Vratobolja – 4. dio

Paracetamol u punoj dozi je često dovoljan. Za odrasle to znači paracetamol 1000mg (Lupocet 1000) do 4 puta dnevno.

Ostali lijekovi:

 • Nesteroidni antireumatici. Navedeni lijekovi djeluju na smirenje upale i boli. Najčešće se koristi ibuprofen (Neofen),  jer se dobro podnosi. Najvažnije nuspojave ove skupine lijekova su: gastritis ili ulkus želuca, no navedene nuspojave se mogu spriječiti lijekovima koji štite želučanu sluznicu. 
 • Opioidni analgetici. To su jači lijekovi protiv bolova, kao što su tramadol, koji se uzima samostalno ili u kombinaciji s paracetamolom. Zatvor je najčešća nuspojava ove skupine lijekova. Da bi se spriječio zatvor, potrebno je uzimati puno vode i jesti hranu s puno vlakana.
 • Mišićno-relaksirajući lijekovi kao što su diazepam se mogu uzimati kratkotrajno ukoliko postoji napetost mišića vrata. Njih ne treba kombinirati s opioidnim analgeticima.
 • Kortikosteroidi. Ova skupina lijekova ima snažan protuupalni učinak. Mogu se primjenjivati kao injekcije ili kao tablete.
 • Triciklički antidepresivi se također mogu primjenjivati, ali samo kod kronične križobolje.

Opće mjere:

 • Dobar sjedeći položaj naposlu ili dobar položaj računala. Uspravno sjedenje.
 • Tvrđi madrac i manji jastuk, koji prati fiziološku krivinu vrata.
 • Mekani ovratnik koji podržava vrat može pomoći ublažiti bol umanjujući pritisak na strukture u vratu, ali se ne preporuča dugotrajno koristiti, odnosno ne duže od 2 tjedna.
 • Psihoterapija. Korisna metoda u liječenju kronične vratobolje.
 • Edukacija. Važno je bolesniku objasniti o uzroku boli, postupcima terapije, kao i o prognozi bolesti.

Fizikalna terapija

Metode fizikalne terapije poput krioterapije (terapija hladnoćom, led ili sprej za hlađenje) ili termoterapije su nam jako korisne u liječenju ovih tegoba, ovisno o stadiju bolesti. Od metoda fizikalnih procedura također se koristimo i TENS-om (električni impulsi koji olakšavaju bol), LASER-om, magnetoterapijom, kao i masažom.   

Različite tipove vježbi koristimo u liječenju vratobolje. Poput vježbi opsega pokreta, gdje pokušavamo povećati pokretljivost vratne kralježnice ili je vratiti u prvotno stanje. Također su nam bitne i vježbe snaženja mišića, s tim da u početnoj fazi uvijek radimo statičke vježbe, odnosno vježbe kod kojih ne dolazi do pokreta u vratu, već samo naprežemo mišić. No, važno je naučiti pravilno izvođenje vježbi za vratnu kralježnicu i navedene vježbe raditi kod kuće.

Od „alternativnijih“ metoda se koriste: akupunktura, trakcija, mobilizacija i manipulacija. Akupunktura uključuje umetanje tankih iglica u različite točke na tijelu. Istraživanja su pokazala da akupunktura može biti korisna za mnoge vrste boli.

Kirurški i drugi postupci:

 • lnjekcije steroida i analgetika. Aplikacija kortikosteroidnih lijekove blizu korijena živaca, ili u male zglobne površine u kostima vratne kralježnice ili u mišiće u vratu mogu pomoći smanjiti bol. Pojedini lijekovi, kao lidokain (analgetik), možemo  dati lokalno, putem injekcije.
 • Operacija. Kirurške operacije su rijetko potrebne za vratobolju. Međutim, to može biti opcija za ublažavanje pritiska na korijen živca ili kompresiju leđne moždine.

Terapijske metode navedene u tablici ispod, imaju najbolje znanstvene dokaze o djelotvornosti u navedenom tipu vratobolje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika