općenito. U zdravih muškaraca orgazam se fizički manifestira vrlo nedvosmisleno – ejakulacijom, dok je u žena to kompleksnija manifestacija postignutog seksualnog „vrhunca“. I dok muškarac ne može odglumiti ejakulaciju, žena može vrlo uspješno (ovisno o talentu) hiniti seksualni vrhunac. Upravo stoga će orgazam žene uvijek ostati njezina tajna i privilegija iako, striktno evolucijski gledano, čisti luksuz.

EJAKULACIJA – sam trenutak orgazma muškarca u kojem sjemena tekućina (sperma) izlazi iz penisa. Radi se o 2-6 ml sjemene tekućine koju čine sekret prostate i spermiji iz testisa, a izlazi iz penisa jačim ili slabijim mlazom. Intenzitet tog mlaza donekle je vezan uz intenzitet samog uzbuđenja i orgazma, a količina ejakulata ovisi i o vremenu koje je proteklo od posljednje ejakulacije.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika