Prijelom skafoidne kosti – 6. dio

Bez obzira na to je li lječenje bilo kirurško ili operativno, možda će biti potrebno nositi gips do 6 mjeseci ili dok prijelom ne zacijeli.

Rizici za komplikacije pri liječenju:
– Dijabetes,

– liječenje NSAID lijekovima i kortikosteroidima,

– kao i loše pridržavanje uputa
– pušenje je od velike važnosti za cijeljenje nakon operacije pseudartroze skafoidnog zgloba, međutim, veza između pušenja i zacjeljivanja loma nije tako jasna kod akutnog loma skefoida.
– zakašnjela dijagnoza

Zakašnjela dijagnoza prijeloma može dovesti do produljenog vremena ozdravljenja i povećanog rizika od pseudartroze. Prijelomi dijagnosticirani do 12 tjedana nakon traume također se mogu liječiti konzervativno, ali s dužim vremenom cijepljenja.

 Prognoza.

Bez obzira na to je li lječenje bilo kirurško ili operativno, možda će biti potrebno nositi gips do 6 mjeseci ili dok prijelom ne zacijeli. Za razliku od većine drugih prijeloma, skefoidni prijelomi obično polako zacjeljuju. Tijekom tog vremena, bi trebalo izbjegavati sljedeće aktivnosti:
• podizanje i nošenje više od jedne kilograma težine
• sudjelovanje u kontaktnim sportovima
• penjanje ljestvama
• sudjelovanje u aktivnostima s rizikom pada na ruku, kao što su rolanje ili skakanje
• korištenje teških ili vibracijskih strojeva
• pušenje

Neki bolesnici imaju ukočenost nakon lomova skafoida. To je češće kod bolesnika koji dulje vrijeme nose gips ili zahtijevaju opsežnije operacije.
Važno je održavati puni pokret prstiju tijekom razdoblja oporavka. Fizioterapeut će pokazi program vježbanja koji će pomoći da se vrati što više pokreta i snage u zglobu.
Unatoč fizikalnoj terapiji i velikom naporu bolesnika tijekom terapije, na žalost, pojedini bolesnici možda neće vratiti onaj rasponu pokreta i snage koji su imali prije ozljede.

 Povratak na posao i sportske aktivnosti.

Većina bolesnika se može vratiti na posao već u vrijeme liječenja. Bolesnici s težim ručnim radom se mogu vratiti na posao kad se zaraštanje prijeloma tijekom kliničkog pregleda i na CT-u ocijeni dobrim. Bolesnik bi rebao vratiti  snagu i pokretljivost u rasponu od 60-75 posto od one prije ozljede prije povratka poslu.
Sportovi poput nogometa i atletike se mogu izvoditi nakon imobilizacije od 3-4 tjedna. Sportovi koji zahtijeva upotrebu ruku, poput rukometnih sportova ili tenisa, se mogu izvoditi kada prijelom zacijeli skroz.

Sortovi gdje je ručni zglob izložen velikim opterećenjima, poput gimnastike, se ne smiju izvoditi najranije 8-12 tjedana nakon što se prijelom skroz zacijeli.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika