Prijelom skafoidne kosti – 4. dio

Ako je skafoid slomljen u sredini kosti (struk) ili bliže podlaktici (proksimalni dio), prognoza je puno lošija.

Liječenje.

Liječenje koje će liječnik preporučiti ovisit će o brojnim čimbenicima, uključujući:

• Mjesto prijeloma,

• Na koliko djelova je kost pukla, jesu li fragmeni na mjestu ili s pomakom

• Kada se ozljeda dogodila

Prijelomi u blizini palca.

Prijelomi skefoida koji su bliži palcu (distalni dio) obično zacjeljuju u nekoliko tjedana uz pravilnu zaštitu i ograničenu aktivnost. Ovaj dio kosti ima dobru opskrbu krvlju, koja je nužna za cijeljenje. Dakle, distalni prijelomi imaju pouzdanije i kraće vrijeme ozdravljenja.

Vrijeme liječenja varira od bolesnika do bolesnika, te se ono prati s učestalim RTG snimkama.

Prijelom u blizini podlaktice.

Ako je skafoid slomljen u sredini kosti (struk) ili bliže podlaktici (proksimalni dio), prognoza je puno lošija. Ta područja skafoida nemaju vrlo dobru opskrbu krvlju.

Proksimalni dio skafoideuma prekriven je hrskavicom i stoga ima lošiju opskrbu krvlju od ostalih dijelova. Kod proksimalnih prijeloma skafoida dolazi do dužeg vremena cijeljenja i većeg rizika od pseudartroze.  Zbog toga se proksimalni prijelomi trebaju rendgenski obraditi s CT-om kako bi se vidjela širina dislokacije frakture. Za prijelome s minimalnom dislokacijom (<0,5 mm) može se razmotriti konzervativni tretman, ali s dužim nošenjem gipsa. Za sve ostale prijelome proksimalnih dijelova preporučuje se kirurško liječenje.

Cilj operacije je ponovno poravnati i stabilizirati frakturu, pružajući bolju priliku za zarastanje.

Unutarnja fiksacija. Tijekom ovog postupka koriste se metalni implantati – uključujući vijke i / ili žice – koji drže skafoid na mjestu dok kost ne zacijeli u potpunosti.

Koštani graft. U nekim se slučajevima koštani presadnik može  se upotrijebiti sa ili bez unutarnje fiksacije. Koštani graft je nova kost koja se postavlja oko slomljene kosti. Može potaknuti stvaranje nove kostiji i zacjeljivanje. Graft se može uzimati s kosti podlaktice u istoj ruci ili sa zgloba kuka.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika