Osteoporoza

Bolest od koje danas boluje 10% svjetske populacije, zbog koje pati svaka treća osoba, pa se može reći da osteoporoza poprima razmjere tihe epidemije i postaje jednim od najvećih problema javnog zdravstva.

Bolest od koje danas boluje 10% svjetske populacije, zbog koje pati svaka treća osoba, pa se može reći da osteoporoza poprima razmjere tihe epidemije i postaje jednim od najvećih problema javnog zdravstva. Ne tako davno osteoporoza je smatrana prirodnim procesom starenja, ali gubitak tjelesne visine i do 10 cm, prijelom kosti kod neznatnog napora kao što je kihanje, svladavanje stuba , ne možemo okarakterizirati kao prirodni proces. Nažalost, 80 % bolesnika vezano je uz žensku populaciju, naročito nakon menopauze.

Žena starija od 50 godina u 50% slučajeva može očekivati prijelom kosti. Rizik od prijeloma kuka jednak je zbroju rizika obolijevanja od karcinoma dojke,maternice i jajnika zajedno. Osteoporoza dolazi neprimjetno, trošenje kosti je bezbolno ,a prijelom često prvi i jedini znak već uznapredovale bolesti pa je bez razloga ne nazivaju „tiha” bolest. Kosti u osteoporozi postaju slabe,krhke,porozne i sklone prijelomu a sve to zbog smanjivanja gustoće koštane mase. Bolest se može spriječiti i liječiti ,a ključ svega je izgradnja čvrstog kostura u mladosti i prevencija slabljena kostiju u starosti. Povećan rizik od razvijanja osteoporoze vezano je uz spol (češće ženski), životnu dob ,loše životne navike (prehrana siromašna kalcijem,nedovoljna tjelesna aktivnost,pušenje, alkohol, kava, nedostatan boravak u prirodi), neke kronične bolesti (dijabetes,anoreksija,hiperparatireoidizam,hipertireoza, upalna bolest crijeva,RA i dr) te primjenu nekih lijekova ( kortikosteroida,hormona štitnjače,antiepileptika,sedativa, anksiolitika,diuretika, heparina). Osteoporoza se dijeli na primarnu- (postmenopauzalna i staračka) i sekundarnu (uz bolest ili uporabu lijekova), Primarnu vezanu uz menopauzu nazivamo i Tip I, a uz dob Tip II. U prevenciju osteoporoze spada mjerenje gustoće kosti denzimometrima, a izraz Tscore danas nije poznat samo liječnicima već i mnogim drugima obzirom na mnogobrojne napise u raznim časopisima. Testiranje se savjetuje osobama starijim od 40 godina, posebno ženama nakon menopauze,osobama koje su već imale prijelom kostiju te osobama koje nemaju prijelom ,ali imaju povećane faktore rizika. Normalna koštana gustoća : T = +1 do -1 , Osteopenija : T = -1 do – 2.5 , te osteoporoza : T = manje os – 2.5

Osobama koje dolaze s nalazom T-scora zadovoljavajuće vrijednosti preporučamo kontrolnu pretragu za 5 god, s osteopenijom nakon godine dana ,a osteoporozom uz redovitu medikaciju kroz šest mjeseci.  Cilj liječenja osteoporoze je prevencija prijeloma,održavanje postojeće i povećanje koštane mase,očuvanje i poboljšanje funkcijske sposobnosti. Lijekovi za liječenje osteoporoze svrstani su u tri kategorije; lijekovi koji zaustavljaju razgradnju kosti,lijekovi koji potiču izgradnju kosti, te lijekovi koji čine oboje.

Najbrojnija i najdulje upotrebljavana skupina lijekova koji zaustavljaju razgradnju kosti su BISFOSFONATI, vežu se za mineralnu tvar u kosti i tako sprječavaju razgradnju . Njihova najveća prednost je što djeluju samo na kost (i nemaju nikakvih drugih metaboličkih učinaka ),primjena natašte, s puno vode, bez istodobnog uzimanja hrane i drugih napitaka koji mogu spriječiti njihovu resorpciju. U liječenju se još koriste selektivni modulatori estrogenskih receptora,hormonska nadomjesna terapija, kalcitonin. Za poticanje izgradnje kosti daju se paratireoidni hormon, a stroncijev renelat koji je član najmlađe generacije lijekova ima dvojako djelovanje,istodobno potiče rast kosti i zaustavlja njenu razgradnju. Prevencija se danas smatra izuzetno važnom, to je bitno za naše bolesnike. Uputiti ih u pravilnu prehranu, objasniti važnost tjelesnih aktivnosti,educirati ih za pravilno izvođenje vježbi. Sva ova znanja potrebno je primijeniti kako bi se povećala kvaliteta života naših bolesnika , smanjila bol, prevenirali prijelomi i tako ublažila problematika koja dovodi do smanjena radnih aktivnosti, velikih izostanaka s posla , radne nesposobnosti a time i velikih novčanih gubitaka.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika