Bolno stopalo – 10. dio

Diferencijalna dijagnoza

Isključiti potpunu ili djelomičnu rupturu Ahilove tetive. Kao pomoć tu je, između ostalog, Thompsonov test koji se provodi s pacijentom koji leži na trbuhu. U slučaju pozitivnog testa, nije primijećeno nikakvo ili malo kretanja u gležnju; tada je pukla Ahilova tetiva.

U slučaju atipične prezentacije i nejasne dijagnoze, treba razmotriti trombozu potkoljenice, puknuće mišića gastrocnemiusa (velikog mišića na potkoljenici), frakturu petne kosti ili drugu entezopatiju.

Liječenje

Prvi korak u liječenju ovog stanja se sastoji od fizioterapije s naglaskom na ekscentrične i koncentrične vježbe, uključujući vježbe s opterećenjem. Osnovno za razdoblje rehabilitacije kod tendinopatije je ograničavanje opterećenja kojem je tetiva izložena. To znači da se razina aktivnosti smanjuje tamo gdje opterećenje postane previsoko u odnosu na tetivu. Da bi se pronašla dobra razina opterećenja tetive, može se koristiti model upravljanja boli. To znači da bol tijekom aktivnosti ne smije prelaziti 5 na skali od 10, gdje 0 znači da nema boli, a 10 najgorih mogućih bolova. Treba smanjiti aktivnost koja doprinosi povećanju boli koja traje više od 12 sati. Također je vrlo važno dopustiti tetivi da se odmara između opterećenja. Preporučuje se odmor od 48 sati između treninga.

Koncentrični trening odnosi se na skraćivanje mišića, dok ekscentrični trening uključuje produljenje mišića, a oboje su povezane s mišićnom kontrakcijom uz otpor (težinu). Ekscentrični trening znači da je tetiva opterećena tijekom faze pokreta kada je ispružena. Pokazalo se da ekscentrični trening doprinosi restrukturiranju tetive i vraćanju u normalnu strukturu tetiva. Međutim, važno je da se opterećenje tetiva prilagodi pojedincu, a zatim uglavnom na temelju boli.

Da bi se smanjila bol tijekom tjelesne aktivnosti, može se koristiti terapija laserom ili terapija udarnim valom, ali razina dokaza za ove metode liječenja je niska. Također je važno djelovati na čimbenike rizika.

Korištenje lijekova u tendinopatiji može na kratko ublažiti bol. NSAIL, nesteroidni protuupalni lijekovi, mogu ublažiti upalu. U tendinopatiji je prisutna blaža upala, pa je učinak NSAID-a ograničen. Liječenje NSAID-ima može dovesti do olakšanja do 5-7 dana i uglavnom se koristi u reaktivnoj fazi. Nema dokaza o dugotrajnom liječenju NSAIL-ima kod tendinopatije.

Međutim, liječenje steroidima injekcijom predstavlja rizik u liječenju dugotrajne tendinopatije (vidi injekcijsku terapiju). Treba izbjegavati injekciju steroida jer je rizik od slabosti i puknuća tetive velik. U nedostatku učinka nakon 6 mjeseci konzervativnog liječenja, preporučuje se upućivanje specijalistu ortopedu. Opisano je nekoliko kirurških metoda, uključujući minimalno invazivne, endoskopske i otvorene operacije.

Prognoza

Ekscentrični trening uglavnom utječe na bol kao metoda neoperativnog liječenja, čak do 50% bolesnika bude bolje nakon ovog tipa vježbanja. Oko 85 posto prijavljuje dobre rezultate nakon operacije. Važno je naglasiti da se ipak većina svih bolesnika s Ahilovom tendinopatijom ne liječi operacijom.

Bolovanje u pravilu treba procijeniti prema opterećenju pacijenta, morbiditetu i postoji li bol. Kod Ahilove tendinopatije kod osoba koje puno stoje na radnom mjestu ili hodaju preporučuju se bolovanja od 3-4 tjedna.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika