Palindromski reumatizam – 4. dio

Kada se potvrdi dijagnoza palindromnog reumatizma, vjerojatno će se liječenje bolesti nastaviti putem liječnika reumatologa i liječnika obiteljske medicine.

Liječenje

Kada se potvrdi dijagnoza palindromnog reumatizma, vjerojatno će se liječenje bolesti nastaviti putem liječnika reumatologa i liječnika obiteljske medicine. Cilj liječenja je pratiti stanje bolesnika, smanjiti simptome i spriječiti komplikacije bolesti. Glavni oblik liječenja palindromskog reumatizma su lijekovi za liječenje boli, lijekovi za smanjenje upale i lijekovi za liječenje samog stanja. Bolesnici reagiraju na terapiju na različite načine, pa je važno pronaći najbolji tretman za svakog bolesnika.

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID)

Nesteroidni protuupalni lijekovi blokiraju upalu i koriste se za smanjenje boli, ukočenosti i upale tijekom napada. Simptomi se mogu smanjiti prilikom korištenja ovih lijekova, ali učinci nisu dugotrajni, pa će ih se možda morati uzimati redovito. Ukoliko su djelotvorni, morat će se uzimati čim napad počne i nastaviti dok se ne završi. Dostupno je nekoliko vrsta NSAID-a, pa je važno naći preparat koji najbolje odgovara bolesniku. Primjeri NSAID uključuju ibuprofen, ketoprofen, diklofenak i slično. NSAIL mogu ponekad imati nuspojave, kao želučane smetnje, te povišenje krvnog tlaka, kao i oštećenje bubrega. Korisno je naglasiti da se povećanjem doze iznad maksimalne ne postiže veći učinak, ali se značajno povećava rizik od nuspojava. Zato će liječnik propisati najnižu dozu odgovara bolesniku za najkraće moguće vrijeme. Također se često uz NSAID propisuje i druga vrste lijeka koji se zove inhibitor protonske pumpe, što može smanjiti rizik od želučanih problema, kao omeprazol, pantoprazol ili esomeprazol.

 

Kortikosteroidi

Injekcije kortikosteroida u zglob mogu ublažiti bol u zglobu, te smanjiti upalu u mekim strukturama oko zgloba kao tetive i ligamenti. Tijekom ovog postupka, liječnik pažljivo „očisti“ područje oko zgloba, a zatim iglom ulazi u prostor unutar zgloba i ubrizgava lijek. Ukoliko postoji otok zgloba, prvo se mora izvući višak tekućine u zglobu i tek tada se može ubrizgati lijek u zglob. Uklonjena tekućina može poslužiti za dodatnu analizu da bi se utvrdilo stanje bolesti. Učinak na smanjenje bola i upale traje u prosjeku od 4 do 6 tjedana. Službene preporuke za korištenje kortikosteroida kod su do 3 injekcije godišnje, budući da i dugotrajno korištenje ovih injekcija može uzrokovati dodatna oštećenja u zglobu.

Antireumatski lijekovi koji modificiraju bolesti (DMARDs)

Antireumatski lijekovi koji mijenjaju bolest pomažu u rješavanju uzroka upale zglobova. Upotrebljavaju se u palindromskom reumatizmu kako bi se smanjili simptomi bolesti. Za razliku od drugih lijekova koji se ovdje spominju, DMARD-ovi utječu na sami tijek bolesti, a ne samo na smanjenje bol i ukočenost. DMARD lijekovi se mogu koristiti za sprečavanje napada ili smanjenje učestalosti napada bolesti u bolesnika s težim oblikom ove bolesti. Ovi lijekovi trebaju nekoliko tjedna da pokažu učinak, pa ih je stoga važno uzimati redovito. DMARD-ovi koji se koristi za sprečavanje napada palindromnog reumatizma su hidroksiklorokin, sulfasalazin ili metotreksat. Kada se koriste DMARD lijekovi, potrebno je redovito pratiti krv kako bi se provjerile moguće nuspojave, uključujući probleme s jetrom, bubrezima ili krvnom slikom.

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija se koristi za održavanje ukupne funkcionalne sposobnost bolesnika, pokretljivost zglobova te jačanje mišića. Najčešće se primjenjuje: medicinska gimnastika (održavanje fizičke kondicije) , lokalna terapija hladnoćom (smanjivanje upale) i toplinom (opuštanje mišića).

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika