Spinalni tumori – 1. dio

Uvod.

Spinalni tumori ili tumori kralježnične moždine i kralježnice predstavljaju tumorsko tkivo unutar ili oko kralježnične moždine.

Tumori kralježnice klasificirani su prema:

  • prirodi; benigni (dobroćudni) ili maligni (zloćudni).
  • podrijetlu; primarni tumori nastaju u ili oko kralježnične moždine i kralježnice, a sekundarni ili metastatski tumori kralježnice rezultat su karcinoma koji se proširio s drugog mjesta u tijelu na kralježnicu.
  • lokalizaciji; ovisno o području kralježnice u kojem se pojavljuju. Kao npr. cervikalna (vratna) kralježnica, torakalna (prsna), lumbalna (slabinska) ili sakralna kralježnica. Osim toga, tumori kralježnice također se klasificiraju prema njihovom položaju u kralježnici – prednji i stražnji.

Tumori leđne moždine, koji se naziva i intraduralni tumori, su tumori kralježnice koji počinje unutar leđne moždine ili tvrde ovojnice leđne moždine (dura).

Intraduralni tumori se dijele na:

  •  intramedularne tumore počinju u stanicama unutar same leđne moždine, poput glioma, astrocitoma ili ependimoma, te
  • ekstramedularni tumori rastu ili u membrani koja okružuje leđnu moždinu ili u korijenima živaca koji izlaze iz leđne moždine, poput meningeoma i schwanoma.

Tumor koji zahvaća kosti kralježnice (kralješke) naziva se i vertebralni tumor.

Primarni tumori kralježnice spadaju u zasebnu kategoriju jer njihova pravodobna dijagnoza i hitno liječenje imaju ogroman utjecaj na cjelokupnu prognozu liječenja.

Puno više su učestaliji metastatski tumori kralježnice. Otprilike 40-80% bolesnika koji umru od karcinoma imaju metastaze u kostima u trenutku smrti. Metastatske lezije se mogu proširiti na kralježnicu putem krvi ili limfom.

Ponekad se karcinom može manifestirati bolovima u leđima koji se ne mogu razlikovati od bolova u leđima koji proizlaze iz drugih razloga.

Otprilike 97% tumora pronađenih u kralježnici su metastatskog podrijetla. Osim boli u leđima ovi tumori mogu dati simptome od ozlijede živačanih korjenova ili kralježnične moždine kao npr. izmjena osjeta, mišićna slabost, spasticitet i drugi neurološki poremećaji.

Karcinom dojke, prostate i pluća spadaju među najčešće karcinome koji metastaziraju u kralježnicu.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Fizikalna medicina i rehabilitacija

ACNES – 4. dio

Liječenje ACNES-a – nastavak. Lijekovi kao što su paracetomol i nesteroidni protuupalni lijekovi (ibuprofen, naproxen) koji se koriste kod akutnog bola i većine drugih bolnih stanja ovdje nisu pokazali veliku učinkovitost. Lijekovi kao antikonvulzivi, antidepresivi (duloksetin) koje koristimo kod neuropatske boli, kao i lokalna terapija koju koristimo kod neuropatkse boli kao lidokain flaster i kapsaicin […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Molim Vas tumačenje UZV-a koljena

Fizikalna medicina i rehabilitacija

ACNES – 3. dio

Liječenje ACNES-a. ACNES (Sindrom uklještenja prednjeg kožnog živca) se može dijagnosticirati primjenom lokalne injekcije anestetika u kanal u ravnom trbušnom mišiću gdje prolazi zahvaćeni kožni živac. Injekcija lokalnog anestetika blokira osjet u živcu, ali se pretpostavlja i da smanjuje pritisak u kanalu koji uzrokuje uklještenje živca. Studije su potvrdile pozitivan učinak lokalne injekcije anestetika kod […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

ACNES – 2. dio

Simptomi koji se javljaju kod ACNES-a? Simptomi ACNES-a mogu biti akutni ili dugotrajni. Bol se opisuje kao lokalizirana, tupa i kao osjećaj pečenja. Bol se može pogoršati prilikom aktivnosti, npr. kada se bolesnik okreće ili saginje. Odmaranje može pomoći u smanjenju intenziteta bola. Bol se obično javlja kod mlađih ljudi i obično započinje noću. Bolesnici […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

ACNES – 1. dio

Što je ACNES ? Sindrom uklještenja prednjeg kožnog živca (Anterior cutaneous nerve entrapment syndrome – ACNES) je stanje koje može uzrokovati dugotrajnu bol u području trbuha. Može se pojaviti kada su završne grane donjih međurebrenih živaca pritisnute u području trbušnih mišića. ACNES se očituje kao intenzivna lokalizirana neuropatska bol. Budući da se radi o rijetkom […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 4. dio

Liječenje. Buprenorfin (djelomično se veže za opioidne receptore, a djelomično ih blokira), je korišten kao analgetik, a u kombinaciji s naloksonom (antidot za opioide) pri liječenje ovisnost. Postoji mogućnost da bi i rotacija na ovaj lijek mogla smanjiti bolnu osjetljivost uzrokovanu nekim drugi opioidom, no dugoročni učinci su još uvijek nejasni. Zaključak. Hiperalgezija je pojačan […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Možete li mi pojasniti MR vratne kralježnice?

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 3. dio

Možemo li predvidjeti razvoj ovog stanja? Još ne možemo pouzdano predvidjeti hoće li netko razviti osjetljivost uzrokovanu opioidima ili ne. Postoje genetski i okolišni čimbenici koji igraju bitnu ulogu u razvoju ovog stanja. Kod nekih bolesnika je potrebna dugotrajna izloženost opioidima, dok kod drugih ide jako brzo, čak i kroz nekoliko dana. Za razvoj ovog […]