Bolno stopalo – 8. dio

Diferencijalna dijagnoza

U slučaju traume treba razmotriti kontuziju stopala, prijelom u stopalu ili puknuće plantarne fascije. Kod osteoartritisa u drugim zglobovima u tijelu ili kod znakova upalnih reumatskih bolesti treba isključiti degenerativnu bolest zglobova (osteoartritis) ili upalne reumatske bolesti kao reumatoidni ili psorijatični artritis. U slučaju trnaca, smanjenog osjeta u stopalu ili prisutnosti neuropatske boli treba misliti na oštećenje ili pritisak stražnjeg tibijalnog živca i neuropatiju (bol u živcima) metaboličkog uzroka, kao kod šećerne bolesti.

Liječenje

Tretman uključuje uloške za cipele, posebnu obuću s potplatom, ortozu i NSAIL preparate, kao ibuprofen i ketoprofen. Važne su informacije o čimbenicima rizika na koje se može utjecati poput gubitka kilograma i promjeni oblika vježbanja, na primjer iz trčanja u biciklizam ili plivanje, ili trčanje asfaltom zamjenjuje se trčanjem po travi. Važno je izbjegavati trčanje na vrhovima prstiju, te istezati stopalo nakon trčanja. U slučaju nedovoljnog učinka, preporučuje se fizioterapija s uputama o istezanju, korištenju kineziotapea i modificiranju stila hodanja i trčanja.

Injekcija steroida može biti učinkovita, ali postoji rizik od komplikacija poput hipotrofije masnog tkiva tabana i puknuća plantarne fascije. Terapija udarnim valom se može pokušati, no u studijama nije pokazala dovoljno veliku  učinkovitost. Ne preporučuje se kirurško liječenje.

Prognoza

Često je potrebno dugo razdoblje rehabilitacije, ali s dobrom prognozom za olakšanje simptoma pomoću orotza (umetaka) i smanjenje opterećenja. Farmakološko liječenje obično je manje učinkovito.

Plantarni fasciitis je stanje koje obično zacjeljuje spontano. Međutim, vrijeme cijeljenja može biti dugo, često i preko godine dana. Međutim, plantarni fasciitis ne dovodi, ili vrlo rijetko, do kroničnih problema ili uzrokuje druge ozljede stopala unatoč tome što simptomi dugo traju.

Razdoblje liječenja može biti do 6 mjeseci ili duže, a 80 posto je nakon tog vremena bez bola. Međutim, prognoza je nešto lošija za žene i one s fascitisom na oba stopala.

Bolovanje se može dati osobama s fizički zahtjevnim poslom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika