Mišićni sindromi povezani sa statinima – 1. dio

Statini su lijekovi koji se koriste za snižavanje koncentracije kolesterola u krvi u svrhu primarne i sekundarne prevencije bolesti srca i krvnih žila. Statini se smatraj  sigurnim, dobro podnošljivim i najučinkovitijim lijekovima za liječenje hiperkolesterolemije, jednog od glavnih čimbenika rizika za aterosklerozu. Uzimanje ovih lijekova može dovesti do mišićnih sindroma kao mialgija, miopatija, miozitis i ozljede mišića.

Mialgija – predstavlja nelagodu i bolove u mišićima, osjetljivost koja se pojavljuje s ili ubrzo nakon vježbanja, s normalnom razinom kreatin kinaze (CK) u krvi. Simptomi mialgije su slični bolovima u mišićima kod gripe.

Miopatija – Slabost mišića, može ići s ili bez povišenja razine CK.

Miozitis – Upala mišića koja ide s povišenjem CK. Kreatin kinaza je enzim ključan u energetskom opskrbljivanju mišića, srca i živčanih stanica, a povišen je u krvi kod oštećenja mišića.

CK može biti blago povišen 3-10 puta od normalnih vrijednosti, umjereno povišen 10 do 50 puta ili jako povišen više od 50 puta od referentnih vrijednosti.

Oštećenje mišića (rabdomioliza) – oštećenje, i propadanje mišićnog tkiva s povišenom koncentracijom mišićnih proteina u krvi koji uzrokuju akutno zatajenje bubrega.

Rabdomioliza je najteža nuspojava statina, ali i najrjeđa.

Prevencija miopatije povezane sa statinom uključuje korištenje najniže doze statina potrebne za postizanje terapijskih ciljeva i izbjegavanje istodobnog korištenja lijekovima za koje se zna da povećavaju rizik od miopatije. Trenutno, jedini učinkovit tretman miopatije povezane sa statinima je prekid uporabe statina u bolesnika pogođenih bolovima u mišićima i povišenom vrijednosti CK.

Američko udruženje kardiologa ne preporuča mjerenje CK kod opće populacije bolesnika koji kreću s terapijom statinima, no kod rizičnih skupina se svakako preporuča.

Prilikom terapije statinima se mora kontrolirati CK ukoliko bolesnik ima bol ili slabost u mišićima.

Učestalost bolesti

U jednoj velikoj studiji na bolesnicima iz Velike Britanije, učestalost miopatije (definirano u ovoj studiji kao slabost mišića i povišena koncentracija kreatin kinaze) u bolesnika koji uzimaju statine je bio 1,2 na 10 000 osoba. Dok je prosječna učestalost hospitalizacije zbog rabdomiolize bila 0,44 na 10 000 bolesnika.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika