Nagnječenje i uganuće – 2. dio

Zajedno s hlađenjem se primjenjuje i kompresija ili pritisak na mjesto ozljede sa svrhom zaustavljanja krvarenja, ali i da se hematom ne proširi na veći površinu, te da se ubrza njegovo povlačenje.

Liječenje

Pri liječenju nagnječenja najvažnije je ublažiti i ukoliko je moguće spriječiti pojavu podljeva i otekline. U tu svrhu koristimo se hlađenjem (led) ozlijeđenog dijela tijela. Led ublažava simptome, jer sužava krvne žile čime se smanjuje oteknuće i ograničava upala, te se smanjuje bol i ukočenje mišića. Najbolje je koristiti komad leda sa širokom plohom. Led se drži u vrećici koja se omota ručnikom. Ručnik se stavi na ozlijeđeno mjesto te se može lagano stegnuti elastičnim zavojem, da drži ručnik s vrećicom na mjestu i vrši kompresiju. Ručnik treba držati najviše 7 minuta i tada ga skinuti na 10 minuta. Ove cikluse od 7 minuta hlađenja i pauze od 10 minuta treba izmjenjivati do 90 minuta i nakon toga napraviti pauzu od nekoliko sati i onda opet ponoviti isto i do nekoliko puta na dan.

Zajedno s hlađenjem se primjenjuje i kompresija ili pritisak na mjesto ozljede sa svrhom zaustavljanja krvarenja, ali i da se hematom ne proširi na veći površinu, te da se ubrza njegovo povlačenje. Kompresija se izvodi elastičnim ili kompresivnim zavojem. Nakon kompresije i početnog hlađenja ozlijeđeno se područje se elevira ili stavlja u povišen položaj da se spriječi oticanje udova, što je jako bitno pri povlačenju hematoma. Pri liječenju ovih ozljeda, jako nam je važna i pošteda ozlijeđenog dijela. Ona podrazumijeva mirovanje koje dovodi do smanjenja upale, pomaže učinke hlađenja i kompresije i pridonosi kvaliteti zacjeljivanja ozljede. Ukoliko je veća ozljeda u svrhu poštede može se upotrijebiti imobilizacija, odnosno postavljanje ozljeđenog dijela u longetu ili gips. Također se koriste i metode fizikalne terapije, koje u ranoj fazi primjene dovodi do brzog ozdravljenja sa minimalnim rizikom nastanka fibroze mišića.

Ove metode potiču duboku cirkulaciju otekline i ubrzava njeno povlačenje, te smanjuje pojavu fibroze mišića.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika