Reumatoidni artritis – 3. dio

Budući da se ne zna točan uzrok bolesti, ne postoji ni specifično – uzročna terapija. Stoga je cilj liječenja remisija (stanje odsutnosti bolesti ili njenih simptoma) bolesti, što praktično znači simptomatsko ublažavanje tijeka bolesti.

Liječenje

Budući da se ne zna točan uzrok bolesti, ne postoji ni specifično – uzročna terapija. Stoga je cilj liječenja remisija (stanje odsutnosti bolesti ili njenih simptoma) bolesti, što praktično znači simptomatsko ublažavanje tijeka bolesti. Tu se prvenstveno misli na ublažavanje boli, smirivanje upalnog procesa i održavanje funkcionalnosti zglobova. Ovakva vrsta liječenja  je dugotrajna i stoga je važan dobar kontakt i povjerenje na relaciji liječnik – pacijent.

Standardno liječenje RA podrazumijeva istodobnu primjenu različitih skupina lijekova: nesteroidni antireumatici (NSAR) i analgetici, glukokortikoidi, lijekovi koji modificiraju tijek bolesti (engl. disease modifying antirheumatic drug – DMARD) i biološki lijekovi. Svi navedeni lijekovi imaju svoje nuspojave, zato je važan oprez pri dugotrajnom uzimanju.

Nesteroidni antireumatici i analgetici – imaju brz učinak na prestanak boli i smanjenje upale. Kada se želi postići protuupalni učinak daju se u punoj dnevnoj dozi, dok se za bol uzimaju po potrebi. Poznati NSAR-i su: parcetamol (Lupocet), ibuprofen (Neofen) i dr. Dok se za analgeziju mogu koristiti i opioidi kao tramadol.

Glukokortikoidi – su najmoćnije terapijsko sredstvo u reumatologiji sa izvrsnim kratkotrajnim učincima. Primjenjuju se u ranoj fazi bolesti samostalno, a u kasnijim fazama bolesti u intervalu zajedno sa DMARD lijekovima. Daju se u najmanjoj djelotvornoj dozi, i to uglavnom prednisolon.

Lijekovi koji modificiraju tijek bolesti (DMARD) – u oko 70% bolesnika mogu postići zadovoljavajuću kontrolu bolesti. Ugavnom djeluju kao imunosupresivi (blokiraju imunološki sustav, da ne napada vlastiti organizam), te smanjuju upalu u zglobu. Najčešće se koristi metotreksat, sulfasalazin, antimalarici, leflunomid, ciklosporin i azatioprin.

Biološkom terapijom – započinje nova era liječenja RA. Ovi lijekovi djeluju specifično na nivou upalnih faktora i na samoj staničnoj površini. Poznati su slijedeći lijekovi iz navedene skupine: infliksimab, adalimumab, etanercept i rituksimab.

Fizikalna terapija je značajna stavka u liječenju RA, te je treba što ranije započeti. Rani početak terapije pomaže u duljem očuvanju funkcije zglobova i samostalnosti pacijenta. Izrazito je važna i edukacija pacijenta, budući da se takvi pacijenti lakše suočavaju sa bolešću, te rijeđe pate od depresije.

Zadnja opcija u liječenju RA je kirurgija. Operativnim metodama se saniraju nastale degenerativne promjena na zglobovima i tetivama.

Prognoza bolesti

RA je progresivna bolest, iako ima periode remisije, tj. poboljšanja. Često se izmjenjuju faze pogoršanja i poboljšanja bolesti. Smatra se da je prognoza bolesti nepovoljna. Time se ne misli na smrtni ihod bolesti, već na gubitak vlastitih sposobnosti za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Oko 50% bolesnika, unatoč ispravnom liječenju, u roku od 10 godina postanu radno nesposobni.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika