Bolno stopalo – 6 dio

Diferencijalna dijagnoza

Treba napraviti krve pretrage koji uključuju urat, SE, CRP i krvnu sliku kako bi se isključili giht ili druge upalne bolest kao što su reumatoidni artritis kao uzrok ukočenosti palca stopala. Treba isključiti i druge strukturne promjene zgloba poput halluxa valgusa.

Liječenje

Liječenje hallux rigidusa prvenstveno je konzervativno (neoperativno) i to u svrhu ublažavanja boli. Aktivnost i prilagodba obuće uglavnom imaju za cilj izbjeći maksimalno savijanje palca prema gore. Što se tiče same obuće, bolesniku treba preporučiti prostrane cipele, cipele s potplatom ili posebne uloške. U slučaju pojačane boli i upale u palcu, preporučuju se NSAID lijekovi, poput ibuprofena i ketoprofena, te lokalna injekcija kortikosteroida. Međutim, treba dodati da razina uspjeha liječenja ovim metodama nije najviša. U slučaju nedovoljnog učinka neoperativnog liječenja, uputnica se šalje specijalistu ortopedije. Kirurško djelovanje podijeljeno je na operaciju “poštede zglobova” i “žrtvovanje zglobova”. U prvoj metodi se ukloni koštani izdanak ili osteofit dok se kod druge metode koristi ukočenje zgloba. Druga metoda se koristi kod jako izraženog osteoartritisa palca stopala.

Nakon operacije se može hodati na operiranom stopalu od prvog dana, ali oslanjajući se na petu i koristeći štake. Prvih 10-ak dana nakon operacije treba sjediti s visoko podignutom nogom radi smanjenja otoka potkoljenice i stopala. Hladni oblozi se koriste za smanjenje otoka.  

Apsolutno se ne smije stajati na prstima na operiranom stopalu ili ga stiskati u uske cipele dok ne prođu 3 mjeseca.

 Zavoj nakon operacije treba nositi 2-3 dana, nakon toga se može prijeći na manji zavoj, a šavovi se uklanjaju nakon 14 dana. Prilikom tuširanja treba prekriti zavoj plastičnom vrećicom, a ako se zavoj smoči, mora se zamijeniti, budući da operativni prostor treba biti suh.

Za bol nakon operacije se koriste NSAIL lijekovi koji se uzimaju s hranom 7 dana, kao Ibuprofen. Ovi lijekovi smanjuju bol i otekline u zglobu. Kao komplikacije može biti produženo trajanje bola i teže cijeljenje rane.

Prognoza

Otprilike 50 posto bolesnika koji se liječe kozervativno, tj s lijekovima i ulošcima, na kraju ipak dođe do operacije. Bolesnici s manje izraženim hallux rigidusom općenito imaju bolji učinak otklanjanja osteofita od onih s izraženom bolešću. Sveukupno, oko 90 posto onih koji su podvrgnuti operaciji hallux rigidusa imaju subjektivno poboljšanje simptoma.

Bolovanje se daje nakon operacije do 6 tjedana.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika