Liječenje osteoporoze – 4.dio

Liječenje osteoporoze je kompleksno i da zahtijeva dobru suradnju liječnika i bolesnika, pri čemu je posebno važna edukacija o adekvatnom stilu života.

Nefarmakološko liječenje – nastavak

TJELESNA AKTIVNOST

Neizostavni dio liječenja osteoporoze je redovita tjelesna aktivnost. Pogrešno je mišljenje ukoliko imate osteoporozu da vježbanjem možete samo uzrokovati prijelom kosti. Redovni treninzi snage i jačanja mišića smanjuju rizik od pada i prijeloma poboljšavajući agilnost, snagu, držanje tijela i ravnotežu te smanjuju bolove. Kombinacija vježbi snage s vježbama bez opterećenja (kao što su hodanje, jogging, trčanje, penjanje po stubama, preskakanje konopa, skijanje..) i vježbama ravnoteže i balansa (na primjer tai chi) se pokazala dobra pri osteoporozi.

Trening snage uključuje:

  • korištenje utega,
  • elastičnih traka; 
  • ili vlastite tjelesne težine kako bi se ojačale sve glavne mišićne skupine, posebno mišići važni za držanje tijela u uspravnom položaju jer je dokazano da je mineralna gustoća kostiju kralježnice izravno povezana sa snagom ekstenzora kralježnice.

Opterećenje koje koristite pri vježbanju mora biti prilagođeno vašim sposobnostima. Trener ili fizioterapeut vam može pomoći u kreiranju plana treninga kako bi iskoristili maksimum iz vježbanja, a mogućnost ozljede smanjili na minimum.

Vježbe bez opterećenja kao što su hodanje ili trčanje su korisne jer smanjuju gubitak mineralne gustoće kostiju nogu i donjeg dijela kralježnice. Korisne su i vježbe istezanja. Najbolje ih je izvoditi nakon što se mišići zagriju, na primjer nakon vježbi snage ili nakon 10 minutnog zagrijavanja. Vježbe istezanja rade se polagano i nježno uz pravilno disanje. Izbjegavajte istezanja kod kojih se pregibate u struku. Plivanje, vožnja biciklom i vježbanje na spravama kao što je orbitrek ili sobni bicikl su dobar kardiovaskularni trening, ali nisu tako korisni za poboljšanje zdravlja kostiju.

Koje vježbe izbjegavati?

Ne preporučuju se sportovi u kojima ima skokova i naglih trzaja, u kojima se pregibate ili rotirate u struku.

Vaš liječnik može vam preporučiti vježbe koje bi vam najviše odgovarale. Preporučuje se vježbati najmanje 3x tjedno po 30 minuta, a ukoliko vam vrijeme i mogućnosti dopuštaju pokušajte to činiti svakodnevno.

U domaćinstvu je potrebno ukloniti arhitektonske barijere koje mogu uzrokovati padove, izbjegavati skliske podove, postaviti rukohvate i dobru rasvjetu. Korištenje stolice za tuš kabinu, klupe za kadu i  drugih pomagala za kupanje također može biti korisno.

Zaključak

U zaključku valja istaknuti da je liječenje osteoporoze kompleksno i da zahtijeva dobru suradnju liječnika i bolesnika, pri čemu je posebno važna edukacija o adekvatnom stilu života.
U edukaciju ubrajamo informacije o prevencije osteoporoze kao prestanak pušenja, dovoljan unos kalcija i D vitamina, smanjiti unos alkohola, redovita tjelesna aktivnost i općenita briga o zdravlju. Ukoliko se krene s uzimanjem lijekova za osteoporozu važno ih je redovito uzimati, te imati redovite kontrole kod liječnika u smislu praćenja djelovanje lijeka ili mogućih nuspojava, kao i eventualna promjena lijeka ukoliko stanje bolesnika to zahtjeva.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika