Vratobolja – 2. dio

Simptomi se razlikuju ovisno o zahvaćenosti struktura vrata.

Simptomi bolesti

Bol u vratu se općenito može podijeliti u tri velike grupe dijagnoza: cervikalni sindrom, cervikocefalni sindrom i cervikobrahijalni sindrom.

 1. Cervikalni sindrom je karakteriziran lokaliziranom boli u vratu, „krivim vratom“, odnosno nagibanjem glave u jednu stranu, te bolnim i ograničenim kretnjama u suprotnu stranu. Javlja se postupno s manjim ograničenjem pokreta u svim smjerovima, te izrazitom bolnošću u pokretljivosti.
 2. Cervikocefalni sindrom je karakteriziran boli u vratu s glavoboljom različita intenziteta, s mučninom, boli u zatiljku i nagonom na povraćanje. Također su prisutni simptomi poput šuma u ušima i vrtoglavice. Navedene tegobe ometaju bolesnika u svakodnevnom životu. Uzroci su napetost vratnih mišića, pritisak na živce u gornjem djelu vratne kralježnice i degenerative promjene vratne kralježnice.
 3. Cervikobrahijalni sindrom je karakteriziran bolovima u vratu, ramenima sa širenjem niz jednu ili obje ruke. Bolovi se ponekad intenziviraju te postaju oštri i pojačavaju se kašljem i kihanjem.

Bol u vratu se definira kao akutna ako traje do 3 tjedna, kao subakutna ako trajeod 4 do 12 tjedana, te kao kronična bol u vratu koja traje više od 12 tjedana. Da bi mogli reći kako je bolesniku bilo bolje mora proći najmanje jedan mjesec bez bolova ili bolesnik treba početi raditi (nakon bolovanja) na radnom mjestu najmanje jedan mjesec bez tegoba.

S obzirom na gore navedene podjele bolova u vratu, vratobolju možemo podijeliti i na:

 • akutna bol u vratu s boli u ruci – Ovaj bolesnik ima jaku bol u vratu i teže okreće glavu i podiže stvari. Boluje od glavobolje i ima bol u ruci, loše spava, umoran je i zabrinut.
 • akutna bol u vratu bez boli u ruci – Ovaj bolesnik ima jaku bol u vratu i teže okreće glavu i podiže stvari.
 • kronična bol u vratu s boli u ruci – Ovaj bolesnik ima konstantnu bol u vratu i rukama, teže okreće glavu i podiže ruke i stvari. Boluje od glavobolje i ima bol u ruci, loše spava, umoran je i zabrinut.
 • kronična bol u vratu bez boli u ruci – Ovaj bolesnik ima konstantnu bol u vratu i rukama, teže okreće glavu i podiže ruke i stvari.

Bol u vratu uzrokovana degenrativnim bolestima, starenjem zgloba, intervertebralnog diska, kao i napetošću mišića zbog lošeg držanja ili puno sjedenja za računalom se naziva nespecifična vratobolja, a uključuje: istegnuće vrata, mehaničke poremećaje vrata, whiplash, poremećaje vrata, bol u vratu i ramenu. Za razliku od nespecifične vratobolje, specifična vratobolja predstavlja bol u vratu u tijeku neke druge bolesti kao: infekcija, osteoporoza, reumatoidni artritis, ankilozantni spondilitis i drugo.

Kako je moguće posumnjati da je bol ozbiljnijeg uzroka?

Liječnička procjena i pregled najčešće mogu utvrditi je li bol u vratu nespecifična ili je nastala zbog ozbiljnijih razloga. Neki od slijedećih simptoma mogu ukazivati na ozbiljan problem:

 • Ako se bol u vratu pojavljuje u tijeku nekih drugih bolesti poput reumatoidnog artritis, AIDS-a ili karcinoma.
 • Ako se bol progresivno pogoršava.
 • Ako se bol nastavi i nakon 4-6 tjedana.
 • Ukoliko su zahvaćene neke funkcije ruke, kao npr. slabost ili nespretnost u jednoj ili obje ruke ili uporni gubitak osjeta (utrnulost). Trnci se mogu normalno pojaviti u nespecifičnoj boli vratu, ali obično su blagi i popuštaju u roku od četiri tjedna.
 • Ukoliko su prisutni opći simptomi bolesti i iznemoglosti, kao gubitak tjelesne mase ili visoka temperatura (groznice).
 • Ako se razviju bilo kakve problemi s hodom ili zadržavanjem urina. Ovi simptomi mogu ukazivati na pritisak na leđnu moždinu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika