Nagnječenje i uganuće – 3. dio

S obzirom na težinu oštećenja, uganuća se mogu podijeliti u tri skupine: – elongacijska distorzija – prvi stupanj ozljede ligamenta, nastaje djelovanjem slabe sile istezanja što dovodi do istegnuća ili distenzije.

Uganuće
Uvod

Uganuće ili distorzija (distorsio) je istegnuće ligamenata zgloba djelovanjem sile koja prelazi normalnu granicu pokretljivosti zgloba. Traumatska ozljeđivanja ligamenata i zglobova najčešća su u sportskim aktivnostima, jer se upravo oni maksimalno istežu i naprežu do same granice izdržljivosti tkiva pri takvim aktivnostima. Jedan od razloga njihovog ozljeđivanje je i dugotrajna izloženost stresovima tipa uvrtanja i istezanja, što može izazvati zamor i preopterećenje tkiva koje slabi. Uganućima su posebno izloženi koljeno i skočni zglob.

Vrste uganuća

S obzirom na težinu oštećenja, uganuća se mogu podijeliti u tri skupine: – elongacijska distorzija – prvi stupanj ozljede ligamenta, nastaje djelovanjem slabe sile istezanja što dovodi do istegnuća ili distenzije. Niti ligamenta prilikom razvlačenja gube svoju snagu i čvrstoću. Neka vlakna mogu biti i prekinuta, uz laku ozljedu krvnih žila (pojava hematoma u području zgloba). No, u ovom stupnju anatomski integritet (cjelovitost) ligamenta je očuvan. – laceracijska distorzija – drugi stupanj ozljede ligamenata, gdje sila istezanja izaziva prekid većeg broja vlakana i krvnih žila. Anatomski integritet se djelomično narušava, no preostala cjelovita vlakna djelomično drže integritet i ispunjavaju svoju funkciju. Karakteristična je nestabilnost zgloba, jer je ozlijeđeni ligament djelomice izgubio svoju čvrstoću. Ako je ozlijeđena i zglobna čahura, ozljeda se manifestira i jakom oteklinom zgloba ili pojavom većeg hematoma. – rupturacijska distorzija – predstavlja treći i najteži stupanj ozljede ligamenta, gdje su sva vlakna ligamenta prekinuta, zglobna čahura je popucala te se krv izljeva u zglobnu šupljinu zgloba. Posljedica je gubitak funkcije zgloba.

Simptomi

Težina kliničke slike ovisi o stupnju ozljede ligamenta i o lokalizaciji ozljede. Bolovi se pojavljuju odmah u trenutku traume, umjereni su pri ozljedama prvog stupnja, a jaki kod težih ozljeda. Nastaju zbog oštećenja lokalnih živčanih vlakana, a kasnije i zbog otekline. Bolnost se povećava na dodir te pri pomicanju zgloba. Oteklna ili edem oko ligamenta se razvije odmah, te u slučaju lakših ozljeda u okolini samog ligamenta, a u slučaju težih trauma razvija se oko zgloba i deformira ga. Hematom ili podljev se pojavljuje zajedno s oteklinom ili nešto kasnije. Javlja se samo pri težim oštećenjima.
Ograničena pokretljivost u zglobu prilikom manjih ozljeda samo je djelomična i uzrokovana je boli, oteklinom i hematomom, dok je pri težim ozljedama potpuno onemogućena pokretljivost u zglobu.

Liječenje

Liječenje prvog i drugog stupnja se provodi slično kao i kod nagnječenja, što znači primjenu hlađenja, kompresije, elevacije i poštede, dok se treći stupanj ozljede ili ruptura ligamenta tretira operativnim zahvatom.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika